Színház- és Filmművészeti Egyetem;félév;SZFE;

2020-11-26 12:14:04

Tovább szívatják a színművészetis tüntetőket - elvehetik a félévüket

Eddig jogszerűtlen volt érvényteleníttetni a félévet. Most már nem az.

Mindent megtesz a kormány, hogy minél kellemetlenebb és lehetetlenebb helyzetbe hozza a Színház-és Filmművészeti Egyetem (SZFE) szabadságáért kiállókat. A rendkívüli jogrend miatt már amúgy is fel kellett adni a blokádjukat, ám most előkerült egy szabálymódosítás, ami mintha kifejezetten nekik szólna.

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint az egyetemek fenntartói érvényteleníthetik a félévet és a tanévet is a rendkívüli helyzetben, amennyiben nem tudnak eleget tenni a tanulmányi kötelezettségeknek. Eszerint ilyen lehet: 

Ha ilyen körülményeket tapasztal a fenntartó, akkor az Oktatási Hivatal tájékoztatása mellett "megállapíthatja, hogy a tanulmányi kötelezettségek jogszerű teljesítésének feltételei nem állnak fenn vagy nem biztosíthatók, illetve nem ellenőrizhetők általa."

A passzus a december 8-án lép hatályba és 2021. február 8-án veszti hatályát. 

Frissítés:

Az SZFE hallgatói és oktatói közleményben reagáltak a kormányrendeletre. Álláspontjuk szerint intézményükben nem áll fenn sem közegészségügyi-, sem közbiztonsági ok, sem természeti csapás, amely ellehetetlenítené a tanulmányi kötelezettségek jogszerű teljesítését.