Előfizetés

Von der Leyen reméli, hogy az Egyesült Államok visszatér a többoldalú együttműködéshez

MTI
Publikálás dátuma
2020.11.20. 17:03

Fotó: EMMANUEL DUNAND / AFP
Az Európai Bizottság elnöke bízik abban is, hogy az új kormányzat részt vesz a globális egészségbiztonság fejlesztésben, miután szavai szerint Trump erre nem mutatott túl sok hajlandóságot.
Reméljük, hogy Joe Biden várható elnökségével az Egyesült Államok visszatér a többoldalú együttműködéshez, különösen a koronavírus-járvány és klímaváltozás elleni küzdelem területén - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke pénteken, a szombati G20 találkozót megelőző sajtótájékoztatón. Az elnök
reményét fejezte ki, hogy Joe Biden vezetésével az Egyesült Államok újra kötelezettséget vállal a párizsi klímaegyezmény mellett, azok után, hogy Donald Trump elnök múlt év novemberében bejelentette kilépési szándékát.

Von der Leyen hangsúlyozta: bízik abban is, hogy az új kormányzat részt vesz a globális egészségbiztonság fejlesztésben, miután szavai szerint Trump elnök erre sem mutatott túl sok hajlandóságot. Hozzátette:
a koronavírus-járványt csakis világméretű együttműködéssel lehet legyőzni, és ennek az összefogásnak az Egészségügyi Világszerzet a sarokköve.

Kitért arra is, hogy november elején 94 magas jövedelmű ország fogott össze, hogy 2 milliárd adag potenciálisan hatékony oltóanyagot, tesztkészleteket és védőfelszereléseket vásároljanak fel és adományozzanak alacsonyabb jövedelemű országok számára.
"Ennek piaci értéke közel 43 milliárd amerikai dollár, ami hatalmas összeg, de mégsem túl sok ahhoz képest amekkora további költségeket a járvány eredményezhet"

- jelentette ki.

A világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő G20-csoport idei évi videókonferenciájára szombaton kerül sor a szaúd-arábiai elnökség szervezésében.

Sürgősségi jóváhagyást kezdeményez a Pfizer és a Biontech a közös vakcinához

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.20. 15:50

Fotó: Tayfun Coskun / AFP
A hatósági engedélyezés után néhány órával már meg is kezdhetik az oltóanyag forgalmazását.
Két nappal a BNT162b2 nevű koronavírus-vakcina biztató vizsgálati eredményeinek benyújtása után a mainzi székhelyű Biontech és amerikai Pfizer az oltás sürgősségi jóváhagyását kezdeményezi az amerikai gyógyszerfelügyeletnél (FDA) – írja a 24.hu a német Handelsblatt alapján.
A kérvényt még ma benyújtják az Egyesült Államok Élelmezési és Gyógyszerügyi Hivatalához.

A lap szerint a két vállalat jó úton halad, hogy a világon elsőként indítson oltást a piacon. Ha megkapják az engedélyt, a vakcina december közepétől már alkalmazható lenne azoknál az embereknél, akiknél különösen nagy a kockázata a súlyos Covid-betegségnek.  A gyógyszercégek megerősítették, hogy idén akár 50 millió, jövőre pedig akár 1,3 milliárd darabot is képesek legyártani a vakcinából. Mivel a védettséghez négy hét alatt két oltásra van szükség, ez a darabszám idén körülbelül 25 millió, a következő évben pedig 750 millió ember beoltásához lehet elegendő. Albert Bourla, a Pfizer vezérigazgatója csütörtökön azt nyilatkozta, hogy a hatósági engedélyezés után néhány órával már meg is kezdhetik a vakcina forgalmazását. A cég által publikált követeztetések az oltóanyagról igen pozitívak: a 44 ezer önkéntes tesztelésekor az esetek 95 százalékában hatékony és az időseknél is 94 százalékban működik a vakcina. A cég szerint nincsenek erős mellékhatásai, valamint az enyhe és az erős tüneteket mutatók esetében is hatékony. 

Horvátország tovább szigorít

MTI
Publikálás dátuma
2020.11.20. 14:30

Fotó: DENIS LOVROVIC / AFP
Szlovéniában sem döntöttek egyelőre a szigorú korlátozások feloldásáról.
Horvátország szombat éjféltől három hétig újabb szigorításokat léptet életbe, csökkenti a rendezvényeken részt vevők maximális létszámát, korlátozza a vendéglátóhelyek nyitva tartását, és bezárja az éjszakai szórakozóhelyeket – közölte pénteki sajtótájékoztatóján a válságstáb. Davor Bozinovic belügyminiszter, a válságstáb vezetője ismertetése szerint 
  • 25 főre csökkentik ötven helyett a nyilvános összejöveteleken való részvétel felső határát,
  • esküvőkön legfeljebb 15-en,
  • temetéseken legfeljebb 25-en,
  • más magánjellegű rendezvényeken pedig legfeljebb 10-en vehetnek részt.
  • A sporteseményeket továbbra is nézők nélkül lehet csak megrendezni.
  • Éjfél helyett 22 órától reggel hat óráig tilos lesz szeszesitalt árulni.
  • Az éjszakai szórakozóhelyeknek be kell zárniuk, a kávézók és éttermek pedig a korábbi 24 óra helyett csak 22 óráig tarthatnak nyitva.
A tárcavezető kiemelte: az intézkedéseket országos szinten vezetik be, ugyanakkor több megyében – ahol a fertőzöttek száma drasztikusan nőtt az elmúlt napokban és hetekben – szigorúbb korlátozások bevezetését kérték a helyi válságstábok. – Ezért például az észak-horvátországi Varasd megyében péntektől ideiglenesen bezárják a vendéglátóhelyeket, és betiltanak minden kulturális és sporteseményt – hangsúlyozta Bozinovic. Eközben a zágrábi válságstáb bejelentette: hétfőtől tömeges koronavírus-tesztelésbe kezdenek.
A nagyjából 800 000 lakosú horvát fővárosban négy fázisban tesztelik a lakosságot.

Az akció célja, hogy kiszűrjék azokat a tünetmentes vírushordozókat, akik nem is sejtik, hogy fertőzöttek lehetnek. Első fázisban a krónikus betegeket és a mozgásképtelen időseket tesztelik saját otthonukban. A második fázisban az idős- és a szociális otthonok lakóin végeznek gyors, antitest tesztet. A harmadik fázisban az egészségügyi és a szociális intézményekben dolgozókon, majd a negyedik fázisban a lakosságon tesztelik a fertőzés hatására a szervezet által termelt antitesteket. Horvátországban az elmúlt egy nap alatt 2958 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta megfertőződöttek száma ezzel elérte a 96 837-et. Az elmúlt napon 57 ember halt bele a betegségbe, ami újabb rekordot jelent, a járvány eddigi áldozatainak száma ezzel 1257-re emelkedett. Kórházban 1992 beteget ápolnak, közülük 217-en vannak lélegeztetőgépen. A szomszédos Szlovéniában a kabinet által pénteken közzétett adatok szerint az elmúlt 24 órában 1546-tal 62 580-ra nőtt a fertőzöttek száma. Harmincegy beteg meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 995-re emelkedett. A diagnosztizált betegek közül 1254-en vannak kórházban, közülük 201-et ápolnak intenzív osztályon. Jelko Kacin kormányszóvivő sajtótájékoztatóján elmondta: a kormány a járványügyi adatok tükrében délután dönt a korlátozások meghosszabbításról. Szlovéniában szinte teljesen leállt az élet. Az országban minden összejövetel tilos. Éjszakai kijárási és napközbeni lakhelyelhagyási tilalom van érvényben, és továbbra is kötelező a maszk viselése mindenütt. Zárva tartanak az óvodák és az oktatási intézmények, a tanítás távoktatás formájában folyik. Leállt a közösségi közlekedés, valamint bezárt minden üzlet az élelmiszerboltok, a gyógyszertárak, a bankok és a posták kivételével.