Előfizetés

Az SZFE polgárai szerint nincs ok a félév érvénytelenítésére

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.26. 21:50

Fotó: Huszár Dávid / Népszava
Az egyetem hallgatói és dolgozói arra a kormányrendeletre reagáltak, amely alapján az egyetemek fenntartói érvényteleníthetik a félévet és a tanévet is a rendkívüli helyzetben
A Színház- és Filmművészeti Egyetem közössége a rendkívüli helyzet meghatározását értelmezve arra jutott, hogy intézményükben nem áll fenn sem közegészségügyi-, sem közbiztonsági ok, sem természeti csapás, amely ellehetetlenítené a tanulmányi kötelezettségek jogszerű teljesítését – reagáltak az SZFE Hallgatói Önkormányzat Facebook-oldalán a szerdán megjelent kormányrendeletre. A Magyar Közlönyben megjelent és már hatályba is lépett határozat ugyanis lehetővé teszi a felsőoktatási intézmények fenntartói számára, hogy rendkívüli helyzetben a tanulmányi félévet az adott intézményben érvényteleníthessék.
„A tanév rendjét és a hallgatói jogok érvényesülését közvetlenül éppen a tanulmányi félév felfüggesztése, közvetve pedig az alapítványi átállás módja fenyegeti – ezen veszélyeket elháríthatónak találjuk, amennyiben az Innovációs- és Technológiai Minisztérium, az alapítói jogok törvényes gyakorlója, az ellenérdekű fenntartóval szemben fellép”

– írták az SZFE hallgatói.

Közölték, hogy a HÖK november elején jogorvoslattal élt, amikor az általuk illegitimnek tartott vezetőség megkísérelte felfüggeszteni az oktatás és a tanulmányi félévet. Hozzátették, hogy a közigazgatási per halasztó hatálya jelen pillanatban is érvényes. Abban bíznak, hogy az egyetem fenntartója, a Színház- és Filmművészetért Alapítvány kuratóriuma nem él az újonnan kapott felhatalmazásával, mivel az oktatás továbbra is ellenőrizhető módon folyik, amit dokumentációval tudnak bizonyítani.

Bodolay Géza lett a Színházművészeti Intézet új vezetője

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.26. 17:34
Bodolay Géza
Fotó: Kelemen Zoltán Gergely / MTI
A rendező szerint szerencsére nem neki kell a helyzetet pacifikálnia.
Bodolay Gézát bízták meg a Színház- és Filmművészeti Egyetem Színházművészeti Intézetének vezetésével. A rendező már alá is írta a szerződést egy évre, így ő irányítja ezután a színházi képzéseket – írja a hvg.hu. Elődje, Bagossy László 2018 januárja óta vezette az intézetet. Megbízatása 2021-ig szólt, de idén augusztusban lemondott a pozíciójáról az SZFE alapítványi átalakulása és autonómiájának korlátozása ellen tiltakozva. Bodolay Géza először az ELTE magyar–összehasonlító irodalomtörténet–művészettörténet szakán szerzett diplomát, majd az SZFE színházrendező szakán végzett, és ott szerzett doktori fokozatot is színházművészetből. Rendezett többek között a Szegedi Nemzeti Színházban, a Nemzeti Színházban, és tavaly a PIM-hez tartozó Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet igazgatójának nevezték ki. A hv.hu megkérdezte Bodolay Gézát arról, hogy nem problematikus-e ezt a pozíciót elvállalni az SZFE-n folyt tiltakozások után, illetve hogy milyen tervei vannak a helyzet pacifikálására. A rendező azt válaszolta, hogy
„a helyzetet szerencsére nem nekem kell pacifikálni, hanem a békétleneknek egymással, az én feladatom ugyanaz lesz, mint kiváló elődeimé: az egykori színházi 'tanszak' – a bolognai rendszer óta: 'intézet' megszervezése és vezetése”.

Az egyetemen szeptember elején robbant ki a tiltakozás az intézmény alapítványi modellváltása, illetve az új vezetés ellen. A hallgatók elfoglalták az épületeket, az oktatók pedig sztrájkolni kezdtek. Az épületeket a november 11-i járványügyi szigorítások miatt hagyták el, de a blokádot megfogalmazásuk szerint nem feladták, hanem magukkal vitték.

Máté Gábor további öt évig vezetheti a Katonát

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.26. 16:41

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A főpolgármester több kulturális intézményvezető megbízatását is meghosszabbította.
Karácsony Gergely a Fővárosi Közgyűlés feladat- és hatáskörében meghozott döntésével Máté Gábort és Kováts Adélt is újabb öt évre, a 2021. február 1-től 2026. január 31-ig terjedő időszakra választotta meg ügyvezetőnek. Máté Gábor 2011. február 1-jétől a vezeti a Katona József Színházat, Kováts Adél pedig 2016 februárjától látja el a Radnóti Miklós Színház ügyvezetését. Szabó Rolandot - jelenleg is érvényes, határozatlan idejű közalkalmazotti jogviszonyának változatlan fenntartása mellett - 2021. január 1-jétől 2025. december 31-ig nevezte ki a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatójának Karácsony Gergely. Szabó tavaly novemberben lett az állatkert operatív igazgatója, majd Persányi Miklós főigazgató 2020. februári lemondása óta megbízott főigazgatóként irányította az intézményt.