Előfizetés

Bodolay Géza lett a Színházművészeti Intézet új vezetője

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.26. 17:34
Bodolay Géza
Fotó: Kelemen Zoltán Gergely / MTI
A rendező szerint szerencsére nem neki kell a helyzetet pacifikálnia.
Bodolay Gézát bízták meg a Színház- és Filmművészeti Egyetem Színházművészeti Intézetének vezetésével. A rendező már alá is írta a szerződést egy évre, így ő irányítja ezután a színházi képzéseket – írja a hvg.hu. Elődje, Bagossy László 2018 januárja óta vezette az intézetet. Megbízatása 2021-ig szólt, de idén augusztusban lemondott a pozíciójáról az SZFE alapítványi átalakulása és autonómiájának korlátozása ellen tiltakozva. Bodolay Géza először az ELTE magyar–összehasonlító irodalomtörténet–művészettörténet szakán szerzett diplomát, majd az SZFE színházrendező szakán végzett, és ott szerzett doktori fokozatot is színházművészetből. Rendezett többek között a Szegedi Nemzeti Színházban, a Nemzeti Színházban, és tavaly a PIM-hez tartozó Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet igazgatójának nevezték ki. A hv.hu megkérdezte Bodolay Gézát arról, hogy nem problematikus-e ezt a pozíciót elvállalni az SZFE-n folyt tiltakozások után, illetve hogy milyen tervei vannak a helyzet pacifikálására. A rendező azt válaszolta, hogy
„a helyzetet szerencsére nem nekem kell pacifikálni, hanem a békétleneknek egymással, az én feladatom ugyanaz lesz, mint kiváló elődeimé: az egykori színházi 'tanszak' – a bolognai rendszer óta: 'intézet' megszervezése és vezetése”.

Az egyetemen szeptember elején robbant ki a tiltakozás az intézmény alapítványi modellváltása, illetve az új vezetés ellen. A hallgatók elfoglalták az épületeket, az oktatók pedig sztrájkolni kezdtek. Az épületeket a november 11-i járványügyi szigorítások miatt hagyták el, de a blokádot megfogalmazásuk szerint nem feladták, hanem magukkal vitték.

Máté Gábor további öt évig vezetheti a Katonát

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.26. 16:41

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A főpolgármester több kulturális intézményvezető megbízatását is meghosszabbította.
Karácsony Gergely a Fővárosi Közgyűlés feladat- és hatáskörében meghozott döntésével Máté Gábort és Kováts Adélt is újabb öt évre, a 2021. február 1-től 2026. január 31-ig terjedő időszakra választotta meg ügyvezetőnek. Máté Gábor 2011. február 1-jétől a vezeti a Katona József Színházat, Kováts Adél pedig 2016 februárjától látja el a Radnóti Miklós Színház ügyvezetését. Szabó Rolandot - jelenleg is érvényes, határozatlan idejű közalkalmazotti jogviszonyának változatlan fenntartása mellett - 2021. január 1-jétől 2025. december 31-ig nevezte ki a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatójának Karácsony Gergely. Szabó tavaly novemberben lett az állatkert operatív igazgatója, majd Persányi Miklós főigazgató 2020. februári lemondása óta megbízott főigazgatóként irányította az intézményt.

Tovább szívatják a színművészetis tüntetőket - elvehetik a félévüket

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.26. 12:14

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Eddig jogszerűtlen volt érvényteleníttetni a félévet. Most már nem az.
Mindent megtesz a kormány, hogy minél kellemetlenebb és lehetetlenebb helyzetbe hozza a Színház-és Filmművészeti Egyetem (SZFE) szabadságáért kiállókat. A rendkívüli jogrend miatt már amúgy is fel kellett adni a blokádjukat, ám most előkerült egy szabálymódosítás, ami mintha kifejezetten nekik szólna. A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint az egyetemek fenntartói érvényteleníthetik a félévet és a tanévet is a rendkívüli helyzetben, amennyiben nem tudnak eleget tenni a tanulmányi kötelezettségeknek. Eszerint ilyen lehet: 
a közegészségügyi, közbiztonsági okból, természeti csapás vagy a tanév rendjét és a hallgatói jogok érvényesülését közvetlenül fenyegető, elháríthatatlan helyzet.

Ha ilyen körülményeket tapasztal a fenntartó, akkor az Oktatási Hivatal tájékoztatása mellett "megállapíthatja, hogy a tanulmányi kötelezettségek jogszerű teljesítésének feltételei nem állnak fenn vagy nem biztosíthatók, illetve nem ellenőrizhetők általa." A passzus a december 8-án lép hatályba és 2021. február 8-án veszti hatályát. 
Frissítés: Az SZFE hallgatói és oktatói közleményben reagáltak a kormányrendeletre. Álláspontjuk szerint intézményükben nem áll fenn sem közegészségügyi-, sem közbiztonsági ok, sem természeti csapás, amely ellehetetlenítené a tanulmányi kötelezettségek jogszerű teljesítését.