költségvetés;költségvetési hiány;Gazdaságvédelmi Alap;

2020-11-27 19:59:57

Fideszes alapítvány is kapott a gazdaságvédelmi pénzekből

Újabb 159 milliárddal növelte a kormány az idei hiányt.

Formálisan a gazdaságvédelmi alapból költött el újabb 159 milliárd forintot a kormány – derül ki a most nyilvánosságra hozott kormányhatározatból. A gazdaságvédelmi alapban már hónapok óta egy fillér nincs, így minden egyes újabb kormányhatározat – így a mostani is – az idei államháztartási hiányt növeli, az államadósságot növeli. A parlament eredetileg a bruttó hazai termék, a GDP egy százalékára (371 milliárd forint) rúgó hiányt engedélyezett a kormánynak – ennek ellenére a deficit a GDP 7-9 százaléka 3600-4000 milliárd forint is lehet az idén. Az államadósság még ennél is drasztikusabban a GDP 14 százalékát meghaladó mértékben nőhet. Varga Mihály pénzügyminiszter a héten tovább emelte a várható államadósság mértékét, az szerinte akár eltérheti a GDP 80 százalékát is a tavalyi 65,4 százalék után.

A kormány ugyan hónapok óta ígérgeti a második gazdasági mentőcsomagot – ám ennek nyoma sincs – miközben több százmilliárdot költött el a költségvetésből gazdaságvédelmi kiadások címen. A mostani 159 milliárd is a megszokott három fő célra ment: állami beruházások támogatására, állami cégek és kormányzati szervek működési kiadásaira, valamint sportberuházásokra, miközben a piaci cégeknek öt milliárd jutott (Pénzügyminisztérium nagyvállalati támogatási programjánkeresztül), míg munkahelyvédelemre, munkahelyteremtésre egy fillér sem.

A kormány döntése szerint 19 milliárdot kapott a MÁV, a GYESEV a nekik rendesen járó működési támogatás részeként, illetve további 2,3 milliárdot felújításokra. Az állami Volánbusz és néhány más önkormányzati közlekedési cég 37 milliárdot kapott a működési kiadásaira. Ez a közszolgálati kiegészítés fedezi a kedvezményesen vagy ingyenes utazó polgárok költségeit. Közúti felújításokra 22 milliárd ment, további a négy milliárdot működtetésre különítettek el, de a kormányhatározat „természetesen” nem részletezi, hogy mire adták pontosan a pénzt.

Az állami cégek folyamatosan nyelik az úgynevezett gazdaságvédelmi pénzeket: a kukaholding (NHKV Zrt.) újabb 3,9 milliárdot kapott veszteséges működésének fedezetére, míg a regionális víziközművek tíz milliárdos pluszjuttatásban részesültek. Az NHKV működtetése csak az első kilenc hónapban 40 milliárd forintjába került az adófizetőknek, míg a regionális vízicégek 20,8 milliárdot nyeltek el.

Hasonlóan viszi a pénzt a központi közigazgatás: a kormányhivatalok 4,3 milliárdot kapnak. Jutott a kormány által az elmúlt hetekben kreált közalapítványok támogatására is: a Millenáris Kht. 3,5 milliárdot, az elmúlt napokban létrehozott fideszes kifizetőhely, a „Polgári Művelődésért Oktatási, Kulturális és Tudományos Alapítvány” is kapott 600 milliót az induláshoz a gazdaságvédelmi alapból.