Előfizetés

Sürgősségi jóváhagyást kezdeményez a Pfizer és a Biontech a közös vakcinához

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.20. 15:50

Fotó: Tayfun Coskun / AFP
A hatósági engedélyezés után néhány órával már meg is kezdhetik az oltóanyag forgalmazását.
Két nappal a BNT162b2 nevű koronavírus-vakcina biztató vizsgálati eredményeinek benyújtása után a mainzi székhelyű Biontech és amerikai Pfizer az oltás sürgősségi jóváhagyását kezdeményezi az amerikai gyógyszerfelügyeletnél (FDA) – írja a 24.hu a német Handelsblatt alapján.
A kérvényt még ma benyújtják az Egyesült Államok Élelmezési és Gyógyszerügyi Hivatalához.

A lap szerint a két vállalat jó úton halad, hogy a világon elsőként indítson oltást a piacon. Ha megkapják az engedélyt, a vakcina december közepétől már alkalmazható lenne azoknál az embereknél, akiknél különösen nagy a kockázata a súlyos Covid-betegségnek.  A gyógyszercégek megerősítették, hogy idén akár 50 millió, jövőre pedig akár 1,3 milliárd darabot is képesek legyártani a vakcinából. Mivel a védettséghez négy hét alatt két oltásra van szükség, ez a darabszám idén körülbelül 25 millió, a következő évben pedig 750 millió ember beoltásához lehet elegendő. Albert Bourla, a Pfizer vezérigazgatója csütörtökön azt nyilatkozta, hogy a hatósági engedélyezés után néhány órával már meg is kezdhetik a vakcina forgalmazását. A cég által publikált követeztetések az oltóanyagról igen pozitívak: a 44 ezer önkéntes tesztelésekor az esetek 95 százalékában hatékony és az időseknél is 94 százalékban működik a vakcina. A cég szerint nincsenek erős mellékhatásai, valamint az enyhe és az erős tüneteket mutatók esetében is hatékony. 

Horvátország tovább szigorít

MTI
Publikálás dátuma
2020.11.20. 14:30

Fotó: DENIS LOVROVIC / AFP
Szlovéniában sem döntöttek egyelőre a szigorú korlátozások feloldásáról.
Horvátország szombat éjféltől három hétig újabb szigorításokat léptet életbe, csökkenti a rendezvényeken részt vevők maximális létszámát, korlátozza a vendéglátóhelyek nyitva tartását, és bezárja az éjszakai szórakozóhelyeket – közölte pénteki sajtótájékoztatóján a válságstáb. Davor Bozinovic belügyminiszter, a válságstáb vezetője ismertetése szerint 
  • 25 főre csökkentik ötven helyett a nyilvános összejöveteleken való részvétel felső határát,
  • esküvőkön legfeljebb 15-en,
  • temetéseken legfeljebb 25-en,
  • más magánjellegű rendezvényeken pedig legfeljebb 10-en vehetnek részt.
  • A sporteseményeket továbbra is nézők nélkül lehet csak megrendezni.
  • Éjfél helyett 22 órától reggel hat óráig tilos lesz szeszesitalt árulni.
  • Az éjszakai szórakozóhelyeknek be kell zárniuk, a kávézók és éttermek pedig a korábbi 24 óra helyett csak 22 óráig tarthatnak nyitva.
A tárcavezető kiemelte: az intézkedéseket országos szinten vezetik be, ugyanakkor több megyében – ahol a fertőzöttek száma drasztikusan nőtt az elmúlt napokban és hetekben – szigorúbb korlátozások bevezetését kérték a helyi válságstábok. – Ezért például az észak-horvátországi Varasd megyében péntektől ideiglenesen bezárják a vendéglátóhelyeket, és betiltanak minden kulturális és sporteseményt – hangsúlyozta Bozinovic. Eközben a zágrábi válságstáb bejelentette: hétfőtől tömeges koronavírus-tesztelésbe kezdenek.
A nagyjából 800 000 lakosú horvát fővárosban négy fázisban tesztelik a lakosságot.

Az akció célja, hogy kiszűrjék azokat a tünetmentes vírushordozókat, akik nem is sejtik, hogy fertőzöttek lehetnek. Első fázisban a krónikus betegeket és a mozgásképtelen időseket tesztelik saját otthonukban. A második fázisban az idős- és a szociális otthonok lakóin végeznek gyors, antitest tesztet. A harmadik fázisban az egészségügyi és a szociális intézményekben dolgozókon, majd a negyedik fázisban a lakosságon tesztelik a fertőzés hatására a szervezet által termelt antitesteket. Horvátországban az elmúlt egy nap alatt 2958 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta megfertőződöttek száma ezzel elérte a 96 837-et. Az elmúlt napon 57 ember halt bele a betegségbe, ami újabb rekordot jelent, a járvány eddigi áldozatainak száma ezzel 1257-re emelkedett. Kórházban 1992 beteget ápolnak, közülük 217-en vannak lélegeztetőgépen. A szomszédos Szlovéniában a kabinet által pénteken közzétett adatok szerint az elmúlt 24 órában 1546-tal 62 580-ra nőtt a fertőzöttek száma. Harmincegy beteg meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 995-re emelkedett. A diagnosztizált betegek közül 1254-en vannak kórházban, közülük 201-et ápolnak intenzív osztályon. Jelko Kacin kormányszóvivő sajtótájékoztatóján elmondta: a kormány a járványügyi adatok tükrében délután dönt a korlátozások meghosszabbításról. Szlovéniában szinte teljesen leállt az élet. Az országban minden összejövetel tilos. Éjszakai kijárási és napközbeni lakhelyelhagyási tilalom van érvényben, és továbbra is kötelező a maszk viselése mindenütt. Zárva tartanak az óvodák és az oktatási intézmények, a tanítás távoktatás formájában folyik. Leállt a közösségi közlekedés, valamint bezárt minden üzlet az élelmiszerboltok, a gyógyszertárak, a bankok és a posták kivételével.

Kannibalizmusra utaló jeleket tártak fel egy német gyilkossági ügyben

MTI
Publikálás dátuma
2020.11.20. 11:42
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A gyanút az áldozat maradványaiként azonosított csontok vizsgálatának eredményeire alapozzák.
Kannibalizmusra utaló jeleket tárt fel a nyomozás egy feltételezett gyilkosság ügyében Berlinben – jelentette pénteken a Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB) német regionális közszolgálati médiatársaság. A beszámoló szerint a kannibalizmus gyanúját az áldozat maradványaiként azonosított csontok vizsgálatának eredményeire alapozzák. A csontokra kutyasétáltatás közben bukkantak rá helyiek egy erdőben a kelet-berlini Pankow kerület Buch nevű negyedében november 8-án. A feltételezett elkövetőt szerdán fogták el ugyancsak pankowi lakásában.
– Az előzetes letartóztatásba helyezett 41 éves férfi szexuális indíttatásból gyilkolhatta meg áldozatát, egy 44 éves férfit

– mondta a nyomozást vezető ügyész az RBB-nek.

Az áldozatot szeptember 5-én késő este látták utoljára, Pankow közelében. Lakótársai be is jelentették eltűnését. A feltételezett elkövető, egy tanár lakásához nyomkereső kutyák segítségével jutottak el. A férfi internetadatai azt mutatják, hogy érdeklődött a kannibalizmus iránt. Egy rendőrségi forrás a BZ-nek elmondta: kannibalizmusra utal a többi között az áldozat egyik teljesen lecsupaszított lábszárcsontja.