Előfizetés

Kolozsváron buzdította szavazásra az erdélyi magyarokat Gulyás Gergely

MTI
Publikálás dátuma
2020.11.29. 12:29
Gulyás Gergely egy régebbi kormányinfón
Fotó: Máthé Zoltán / MTI
Mátyás király szobrától a RMDSZ-nek kampányolva „üzent” az anyaországi miniszter.
Az egy hét múlva tartandó romániai parlamenti választásokon való részvételre buzdított vasárnap reggeli kolozsvári sajtótájékoztatóján Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. A miniszter Csoma Botonddal, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) képviselőjelöltjével közösen állt a sajtó elé Kolozsvár főterén, a Mátyás szoborcsoport előtt. Gulyás Gergely fontosnak tartja, hogy a magyar közösség a lehető legerősebb képviselettel rendelkezzék a bukaresti parlamentben.
„Ha az RMDSZ-nek sok képviselője van a törvényhozásban, akkor képes lesz a nemzetiségi ügyekben a magyar nemzetiség érdekeit képviselve fellépni. Ezért fontos, hogy minél többen menjenek el szavazni, minden magyar ember érezze a magáénak a szavazást”

– fogalmazott.

Emlékeztetett arra, hogy Kolozs megyében négy évvel ezelőtt alig több mint száz szavazat hiányzott a második magyar képviselői mandátumhoz. Szerinte ez a példa is jelzi, hogy minden szavazat milyen sokat számít.

A vétócsata közepén lemond EP-képviselőségéről Szájer József

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.29. 12:04
Szájer József az EP egyik plenáris ülésén
Fotó: Emilie Gomez / Európai Parlament
A fideszes politikus egyetért Orbánék Brüsszellel vívott „küzdelmével” de távozását saját „lelki megterhelésével” magyarázza.
Szájer József, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője benyújtotta a lemondását európai parlamenti képviselői tisztségéről David Sassoli európai parlamenti elnöknél; a lemondás 2020. december 31-ével hatályos – erről maga a politikus tájékoztatta a Magyar Hírlap nevű kormánypárti napilapot. Mint kiemelte:
„Döntésem egy hosszabb ideje tartó gondolkodás végére tesz pontot. A lemondás nincs összefüggésben az európai színtéren most zajló, minden eddiginél ádázabb küzdelem tartalmával. A mostani vitában egyetértek a magyar kormány álláspontjával, azt támogatom.”

Szájer közleményének magyarázata szerint „egy ideje a napi politikai küzdelemben való részvétel egyre nagyobb lelki megterhelést” jelent a számára. Márpedig – mint írja – akik a küzdőtéren vannak, azoknak harcra kész állapotban kell lenniük. – Harminc éve szolgálom Magyarországot hivatásos politikusként, ennek túlnyomó részében az európai terepen dolgoztam. Feladataimat igyekeztem lelkiismeretesen ellátni, a magyar emberek, a választóim érdekeit képviselni – írta Szájer József. Hozzáfűzte:
„a jövőben a gyakorlati politikusi tevékenység helyett a távlatosabb, szellemi területen kíván folytatni a rendszerváltoztatáskor megkezdett munkát. A konkrétumokról később ad tájékoztatást”.

A Vörösmarty tér helyett idén az inetrneten lesz karácsonyi vásár

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.29. 11:25
Az idén elmarad a forgatag
Fotó: Béres Márton / Népszava
A járvány miatt elmarad a megszokott belvárosi forgatag, viszont egy külön oldalon lehet majd böngészni és rendelni a kézműves ajándékokból.
Tovább él az ünnepi vásár: online platformra költöznek a Vörösmarty téri Karácsonyi Vásár kézművesei – közölte hivatalos oldalán a fővárosi önkormányzat fesztiválokat és vásárokat szervező turisztikai cége, a Budapest Brand Nonprofit Zrt. Közölték: elindult a budapestikaracsony.hu weboldal, ahol online várják az érdeklődőket a hivatalos nevén Budapesti Adventi- és Karácsonyi Vásár kiállítói. A kezdeményezésben összesen hat kategóriában, közel ötven alkotó vesz részt.
A portálon felhívják a figyelmet arra: a Magyar Kézműves Szövetség mestereiről, iparművészeiről és kézműveseiről, az alkotókról rövid leírással, fényképekkel és elérhetőséggel várják a látogatókat, hogy mindenki megtalálhassa a készítőt, és munkái között a számára megfelelő terméket, ajándékot.