Előfizetés

Influenza: itt az oltás, hol az oltás?

Danó Anna
Publikálás dátuma
2020.11.28. 06:00

Fotó: Röhrig Dániel
A jelek szerint vészesen fogy az oltóanyagkészlet. Több fővárosi kerületben ugyanis praxisonként mindössze 6 adag jelentette az utánpótlást.
Nem sokáig örültek a háziorvosok miután megkapták a kormányhivatal levelét arról, hogy átvehetik az újabb adag influenza elleni vakcinát. A kormányhivatal tisztifőorvosa ugyanis arról tájékoztatta a IV., az V. és a XIII. kerület háziorvosait, hogy a meglévő készletet egyenlően felosztották közöttük, így mindegyikük átvehet 4 darab „Vaxigrip"-et, és 2 darab „3 Fluart”-ot.
Mint azt a kormányhivatal tisztifőorvosa írta, ezt a mennyiséget is csak azoknak tudják kiadni, akik a jövő hét szerdáig biztosan elviszik, egyúttal nyilatkoznak arról, hogy már elhasználták azt a készletet, amit a körzetük korábban kapott. Ha valaki ezt nem teljesíti, akkor az ő adagját újraosztják a többi praxis között.
– Annak ellenére, hogy a központi kommunikáció már az oltóanyagok megérkezése előtt hirdette az influenza-elleni vakcinák ingyenességét és elérhetőségét, a háziorvosok a szokásos mennyiség felét kapták az első körben is – mondta lapunknak Falus Ferenc egykori tiszti főorvos. Ő nem érti, hová lett a többi, hiszen Müller Cecília, pár napja még arról beszélt, hogy újabb kiszállítás várható. Ha pedig ez a néhány darab az, amit a fővárosi körzeteknek osztanak, akkor pláne kérdéses, hová lett a többi. Hozzátette: a korábbi években is nagyjából ugyanennyi háziorvos volt, nem lett volna nehéz legalább annyit eleve odaadni nekik, amennyit tavaly is felhasználtak. Mindez azért is érdekes, mert a Nemzeti Népegészségügyi Központ nem egészen egy hete még azt írta közleményében: „Az országban folyamatosan zajlik az ingyenes influenza elleni oltások beadása. Az idei influenza szezonban eddig a felnőttek részére biztosított oltóanyag 74 százaléka került beadásra.”
A Magyar Orvosi Kamara Realitás projektjének adatszolgáltató háziorvosai szerint is kevesebb vakcinát kaptak szokásosnál. A köztestület honlapján a minap közzétett jelentésben azt írják „az oltóanyagból igen átláthatatlan rend szerint néhány százat kaptak a különböző praxisok.” Egy XI. kerületi rendelő egymás mellett dolgozó háziorvosai 300, 200, illetve 100 darabot kaptak aszerint, kinek mikor sikerült odaérni az osztópontra. Olyan is volt, akitől visszakértek belőle. Mivel az utánpótlás végessége, hiánya is csak későn derült ki, nagy egyéni variációk voltak az oltások elosztásában: egyes háziorvosok beoltották az első jelentkezőket majd utána széttárták kezüket, mások súlyozni próbáltak alapbetegségek és rászorultság alapján. A legtöbb helyen többszázas várólista van a további, esetleg érkező oltásokra, amelyekről egyelőre semmi hír – írták a szerzők. Ezzel szemben Müller Cecília az operatív törzs másfél héttel ezelőtti tájékoztatóján arról beszélt, hogy az oltóanyagok már rég a háziorvosoknál vannak. Sőt másfél hete egy harmadik szállítmányt is szétküldtek oda, ahol nincs elegendő. Mint mondta, a gyerekeknek szánt influenza elleni vakcina csupán 20 százalékát adták be a körzetekben. Ezért arra kérik a szülőket, hogy november végéig jelezzék a háziorvosuknak, hogy be kívánják-e oltatni kisgyereküket. Lapunk érdeklődött a Nemzeti Népegészségügyi Központnál is, válaszukban azt írták: „Hetente kérnek tájékoztatást az influenza elleni oltóanyag fogyásáról annak érdekében, hogy folyamatos legyen az ellátás. Az oltóanyag iránti megnövekedett budapesti igényeknek megfelelően, az elkövetkező napokban újabb oltóanyagok kiszállítása történik a fővárosban” – ígérték lapunknak péntek késő délután.

Orbán nem lát biztató jeleket

Várhatóan a jövő héttől lehet regisztrálni a koronavírus elleni oltásra – közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a közrádióban. Azt ugyanakkor még nem tudni, hogy mikortól lesz biztonságos oltóanyag. Az oxfordi AstraZeneca – amelynél a magyar kormány is nagyobb mennyiséget kötött le – sajtóhírek szerint gyártási hiba miatt kénytelen újra tesztelni hatóanyagát. Az orosz vakcina engedélyeztetéséről nincs újabb hír, viszont azt bejelentették: magyar orvosok és szakemberek a helyszínen tanulmányozhatják az oltóanyag előállítását a jövő héttől. Pénteki rádiónyilatkozatában a kormányfő a Covid-betegek ellátásáról szólva úgy fogalmazott: egyelőre nem lát biztató jeleket, egyre többen vannak kórházban, az ott kezelt betegek száma hamarosan eléri a tízezret. Ez utóbbi kijelentésével zavart keltett, hiszen az operatív törzs péntek reggeli közlése szerint 7591 koronavírusos beteget ápolnak kórházban. A kormány később pontosított: a miniszerelnök a már kórházban fekvő de még csak koronavírus gyanús betegeket is hozzá adta ehhez az adathoz. A miniszterelnök kitért arra is: a kormány 8-10 nap múlva dönt arról, hogy milyen szabályok szerint kell majd élni karácsonykor, újévkor.

Nem járnak a villamosok a Szabadság hídon és a Kiskörúton hétvégén

MTI
Publikálás dátuma
2020.11.27. 21:40

Fotó: Népszava
A burkolatjavítás ideje alatt pótlóbuszokkal és metróval utazhatnak az utasok az érintett szakaszon.
Szombaton és vasárnap nem járnak a villamosok a Szabadság hídon és a Kiskörúton – tudatta a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) közleményben pénteken este. A 47-es, a 48-as és a 49-es villamos azért nem közlekedik, mert a kiskörúti villamospálya Kálvin tér és Dohány utca közötti szakaszán burkolatjavítást végeznek. A lezárás idején a Kiskörúton az M4-es metróval, az M3-as metrópótlóval, a 9-es autóbusszal és a 72M trolibusszal, míg Pest és Buda között az M4-es metróval, illetve a 7-es és a 133E buszjárattal utazhatnak. – A 47-es, a 48-as és a 49-es villamos helyett a dél-budai szakaszokon a meghosszabbított 56A és 61-es villamos közlekedik – közölte a BKK. 

Thürmer Gyula Lukasenkánál járt Minszkben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.27. 20:28

Fotó: Sergey Guneev / AFP / Sputnik
A Munkáspárt elnöke az első magyar politikus, aki meglátogatta a fehérorosz diktátort a tiltakozások kirobbanása óta.
Negyvenperces személyes látogatáson fogadta Aljakszandr Lukasenka a magyar Munkáspárt elnökét, Thürmer Gyulát csütörtökön – vette észre a Telex. Thürmer Gyula az első magyarországi politikus, aki az augusztus 9-i elnökválasztás óta tartó tiltakozási hullámban Fehéroroszországba látogatott. A Munkáspárt vezetője szerint az országban nincs jele a tüntetési hullámnak, a társadalom elégedett azzal a politikával, amit az országot 26 éve irányító Lukasenka képvisel, és látható, hogy a tiltakozások hamarosan teljesen lecsengenek. A látogatásról a Belta állami hírügynökség számolt be. Thürmer Gyula azzal indokolta az elnöki látogatást, hogy a fehérorosz elnök – akivel régóta ismerik egymást – tudomást szerzett arról, hogy a pártelnök épp a Belarusz Állami Egyetemen van.
Thürmer azt nyilatkozta, hogy
„mi, a Munkáspárt úttörőkként tekintünk magunkra, igyekszünk segíteni az országnak.”

Elmondása szerint a találkozón nem volt olyan szerepe, hogy tolmácsolja a magyar kormány üzenetét, nincs arra felhatalmazása, hogy közvetítsen, de amit elmond mindenkinek, az eljuthat a magyar vezetéshez is. Véleménye szerint érdemes meghallgatni, mit mond a minszki vezetés, különösen akkor, amikor „közvetlen kapcsolat nincs”. Thürmer Gyula a párt Facebook-oldalán közölte azt is, hogy „nem mindenkinek tetszik, hogy Belaruszban rendeződik a helyzet, de rendeződik”.
Fehéroroszországban az augusztusi elnökválasztást követően kezdődtek tömeges tüntetések a 26 éve kormányzó Lukasenka lemondását követelve. Lukasenka nem hajlandó lemondani, ehelyett nemrég közelebbről meg nem nevezett alkotmányreformokat ígért. A hatóságok könyörtelen brutalitással igyekeznek elfojtani a tüntetéseket. Több tiltakozó meghalt, sokan kínzásokról számoltak be, és vannak, akik azóta sem kerültek elő, hogy őrizetbe vették őket.