Előfizetés

6360 új fertőzött, 115 áldozat - ez a mai járványstatisztika

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.26. 09:49

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
A prognózisok szerint két hét múlva lesz a legdurvább a helyzet.
6360 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 192 047 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Életét vesztette 115 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 4 229 főre emelkedett.

- írja a kormányzati koronavírus-portál.

A tájékoztatás szerint a gyógyultak száma 49616 főre nőtt, az aktív fertőzöttek száma 138202. 7537 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 640-en vannak lélegeztetőgépen. Mint írják, az igazolt fertőzöttek számában összesítve megjelennek a mentők által, a szűrőbuszokon, és a kórházi dolgozók körében gyorsteszteléssel kiszűrtek is. A bölcsődei, óvodai, iskolai és szociális dolgozók körében végzett célzott csoportos tesztelés összesített eredménye jövő hét elején várható.
Az Operatív Törzs jelenleg 343 óvodai csoportban és 203 óvodában, továbbá 99 általános iskolában rendelt el rendkívüli szünetet, 588 iskolai osztályban és 55 általános iskolában digitális tanrendet. Jelezték azt is, hogy a szerdai kormányülésen áttekintették a védelmi intézkedéseket is. Erről is szó lesz a csütörtökön fél 11-kor kezdődő Kormányinfó-sajtótájékoztatón. Lapunk természetesen beszámol a fejleményekről. Ugyanakkor hatalmas újdonságot nem jelenthet be Gulyás Gergely: mint a Népszava is megírta, Kövér László már kedden elszólta magát, hogy nem várhatók újabb szigorítások az ünnepek előtt. 

130-al hajtott az autópályán, úgy nyomkodta telefonját a fideszes politikus

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.26. 09:41

Fotó: Facebook/Hoppál Péter
Az autópályán lévő ködöt fotózta vezetés közben Hoppál Péter, teljesen szabálytalanul.
A jelek szerint kissé rugalmasan kezelte a KRESZ-előírásait a fideszes Hoppál Péter. A korábbi kulturális államtitkár az autópályán lévő ködöt örökítette meg és osztotta meg Facebook-oldalán - a azonban minden jel szerint ezt vezetés közben tette, ami teljesen szabálytalan. A Blikk arról ír, a szögből arra lehet következtetni, hogy a politikus készítette a fényképet. A lap munkatársai keresték a politikus a történtekkel kapcsolatban, de a cikk megírásáig nem kaptak választ. 
Arra is felhívták a figyelmet, hogy a műszerfalon jelezett időpont után pár perccel már olvasható is volt a poszt. Mindezt úgy, hogy a kormánypárti képviselő közben 130-al hajtott a sztrádán. A mobil kézben tartása vezetés közben a közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértésének minősül, amiért a helyszínen 10 ezer forint, szabálysértési feljelentést követően 20 ezer forint a bírság.

Valahogy mindig fideszes településeken épít játszótereket az állami lottócég

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.26. 09:16

Fotó: Viara Mileva / AFP
Az ellenzéki vezetésű önkormányzatokat pattintják.
A Szerencsejáték Zrt.-nek "A játék összeköt" elnevezésű programjában már 13 olyan különleges játszóteret adtak át, ahol együtt játszhatnak fogyatékos és nem fogyatékos gyerekek. 
Azonban amíg a játék összeköt, a politikai szétválaszt - gondolhatjuk a Telex írása után. Eszerint csak olyan helyen kedveztek eddig a gyerekeknek, ahol fideszes a polgármester.

A portál cikkében az áll, a döntéshozatali mechanizmus teljesen átláthatatlan, a nyilvánosság számára nem megismerhető szempontok alapján választják ki a szerencsés települést. Ellenzéki vezetésű önkormányzatokat egyelőre nem keresett még a Szerencsejáték Zrt. Sőt, több helyen nem is hallottak a lehetőségről. Ózd jobbikos vezetése ugyancsak a portáltól értesült a programról, ezért jelezték, a város örömmel fogadna egy ilyen játszóteret. Hamar meg is érkezett az elutasító válasz. Ebben azt írják, "egy a Társaság által kidolgozott összetett és körültekintő szempontrendszer alapján jelöli ki, figyelemmel demográfiai-, földrajzi-, településszociológiai- és népességi adatokra is." Jelezték azt is, saját hatáskörben döntenek a helyszínekről.