Előfizetés

Van, ahol ingyen adják a D-vitamint

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.17. 14:25

Fotó: Alice S. / BSIP / AFP
Négyhavi adagot kapnak a veszélyeztetett emberek a brit kormánytól, mert egyre több jel utal arra, hogy a „fényvitamin” segít a koronavírus elleni küzdelemben.
Veszélyeztetett emberek milliói kapnak D-vitamint a brit kormánytól, mivel egyre több jel utal arra, segíthet a koronavírus elleni küzdelemben. Matt Hancock egészségügyi miniszter bejelentése szerint az idősotthonokban élők, a krónikus betegségben szenvedők négy hónapra elegendő „fényvitamint” kapnak az immunrendszerük támogatására. A tárcavezető azok után döntött így, hogy egy új kutatás szerint a kórházba került koronavírusos betegek 80 százalékának D-vitamin hiánya volt – írta még november elején a Daily Mail.
Egy belga, szintén új kutatás szerint a D-vitamin hiánya fokozza a betegség súlyos lefolyásának és a halállal végződő szövődmények kialakulásának esélyét – írta a The Brussel Times nyomán a hvg.hu. A kutatók szerint a D-vitamin szerepet játszhat a koronavírusos betegeknél keletkező, úgynevezett citokinvihar elnyomásában. 
Illusztráció
Fotó: Pexels.com
Többször írtunk már mi is a napfény hatására a szervezetben termelődő, és ezért „fényvitaminnak” is nevezett D-vitamin előnyös hatásairól, de nem lehet elégszer hangsúlyozni, mert segíti az immunrendszer megfelelő működését. Már korábban több kutatás igazolta, hogy a hiánya fokozza a megfertőződés kockázatát, megfelelő szintje mérsékelheti a koronavírus okozta betegség tüneteinek súlyosságát, csökkentheti a halálozás kockázatát. 
Májusban Masszi Tamás, a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Hematológiai Klinikájának igazgatója azt mondta, úgy tűnik, a D-vitamin véd a légúti fertőzésekkel szemben, és ismert az is, hogy a nyiroksejtekre, a kórokozóellenes fehérjék termelődésére is pozitív hatást gyakorol. Ebből következve feltételezhető, hogy a D-vitamin pótlása a Covid-19 fertőzéssel szemben is immunerősítő hatású lehet.
Tavasszal egy brit kutatási is arra jutott, hogy a D-vitamin enyhítheti a koronavírus által okozott fertőzés lefolyását. A tudósok 20 európai ország, orvosi szakirodalomban elérhető átlagos D-vitamin szintjét vetették össze a halálozási adatokkal és azt találták: ahol átlag alatti a vitamin koncentrációja a szervezetben, ott több volt a koronavírusos haláleset. 

10-ből 9 embernél hiányzik

Magyarországon tízből kilenc ember D-vitaminhiányos. Ennek a állapotnak az a legnagyobb veszélye, hogy nemcsak a koronavírus, hanem szinte minden betegség kockázatát növeli, kiszolgáltatottá válik az immunrendszer, fokozódik a csontok törékenysége, romlik a szív- és érrendszer működése, nő a depresszióra való hajlam, állandósul a fáradtságérzés, megterhelőbb a stressz.
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Napozás hiányában különösen fontos a D3-vitamin pótlása, ugyanis táplálékkal lehetetlen a szükséges mennyiséget bejuttatni. Bár az anyatej, illetve az állati eredetű tejtermékek – kefir, joghurt, tejszín, kemény sajt – tartalmaz, és megtalálható a margarinban, a különféle halakban (hering, lazac, tőkehalmáj,) a kaviárban, tojássárgájában, a borjú- és marhahúsban, a májban, a csiperkegombában, a zabpehelyben is, érdemes olajban oldott, csepp formátumban elérhető D3-vitamint használni. Támogatja a hatást a K1-, K2-vitamin is, ahogyan a magnézium, illetve A-vitamin is, de utóbbit, ha eszünk elég zöldséget és májat, nem kell pótolni. A sok karotinoidot és klorofillt tartalmazó zöldségek, például a répa, illetve a zöld saláták és a teák, ahogy a C-vitamin, sőt maga a D3-vitamin rendszeres fogyasztása is
„belső napkrémként” hat.

A D3-vitamin-pótlás mennyiségében azonban nincs konszenzus az orvosok között – mondta még korábban Szabó Gál Bence lapunknak. 400-tól 10 ezer NE-ig is terjed az ajánlott adagolás. Az optimális bevitel mértéke függ az A-, a K1- és K2-vitamin, valamint a magnézium ellátottságtól is, ha ezek szintje megfelelő, akkor a kevesebb D3-vitamin is jobban is hasznosul. A szakember szerint általánosságban 4-10 ezer NE közötti D3-vitamint érdemes szedni, télen, valamint 60 év felett a többet. A túladagolásához hónapokon keresztül extrém dózisban kellene bevinni, de voltak olyan vizsgálatok is, amelyek azt mutatták, hogy a fél éven keresztül szedett 100 ezer NE sem borítja fel a vér kálcium háztartását, igaz, a D3-vitamin-szintet a hivatalosan elfogadott egészséges tartomány fölé viszi.  

Zongorajátékkal kísérve műtöttek egy daganatos kisfiút Olaszországban

MTI
Publikálás dátuma
2020.11.17. 14:18
Illusztráció
Fotó: SERGII IAREMENKO/SCIENCE PHOTO L / AFP
A tízéves gyerek a műtét után „kicsit uncsinak” minősítette a speciális frekvencián játszott zenét.
A világon elsőként zongorajátékkal kísértek egy sebészi beavatkozást, egy kisfiú gerincvelő-daganatának eltávolítását Olaszországban.
Az észak-olaszországi Anconában a tízéves fiú kettős gerincvelő-daganatának négyórás műtétje alatt Emiliano Toso biológus-zeneszerző zongoráján 432 hertz frekvencián játszott, amely állítólag harmonizáló hatással van az emberi testre. 
Toso 2013 óta szerez zenét ezen a frekvencián, amely az egészséges sejtanyagcserét támogatja. Az operáció előtt is játszott a gyereknek, hogy csökkentse a fájdalmait.  A fiú anyja zongoratanárnő és már régóta érdeklődött Toso munkája iránt.
„Szép a zenéje, de egy kicsit uncsi, én a heavy metalt szeretem”

– mondta a fiú az anconai Salesi kórházban végrehajtott műtét után.

A zongorát a műtőasztaltól két méterre állították fel. A beavatkozást Roberto Trignani idegsebész és 15 fős orvoscsapata végezte. „Az operáció harmonikusan és komplikációk nélkül zajlott. A fiú a beavatkozás során altatásban volt, de az enkefalográfiás jeleken felismerhető volt, hogy észleli a zenét” – mondta az orvos.

Inkább maraton, mint sprint a koronavírus elleni küzdelem

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.17. 12:30
Képünk illusztráció
Fotó: Valentin Bianchi / Hans Lucas / AFP
Bár több vakcina is készül, a tömeges gyártásra még hónapokat kell várni.
Maratonra kell készülni, nem sprintre – foglalta össze Erdei Anna immunológus, az MTA főtitkárhelyettese a járvány elleni küzdelem frontvonalában dolgozó kutatók, orvosok és járványügyi szakemberek előadásait, amelyek a Magyar Tudomány Ünnepén hangzottak el.    
Figyelmeztettek: a járványok korára kell felkészülni, mivel egyre gyakoribb a zoonózis, vagyis az állatról emberre terjedő kórokozók által okozott fertőzés. Ennek hátterében a növekvő népesség, az erdőirtásokhoz vezető urbanizáció áll, aminek következtében az állatok kiszorulnak természetes élőhelyükről, és az emberlakta területeken kénytelenek táplálékot keresni. A zsúfolt élőállat-piacok is súlyos kockázatot jelentenek. 
Fontos az állatvilágban jelen lévő, az emberre veszélyessé váló vírusok minél korábbi felfedezése, mert csak így van remény az újabb világjárványok elkerülésére.

 A járvány magyarországi kialakulásával és terjedésével kapcsolatban elhangzott, hogy az első hullámot a gyorsan meghozott szigorú intézkedésekkel sikerült elfojtani, de mivel nem alakult ki populációszintű védettség, várható volt az őszi, második hullám. Jelenleg az augusztus végén kezdődő második hullám felfelé ívelő fázisában vagyunk, amikor az R-érték, ami a vírus reprodukciós rátáját mutatja, 2 és 3 között van, miszerint egy fertőzött ember 2-3 másikat fertőz meg. Ez az érték magas, és arra utal, hogy a járvány gyorsan terjed, és nincs kontroll alatt (1 alatti érték esetén nincs járvány).
Nagy hangsúlyt kapott, hogy az R-érték alakulása megfelelő intézkedésekkel, átgondolt stratégiával és az egyének viselkedésével befolyásolható. Fontos, hogy minél előbb megteszik a szükséges lépéseket, annál kevésbé van szükség szigorú, a gazdasági életet is megbénító intézkedésekre. Többen kiemelték: ahhoz, hogy a lazítások és szigorítások ördögi köréből ki lehessen lépni, hosszú távú küzdelemre kell készülni az új koronavírus ellen.
Az előadásokon elhangzottak alapján a járvány megfékezéséhez
  • mivel nincs specifikus gyógymód, és egyelőre nincs vakcina sem, a vírus terjedését több eszköz és módszer együttes alkalmazásával lehet csak gátolni, megakadályozni.
  • alapvetően fontos az egyes emberek közötti fizikai kontaktusok csökkentése, a fertőzöttek azonosítása és elkülönítése (karantén), a fokozott higiénia (gyakori kézmosás, fertőtlenítés), és kiemelt jelentőségű a maszk használata. Bizonyított, hogy ezek szigorú betartásával kerülhették el a második hullámot Kínában.
A hatékony terápia és vakcina hiánya miatt fontos az egészségügyben dolgozók folyamatos képzése, a legújabb terápiás beavatkozási és diagnosztikai lehetőségek és eljárásrendek naprakész elsajátítása. Az egészségügy kapacitása azonban véges, 
nagyon rövid időn belül eljuthatunk oda, hogy nem lesz elég kórházi ágy és a betegeket ellátó személyzet.

Az összefoglalóból kiderül, hogy több előadó foglalkozott az újabb terápiás beavatkozások lehetőségeivel, bemutatták eredményeiket a vírus fertőzőképességét gátló anyagok, molekulák fejlesztésével kapcsolatban. Kiemelték, hogy az első magyar fejlesztésű gyógyszert, amely a tüdőhegesedés gyógyítására alkalmas, jelenleg a klinikai kipróbálás első fázisában van. Szintén fontos hazai eredmény, hogy a vírus szaporodását gátló favipiravirt itthon is elő tudják állítani, és ennek a gyógyszernek
az elérhetősége a háziorvosoknál a fertőzés kezdetén – amikor a legnagyobb sikerrel alkalmazható – sok terhet venne le a kórházi ellátásról.

Számos előadásban előtérbe került az alapkutatások fontossága, az új koronavírus szerkezetének molekuláris szintű megismerése és az immunrendszer vírusra adott, bonyolult válaszának feltérképezése. Csak ezek ismeretében válik lehetővé a terápiában alkalmazható gyógyszerek kifejlesztése és a járvány kialakulását megakadályozó oltóanyagok előállítása. A ritkán látható, heroikus nemzetközi összefogás eredményeként
év végére várhatóan több vakcina is elérhetővé válik, de a tömeges gyártásra még további hónapokat kell várni.

Azzal minden előadó egyetértett, hogy a megfelelően ellenőrzött és hatékony vakcinával való oltás feltétlenül szükséges az új koronavírus-járvány leküzdése érdekében – olvasható az MTA főtitkárhelyettesének összefoglalójában.