Előfizetés

Pintért egyeztetésre hívják

Gulyás Erika
Publikálás dátuma
2020.11.23. 20:25

Fotó: Népszava
Tárgyalásra szólították fel hétfőn a belügyminisztert a rendvédelmi szakszervezetek, mert elfogadhatatlannak tartják, hogy csak a parancsnokok bérét akarja emelni a kormány.
A rendvédelem országos parancsnokai majdnem száz százalékos béremelésére tett javaslat azonnali visszavonását, a Belügyi Érdekegyeztető Tanács (BÉT) sürgős összehívását és a jelenleg 38 650 forintos rendvédelmi illetményalap 50 ezer forintra emelését követelik a terület szakszervezetei Pintér Sándor belügyminiszternek írt tegnapi nyílt levelükben. Ahogy azt a hétvégén elsőként megírtuk, honvédelmi törvénymódosítások közé bújtatva akarja elfogadtatni a kormány az akár 1,9 milliós vezetői béreket, miközben az állomány tagjainak tett béremelési ígéreteket nem teljesíti. A BÉT munkavállalói oldalát vezető Powell Pál aláírásával elküldött levél szerint az egész állomány „meglepetéssel és megdöbbenéssel” olvasta a parlament elé beterjesztett javaslatot, amelynek következtében tovább nő a beosztottak és vezetők közötti bérolló, hiszen elmaradt az életpályamodell továbbfejlesztése, a januártól érvényes tíz százalékos kiegészítő juttatás nem épül be az alapbérbe és nem kapták meg a plusz kétszázezer forintos cafetéria juttatást sem, amit a kormány engedélyezett. A szakszervezetek arra figyelmeztetnek, hogy a rendvédelmi területen dolgozók alulfizetettek, túlhajszoltak, szociális és egzisztenciális problémával küzdenek és a pandémia után ismét tömeges lesz az elvándorlás a területről.  

A főpolgármester papagájokat alkalmazna kormányzati szóvivők helyett

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.23. 20:03
Képünk illusztráció.
Fotó: Manuel Cohen / AFP / MCOHEN
Szerinte cukibbak és olcsóbbak is lennének.
Kitört a harc a Karácsony Gergely és a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője között. A városvezető azon húzta fel magát, hogy Farkas Örs egy Facebook-posztban megállapította: Budapest bevétele alig kisebb, mint a tavalyi évben. A miniszteri biztos mindezt egy olyan tájékoztatásra hivatkozva közölte, amelyet a főjegyző írt alá. "Egy biztos, a budapesti vállalkozások és emberek lényegében ugyanannyit fizettek októberig a fővárosi önkormányzatnak, mint Tarlós István idejében." 
Több sem kellett a főpolgármesternek, aki ugyancsak a Facebookon vágott vissza. Szerinte a kormányzati tisztségviselők többségének mind van egy ötlete, mit kellene csinálni a fővárossal és azonnal elkezdtek érteni a költségvetéshez. 
"Most éppen a kormányszóvivő irodájának szóvivője, vagyis – ha jól értem– a kormányszóvivő szóvivője érezte feladatának, hogy megszakértse Budapest iparűzési adóból származó bevételeit. Hát, nem sikerült."

Karácsony Gergely szerint azt azonban elfelejtette hozzátenni, hogy a cégek egy részének tavaly év végén még egy körben kellett még adót fizetni, amit az idei évre már eltörölt a kormány. Ráadásul azzal sem számolt Farkas Örs, hogy felére csökkent a tömegközlekedésből származó bevételek összege, "de az is, hogy a drámain csökkenő bevétele ellenére a kormány idénre több, mint a kétszeresére, jövőre, pedig több mint a háromszorosára emelte a Fővárosi Önkormányzat által befizetett adót." A politikus szerint itt az ideje, hogy ő maga is javaslatot tegyen a kormány működésével kapcsolatban.  
Minek ennyi szóvivő, ha úgysem mondanak igazat? Alkalmazzanak inkább papagájokat, azok sokkal cukibbak, és nem kerülnek olyan sokba.

Nem minden üzletben lesz az időseknek külön vásárlási sávja

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.23. 19:34
Képünk illusztráció.
Fotó: Shutterstock
A kormányrendelet szerint a 65 évnél idősebbek a nap bármely szakában vásárolhatnak majd.
Csak az élelmiszerboltban, patikában és drogáriákban lesz külön az időseknek szóló bevásárlási sáv

- közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ.

A tájékoztatás szerint a kijelölt időpontokban csak 65 éven felüliek mehetnek be az élelmiszerüzletekbe, a drogériákba (illatszert, drogériai terméket, háztartási tisztítószert, vegyi árut és higiéniai papírterméket árusító üzlet) és a gyógyszert, gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzletbe (gyógyszertár). A szervezet hangsúlyozza, hogy a felsorolt boltokban a védett vásárlási idősávon kívüli időszakban is szabadon vásárolhatnak. Ez ellen emelt szót Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő is, aki – mint arról lapunk beszámolt – egy facebook bejegyzésben kifejtette, hogy a kormány döntésének egyáltalán nincs értelme.