Előfizetés

Szabad szemmel: Orbán céldátuma a sohanapján, kiskedden

Szelestey Lajos
Publikálás dátuma
2020.11.27. 07:28

A lengyelek sajtóhírek szerint egy csöppet aggódnak a magyar miniszterelnök állhatatossága miatt, hiszen egyszer már cserben hagyta őket.

Frankfurter Allgemeine Zeitung

Nem enged a jogállam ügyében a lázadó magyar és lengyel kormány. Orbán és Morawiecki budapesti tárgyalása nyilvánvalóan arra szolgált, hogy megmutassa elszántságukat. De már Gulyás Gergely is visszautasította von der Leyen ajánlatát, hogy a két ország forduljon az Európai Bírósághoz. A Bizottság elnöke úgy gondolta, hogy ily módon el lehet választani egymástól a két pénzügyi csomagot, illetve a leendő jogállami mechanizmust, ám Budapest és Varsó számára éppen az összekapcsolás jelenti az adut. Most azt vetették fel, hogy gyorsan szavazzák meg a büdzsét, a másik kérdést meg valamikor vitassák meg az Európai Tanácsban. Nagyjából sohanapján, kiskedden, hiszen az állam- és kormányfő testületében a vétójog érvényes. Egyébiránt az új szabályozást már a nyári uniós csúcs előirányozta, csak azután a két renitens ország teljesen másként értelmezte a dolgot. De ezt most kompromisszumkészségbe csomagolták és szemrehányásokkal bástyázták körül. Viszont egymással véd- és dacszövetséget kötöttek. Úgy ítélik meg, hogy erősek a pozícióik. Orbán többször is kijelentette, hogy az ország anyagilag jól áll és ugyanannyi pénzt fog kapni Brüsszeltől, mint idáig. Meg igazából nem is szorul rá az új alapra, mert hála az államadósság alacsony szintjének, kedvező feltételekkel jut hitelekhez a szabad piacon. Gulyás Gergely pedig az bizonygatta, hogy Magyarország évente 4 milliárd euróhoz jut az EU jóvoltából, a nyugati cégek viszont 6 milliárdot visznek ki profit formájában, tehát csak azt kapjuk vissza az uniótól, ami jár nekünk.

Bloomberg

A hírügynökség úgy értékeli a tegnapi budapesti magyar-lengyel csúcstalálkozót, hogy a két ország fejest ugrott egy hatalmas vitába a többi európai partnerrel. Orbán és Morawiecki kihívó hangot ütött meg a sajtótájékoztatón. Azt követelték, hogy változtassák meg a döntést, miszerint csak olyan tagok kaphatnak uniós pénzeket, amelyek eleget tesznek a jogállami előírásoknak. Igényüket azonban várhatóan kerek-perec elutasítják a többiek, viszont Budapest és Varsó sem mutat semmiféle hajlandóságát, feladja ellenállását. Pedig sürgősen megállapodásra kellene jutni az újjáépítési alapról, mert súlyos gazdasági visszaeséssel fenyeget a járvány. Ennek ellenére nem látni, hogy akár a leginkább sújtott kormányok feladnák a jogállami feltételeket. Egy magas rangú unós diplomata azt közölte, semmi esély a döntés újratárgyalására, sem az EP, sem a Tanács részéről, Magyarország és Lengyelország ugyanakkor csak egyre jobban elszigetelődik. Az uniós nagykövetek ma megvitatják a kialakult helyzetet Brüsszelben.

Financial Times

Magyarország és Lengyelország bekeményített. Dacos kiállásuk azt jelzi, hogy igencsak nehéz lesz elfogadni a következő hétéves költségvetést. A jogállam hívei abban bíznak, hogy a demokratikus szabályok alkalmazásának megkövetelésével lelassíthatják, esetleg meg is fordíthatják több tagország sodródását az illiberalizmus felé. Budapest és Varsó azonban nem kér az ötletből. Az elutasítás riadót váltott ki a többiekből, akik tegnap is próbálták kidolgozni a megoldást a december 10-11-i csúcsértekezlet előtt. De Orbán és Morawiecki keménykedése afelé terelheti a 24-eket, hogy más keretekben hozzák létre a koronalapot. Vagyis a magyarok és a lengyelek nélkül. A magyar házigazda egyébként tegnap arra hivatkozott a sajtótájékoztatón, hogy nem teheti ki a nemzetet olyan helyzetnek, amelyben egy egyszerű többség olyan ügyeket kényszerít rá, amit az nem akar. Ám a legutóbbi közvélemény kutatás értelmében a magyar lakosság jó 70 %-a egyetért a jogállami mechanizmussal.

Die Presse

Orbán és Morawiecki kéz a kézben egyeztette a taktikát Brüsszel ellen, mármint hogy miként fekszenek keresztbe a költségvetésnek. A vendég Kaczynski példaképénél járt, miután a lengyelek erős embere csodálja a magyar vezetőt, amiért az engedelmességre kényszerítette az igazságszolgáltatást, a sajtót és az önkormányzatokat. Ezen felül többször is túljárt az EU eszén és ily módon bebetonozta saját uralmát. Varsó, amely most éppen az abortuszellenes tiltakozásokkal küszködik, semmiféleképpen nem szeretne engedni, a többi közt pont azért, hogy legközelebb könnyebb dolga legyen az efféle tüntetőkkel. Orbán szintén külső zavaró tényezőnek tekinti a tervezett mechanizmust. De Lengyelország állítólag már ott tart, hogy inkább lemondana a 160 milliárdos támogatásról. A PiS-ben ezt azzal indokolják, hogy a szuverenitás és a függetlenség nem eladó. Ugyanakkor Varsóban nincsenek meggyőződve Orbán állhatatosságáról, hiszen 3 éve cserben hagyta a lengyeleket, amikor megszavazta, hogy Tusk legyen a Tanács elnöke. Lengyel kormánykörökben nem zárják ki, hogy a miniszterelnök visszavonja a vétót, mert azt szeretné, hogy a Fidesz maradjon a Néppártban.

Frankfurter Allgemeine Zeitung

Erősödik a harag a Fidesz miatt az EPP-ben, annál is inkább, mivel Deutsch Tamást a Gestapóra és a kommunista titkosszolgálatra emlékeztette Manfred Webernek, a keresztény demokraták strasbourgi frakciófőnökének legutóbbi kijelentése a jogállami feltételek fontosságáról. A parlamenti csoport vezetéséből az szivárgott ki, hogy a Fidesz-politikus kommentárja azt mutatja, mennyire elszigetelődött, illetve kétségbeesett a magyar párt.

Frankfurter Allgemeine Zeitung

A konzervatív lap kommentárja arra figyelmeztet, hogy a jogállamiság kérdése nem alku tárgya. Nem lehet az adok-kapok kérdésétől függővé tenni semmiféle tárgyalásokon, hiszen itt nem, mondjuk, a vámtarifákról van szó. Legalábbis nem egy olyan szervezetben, mint az unió. Csak sajnos, ezt Magyarország másként látja. És mivel úgy ítéli meg, hogy a másik fél ajánlata nem megfelelő, megkeresi a kellő pontot, hogy ott üssön vissza. Gulyás Gergely tegnapi bejelentése, mármint, hogy az EU nem tett le az asztalra olyan javaslatot, ami érvénytelenítené a mentőcsomag blokádját, mindennél ékesebben tanúskodik arról, minek is nézi Budapest az uniót. Gazdasági partnernek, és azért Brüsszel a pénzt nyugodtan küldje csak. Viszont hogy miként használja fel ezeket az eszközöket, abba már nem akar betekintést engedni a magyar vezetés. A demokratikus értékek ugyanakkor már egyáltalán nem fontosak, pedig az ország a rendszerváltáskor még mintául szolgált. Az EU-nak azonban nem kell semmiféle „ajánlattal” kirukkolnia, mert nem a vámokról egyezkedik az Orbán-kormánnyal.

Euronews

Az Európai Szakszervezeti Szövetség főtitkára arra figyelmeztet, hogy drámai következményekkel járhat, ha nem érkezik meg időben a támogatás a segélycsomagból. Luca Visentini kijelentette, hogy ez esetben robbanásszerűen megugrik a munkanélküliség, cégek sora megy csődbe. Úgy értékelte, hogy a jelenlegi helyzet háromszor olyan rossz, mint a 2008-as pénzügyi válság. De ha nem lesz pénz, az tragédiát eredményez, úgy hogy nincs idő késlekedni. Elmondta, hogy a különféle kormányzati intézkedések idáig 40 millió ember sorsán enyhítettek, már túl azon a 20 millión, aki korábban került az utcára. Egy spanyol EP-képviselő azt hangsúlyozta, hogy nem képes megérteni a magyar és a lengyel hozzáállást. Hiszen ha a két ország fenntartja a vétót, akkor nem lát egy krajcárt sem a két csomagból. Viszont a Bizottság mindenképpen alkalmazni fogja a jogállami mechanizmust.

Spiegel

Navracsics Tibor szerint magyar részről a jogállami vitát a nemzeti szuverenitás magyarázza, a kormány ugyanis attól tart, hogy egyesek visszaélnek majd a mechanizmussal, noha az nem függ össze pl. a bevándorlással. A volt uniós biztos az interjúban rámutatott, hogy Magyarország és Lengyelország nem akar politikai integrációt, inkább maradna az EU eredeti, gazdasági kereteinél. Hozzátette, hogy bizonyos nyugati kormányok lenézik Magyarországot, bizalmatlanul figyelik, még instabilnak tartják a demokráciát. Ugyanakkor nem ritkán kettős mércével mérnek. Arra a megjegyzésre, hogy Orbán mostanában a Szovjetunióhoz hasonlítja az uniót, a válasz az volt, hogy nálunk a politikai nyelvezet sűrűn igen durva. A hivatalos megnyilatkozásokban Soros pl. nem csupán egy gazdag befektető, hanem olyasvalaki, aki sötét úton-módon igyekszik véghezvinni a tervét. Navracsics azonban erről nem kívánt többet mondani. Nem gondolja, hogy a vétó rontana Magyarország nyugati megítélésén, mert főleg a német sajtó már korábban is igen kedvezőtlen képet festett az országról, ami azért szomorú. A tekintélyuralom felé tartó rendszerként írják le, de ezen persze nem javítanak a legújabb fejlemények. Hogy azután milyen kompromisszum lehetséges, azt nem tudta megmondani. Itt nem segít a szokásos eszköz, hogy ti. Brüsszel egy kicsivel több pénzt ad. Ám talán vissza kellene térni ahhoz a formulához, amit júliusban kialkudtak az állam- és kormányfők. Mindenesetre Magyarország már készül a harcra, ezért vett fel hitelt nemrégiben. Annál rosszabb eshetőséget ugyanakkor a politikus nem tud elképzelni, mint hogy az ország kilépjen a szervezetből.

Euronews

A korábbi belga miniszterelnök szerint Orbán Viktor a felelős a Magyarországon tapasztalható hatalmas korrupcióért. Verhofstadt, aki jelenleg liberális képviselő Strasbourgban, kifejtette, hogy a legtöbb nyugati országban az emberek 60-70 százaléka úgy gondolja: nem kell pénzt adni olyan kormányoknak, amelyek tesznek a jogállamra, a demokráciára. Annál is inkább, mert az alapok felhasználásáról enyves kezű illetékesek döntenek. Vagyis a jogállamiság mellett a korrupció is súlyos gond. A legutóbbi OLAF-jelentés pontosan mutatja ezt, hiszen a visszaélések listáját Magyarország vezeti. A politikust meglepetésként érte, hogy Budapest és Varsó kész felrúgni a gazdaságösztönző tervet, jóllehet azzal saját polgárainak csinál rosszat. Ilyesmit idáig még nem tapasztalt, mármint hogy egy ország elhárítsa a neki szánt anyagi támogatást. De ily módon a saját nemzetüket bünteti. Verhofstadt szerint ki kell hagyni a két államot a 750 milliárdos programból. Azt viszont nagyon rossz néven veszi, hogy Orbán a jogállami mechanizmust az egykori Szovjetunióhoz hasonlítja. Azért tekinti botrányosnak a miniszterelnök kijelentését, mert a szovjet diktátorok annak idején több mint 20 millió ember halálát okozták saját országukban. És ezt a rendszert egy lapon említeni egy demokratikus békeprogrammal, nos, az már tényleg mindennek a teteje. A politikus az ígérte, hogy az EP nem vizezi fel az új szabályozást.

Der Standard

A Clooney-ügy menetrendszerűen előhívta Magyarországon a Soros-reflexet – írja a glossza. Merthogy a színész bírálta az Orbán-kormányt, amire az a szokásos forgatókönyv szerint válaszolt. Vagyis Budapest szemében a művész is csak az üzletember szócsöve, de hát a befektető az orbáni nemzet homokzsákjául szolgál. A szóvivő azt közölte, amit ilyen esetekben mindig is szokott: Clooney Soros ügynöke. Mondhatott volna persze olyasmit is, aminek köze van a valósághoz, vagy megtehette volna, hogy meg sem szólal. De hát a Soros-reflex pont úgy lép működésbe, mintha az orvos a kiskalapáccsal ráütne a térdünkre. Menekültek Európában, naná, hogy a Soros-terv része. Civil szervezetek, amelyek szóvá teszik a korrupciót? Természetesen a milliárdos pénzeli őket. Európai politikusok, akik a támogatások a jogállamtól tennék függővé? Csakis Soros segédei lehetnek. Persze ha egy vádat sokszor elismételnek, attól azok még nem lesznek megalapozottabbak. Viszont a módszer olyan bírálatot vált ki, mint amit Clooneytól is hallhattunk. A magyar fél ugyanakkor hálás, mert megint előadhatja a sötét, apokaliptikus összeesküvés elméletet. Amelyről a művész legújabb filmjében is szó van. Hiszen onnan indult az egész történet.

Reuters

Az Európai Parlament úgy foglalt állást, hogy a lengyel kormány közbenjárására mondta ki Varsóban az Alkotmánybíróság a szinte teljes abortusztilalmat. A határozat, amelyet 455-145 arányban fogadtak el, kimondja, hogy a végrehajtó hatalom eljárása tanúsítja: összeomlott a jogállam Lengyelországban. Mint emlékezetes, az AB döntése óta, jó egy hónapja százezrek tüntetnek, amibe belejátszik, hogy a tömegek általában is elégedetlenek a nacionalista vezetéssel. A PiS-t sokan bírálják azért is, mert pártalapon nevezi ki a bírákat. A lengyel taláros testület elnöke azzal vágott vissza, hogy az EP példátlan módon beleütötte az orrát az ország belügyeibe. Pedig tiszteletben kellene tartania a hatalmi ágak szétválasztását, mert különben a demokrácia alapjait veszélyezteti – mutatott rá. Azaz újabb összecsapás alakult ki Varsó és Brüsszel között. A lengyel kormány egyébként még nem tette közzé az abortuszrendeletet, mondván, hogy vár az Alkotmánybíróság részletes indoklására.

Biden áldozatot kér és reményt ígér

Horváth Gábor
Publikálás dátuma
2020.11.26. 21:00

Fotó: SENATE MAJORITY COMMITTEE
A külsőségeiben és hangvételében is „elnöki” üzenet lényege az volt, hogy a járványt csak összefogva lehet legyőzni.
A vírussal háborúzunk, nem egymással – mondta az amerikaiakhoz intézett tévébeszédében Joe Biden. A külsőségeiben és hangvételében is „elnöki” üzenet lényege az volt, hogy a járványt csak összefogva lehet legyőzni, s bár ez a küzdelem áldozatokat követel, az Egyesült Államok – és a világ – végül sikeres lesz. A megválasztott elnök utalt rá, hogy a hálaadás ünnepe idén komoly veszélyeket rejt, s mindenki jobban tenné, ha a következő napokat otthon, a lehető legszűkebb családi körben töltené. Az intelmet sokan megfogadják, mégis milliók keltek útra, tavasz óta most volt a legnagyobb a repülőterek forgalma. Az Egyesült Államokban közel 90 ezer embert ápolnak kórházban, szerdán 2313 ember halt meg és 180 ezer új esetet regisztráltak.
Mindeközben a legfelsőbb bíróság alkotmányellenesnek ítélte New York állam kormányzójának a csoportos egyházi tevékenységet tiltó rendeletét. Az 5:4 arányú döntésnél a testület George W. Bush által jelölt elnöke, John Roberts is a liberális kisebbséggel szavazott. A pert a brooklyni katolikus érsekség és két ortodox zsidó gyülekezet indította és ez volt az első eset, amikor megmutatkozott a legfelsőbb bíróság új, erősen jobbra dőlő egyensúlya. A konzervatív bírákat ugyanúgy nem hatotta meg, hogy a modellszámítások szerint március elejéig további kétszázezer amerikai fog meghalni, ha nem szigorítják a járványügyi előírásokat, mint Trumpot és a Republikánus Párt legtöbb politikusát. A pennsylvaniai republikánusok által az állítólagos választási csalásokról szervezett „meghallgatáson” a bukott elnök egy kihangosított mobiltelefonon keresztül tíz percen át hajtogatta, hogy meg kell fordítani a választások eredményét. Szerinte Pennsylvaniában és a többi „ingadozó” államban is „sokkal” nyert. Ez nyilvánvalóan nem igaz, ellenben az tény, hogy Franklin Delanoe Roosevelt 1932-es győzelme óta egyetlen kihívónak sem sikerült ilyen nagy, négy százalékos különbséggel verni a hivatalban lévő elnököt, mint most Bidennek. Trumpnak kevesebb, mint két hónapja maradt a fehér Házban. Az addig tőle várható húzásokra jó példa a Michael Flynnek nyújtott teljes körű kegyelem. A volt nemzetbiztonsági főtanácsadó kétszer is elismerte, hogy hazudott a washingtoni orosz nagykövettel 2016 decemberében folytatott telefonbeszélgetéseiről. Az elnök azonban mindenképpen el akarta kerülni. hogy Flynn kitálaljon a kampánystáb moszkvai kapcsolatairól, ezért inkább nyíltan beavatkozott az eljárásba – végül pedig megmentette a börtöntől.

Vízválasztó lehet az idei karácsony a korlátozások tekintetében

Rónay Tamás
Publikálás dátuma
2020.11.26. 20:00
Angela Merkel német kancellár
Fotó: MICHAEL KAPPELER / AFP / dpa Picture-Alliance
Több országban az ünnepekig a szigorú intézkedések lassú feloldását tervezik, de olyan gyors nyitás sehol sem várható, mint nyáron.
Európa több országában karácsonyig óvatos nyitást terveznek, ugyanakkor több országban még nem látják az alagút végét. Emmanuel Macron francia elnök kedd esti beszédében a korlátozások három ütemben való feloldását helyezte kilátásba. November 28-től kinyithatnak a kisebb üzletek, a könyvesboltok, a könyvtárak, december közepétől a múzeumok. A színházakban is tarthatnak előadásokat, ám csak minden második székre ültetetnek nézőt. December 24-31 között nem lesz érvényben a 21 és reggel hét óra közötti kijárási tilalom. Karácsonykor egyúttal a különböző régiók közötti mozgást is engedélyezik, illetve november közepétől minden vasútvonalon helyreáll a közlekedés. Január 20-tól aztán az oktatás is lassan helyreáll, s a francia elnök reményei szerint december végétől megkezdhetik a lakosság beoltását. Olaszországban ezzel szemben nem látnak esélyt arra, hogy karácsonyig feloldják a korlátozásokat. Az országban a bevásárlóközpontok, valamint a kis üzletek túlnyomó része, az élelmiszerbtok kivételével, be vannak zárva, sportolni csak a szabadban lehet és azt is csak a lakóhely közelében. Karácsonykor a közvetlen hozzátartozókat meg lehet látogatni, de a családi ünnepségeken is legfeljebb hat személy vehet részt. A hegyekbe el lehet utazni ugyan, de síelni tilos. Az üzletek december 4-én kinyithatnak, az éttermeknek és kávézóknak 18 órakor kell bezárniuk. Giuseppe Conte kormányfő azt tervezi, hogy a síparadicsomokat január 10-től, fokozatosan nyitják meg. Ehhez azonban a szomszédos országokkal is megegyezésre kellene jutni, hiszen – mint Conte elmondta –nem sokat segít, ha Ausztriában, Franciaországban és Svájcban hamarabb megnyitják a téli sportok szerelmeseinek kedvenc helyeit. A vezető politikusok egyetértenek abban, nem ismétlődhet meg mindaz, ami nyáron, amikor túl gyors volt a nyitás. Itália mindenesetre nem kívánja lezárni a határait. Conte javaslatát Angela Merkel is támogatja, a német kancellár tegnap a síparadicsomok zárlata mellett fogalt állást. Elisabeth Köstinger osztrák turisztikai miniszter viszont azt közölte, hazájában biztonságos lesz a síszezon, jól felkészültek a turisták rohamára. Ausztriában a jelentősen megemelkedett új megbetegedések miatt múlt kedd óta egész napos kijárási korlátozás van érvényben, az alapellátást nyújtó boltokon kívül minden bezárt. Péntektől pedig további korlátozások lépnek életbe, csak a közvetlen hozzátartozókkal lehet találkozni, a nagyszülőkkel az eddigieknél jóval nehezebben. Börtönbüntetéssel sújthatják azokat, akik a kijárási korlátozásokat megszegve megferzőzhetnek másokat. A karácsonyi időszakot azonban megpróbálja megmenteni a néppárti-környezetvédő kabinet, így a tervek szerint december 6-tól óvatos nyitást kezdenek, fokozatosan visszatérhetnek a diákok az iskolapadba. Októberben Csehországban dúlt legjobban a járvány Európa államait tekintve, egyes napokon az új fertőzések száma elérte a 15 ezret, de az utóbbi két hétben jelentősen javult a helyzet, így múlt pénteken enyhítettek a zárlaton, újranyitottak az általános iskolák, az istentiszteleteken hétfőtől 15 helyett 20 személy vehet részt, az éjszakai kijárási tilalom 21 helyett 23 órától kezdődik. További enyhítés akkor várható, ha egy hetes átlagban csökken a megbetegedések száma. A karácsonyi ünnepet tömeges teszteléssel akarják megmenteni. Vasárnap tárgyal a kormány az üzletek megnyitásáról. Ez legkorábban december 12-én történhet meg. Szlovákiában már túlvannak a tömeges tesztelésen, így az üzletek, mozik, színházak megnyitották kapuikat, sőt, ha visszafogott formában is, de a karácsonyi vásár is engedélyezett. Lengyelországban szigorú előírásokat tartva nyithatnak meg szombaton az üzletek, de az éttermek és bárok karácsonyig zárva tartanak. Németországban januárig aligha kezdik meg a korlátozások feloldását. Sőt, addig további szigorítások lesznek. Az üzletekben 10 négyzetméterenként egy személy lehet, amennyiben az 800 négyzetméternél kisebb. Ha ennél nagyobb, akkor 20 négyzetméter a limit. Továbbra is zárva tartanak az éttermek, a szabadidő- és kulturális intézmények. Nem világos, hogy az éttermek és szállodák szilveszterkor kinyithatnak-e. Két háztartásból egyszerre csak öten találkozhatnak, a 14 év alatti gyerekek ebbe nem számítanak bele. Karácsonykor pedig legfeljebb tíz személy találkozhat. Szilveszterkor teljesen betiltják a pirotechnika használatát. Szlovéniában egyelőre nincs kilátás a járványhelyzet javulására. Hiába állt le szinte teljesen az élet az országban, tiltottak be minden összejövetelt, állították le a közösségi közlekedést, zárták be a boltok túlnyomó többségét, vezettek be éjszakai kijárási és napközbeni lakhelyelhagyási tilalmat és rendeltek el kötelező maszkviselést, a fertőzések és a halálozások száma továbbra is rendkívüli aggodalomra ad okot. Egyelőre Horvátországban sem látni, hogyan tarthatják meg a karácsonyt, a drámai helyzet miatt a héten további korlátozásokat vezetnek be. Spanyolországban sem sikerült megfékezni a járványt, így legfeljebb hatan lehetnek a karácsonyi és szilveszteri ünnepségeken.