szakszervezetek;béremelés;belügyminiszter;

Pintért egyeztetésre hívják

Tárgyalásra szólították fel hétfőn a belügyminisztert a rendvédelmi szakszervezetek, mert elfogadhatatlannak tartják, hogy csak a parancsnokok bérét akarja emelni a kormány.

A rendvédelem országos parancsnokai majdnem száz százalékos béremelésére tett javaslat azonnali visszavonását, a Belügyi Érdekegyeztető Tanács (BÉT) sürgős összehívását és a jelenleg 38 650 forintos rendvédelmi illetményalap 50 ezer forintra emelését követelik a terület szakszervezetei Pintér Sándor belügyminiszternek írt tegnapi nyílt levelükben. Ahogy azt a hétvégén elsőként megírtuk, honvédelmi törvénymódosítások közé bújtatva akarja elfogadtatni a kormány az akár 1,9 milliós vezetői béreket, miközben az állomány tagjainak tett béremelési ígéreteket nem teljesíti.

A BÉT munkavállalói oldalát vezető Powell Pál aláírásával elküldött levél szerint az egész állomány „meglepetéssel és megdöbbenéssel” olvasta a parlament elé beterjesztett javaslatot, amelynek következtében tovább nő a beosztottak és vezetők közötti bérolló, hiszen elmaradt az életpályamodell továbbfejlesztése, a januártól érvényes tíz százalékos kiegészítő juttatás nem épül be az alapbérbe és nem kapták meg a plusz kétszázezer forintos cafetéria juttatást sem, amit a kormány engedélyezett.

A szakszervezetek arra figyelmeztetnek, hogy a rendvédelmi területen dolgozók alulfizetettek, túlhajszoltak, szociális és egzisztenciális problémával küzdenek és a pandémia után ismét tömeges lesz az elvándorlás a területről.