Előfizetés

A magyaroknak és a székelyeknek is üzent Károly herceg

Kósa András
Publikálás dátuma
2020.11.25. 17:30

Fotó: VICTORIA JONES / AFP
A brit trónörökös régóta nagy barátja Romániának, Székelyföldön háza is van.
Ismét üzent Romániának Károly herceg. A brit trónörökös a videóban azt mondta, „az Egyesült Királysághoz hasonlóan Románia is rendkívül sokszínű ország, a különböző kultúrák, vallások, nyelvek és nemzetiségek páratlan mozaikja”. Ezért számára „Románia nemzeti életének legkiemelkedőbb és legegyedülállóbb vonása az, hogy székelyek, erdélyi szászok, dunai svábok, zsidók, törökök, tatárok, magyarok, romák, lipovánok, és több mint egy tucat más etnikum él együtt a román nyelvű népességgel”. Károly „végtelenül szerencsésnek érzi magát”, amiért számos alkalommal járt már Romániában, és megismerhetett „megannyi olyan román és brit embert, aki kiemelkedő munkát végez a két nemzet közötti kapcsolat megerősítése érdekében”. „Ez a kapcsolat közel áll a szívemhez a számomra kedves családi kötelékek miatt, hiszen dédnagymamámon, Mária királynőn keresztül, Grófnő Rhédey Klaudia leszármazottja vagyok, aki a székelyek lakta Erdőszentgyörgyről származik” – zárul az üzenet. A herceg nyáron egyszer már üzent Romániának, akkor arra biztatta az ország lakóit, a koronavírus miatt ne külföldön nyaraljanak, hanem saját országuk szépségeit fedezzék fel. Akkor több bírálat is érte Károlyt, hogy a romániai nemzetiségi kisebbségeket nem említette meg.

Tudatformálás válság idején – érdekes játszmába keveredik a Fidesz

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.25. 17:12

Fotó: Facebook/Orbán Viktor
A családkép újrarajzolása, az örökbefogadás átalakítása, egyes kisebbségek elleni lépések – ezúttal nem a gazdasági fejlődés mellett, hanem a válság ellenére próbálja belőni és alakítani a közbeszéd fókuszát a Fidesz. Egyelőre kérdés, hogy ezt befogadja-e a választók többsége.
Tudatosan törekszik a kormány arra, hogy továbbra is irányítani tudja a politikai napirendet és megtartsa azt az értelmezési keretet, amelyen keresztül a társadalom többsége látja a közéletet és mindazt, ami körülöttünk történik. Ennek központi eleme, hogy különböző témákat nemzeti színekbe öltöztetnek, ellenségképeket építenek, ami ellen aztán küzdeni kell – fogalmazott az Új Egyenlőség legfrissebb podcastjában Lakner Zoltán politológus. Mint kifejtette, még a gazdasági válsággal és a koronavírus-járvány elleni küzdelemmel kapcsolatban is azt próbálja bemutatni a kormány, hogy vannak „kekeckedők”, ellenkezők, akik nem akarják azt, amint a kormány; például a brüsszeli bürokrácia vagy a hazai ellenzék. Mivel pedig vannak olyan témák (legutóbb az az alkotmánymódosító tervezet, amelyben leírják, hogy „az anyag nő, az apa férfi” vagy épp az a rendelet-módosítás, amellyel a nem házasságban élők örökbefogadását lényegében ellehetetlenítik), amelyek kiválóan alkalmasak arra, hogy a politikai közösség és a fideszes tábor identitását formálják, a kormány ebbe az irányba lép el. Itt erőteljes identitásformálás zajlik – mondta Lakner Zoltán, példaként említve a szexuális kisebbségek elleni lépéseket vagy a családkép átrajzolását. – A rezsim nagyon is pragmatikus, ezért például az abortusz ügyét nem veszi elő, mert ebben nagyon megosztott a társadalom. Ehelyett olyan kérdéseket dobnak be, ami könnyen tud termékeny talajra hullani. Az már a korábbi kutatásokból kiderült, hogy például az azonos neműek házassága kérdésében a társadalom többsége elutasító, e kisebbség elleni politikai hangulatkeltésnek tehát van közönsége, ha a kormány ezt és a hasonló témákat a saját üzenetei közé veszi. Itt akár eredményt is el tud érni, ami jól látszott korábban a menekültkérdésben; ez alig-alig érdekelte az embereket, ám miután a Fidesz az egyik legfontosabb politikai üzenetté tette az ügyet, 2015 után az egyik legfontosabb témává lépett elő. Azt tesztelik most is, hogy meddig lehet a különböző kérdésekben elmenni. Csakhogy eddig ezek a viták a gazdasági bővülés mentén, azt kiegészítve zajlottak, a választók erre fogékony része identitáspolitikai ingereket kapott. Most az az érdekesség, hogy a vírusjárvány idején a gazdasági helyzet romlásával együtt, azzal párhuzamosan kellene az identitáspolitikai küzdelmeket megnyerni a kormánynak, elfedve egyúttal a gazdasági problémákat. Az egyelőre „nyílt végű játszma”, hogy ezt elfogadják-e a választók.

Ónos esőt és ködöt hoz a csütörtök, néhol havazás is lehet

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.25. 16:46

Fotó: Népszava
Három megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint túlnyomóan borult, párás, helyenként ködös időre számíthatunk, csak néhol szakadozhat fel a felhőzet, illetve a hegytetők lóghatnak ki a ködpaplan alól. Szitálás, éjjel ónos szitálás bárhol előfordulhat, a hegyvidéki területeken szemcsés hó is hullhat. Szerda éjszaka és csütörtökön jobbára mérsékelt marad a légmozgás. A tartós, sűrű köd veszélye miatt Békés, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. 
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +1 és -4 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön általában 0 és +5 fok között valószínű.