Előfizetés

Koronavírus-kisokost készített a Semmelweis Egyetem

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.30. 12:09

Fotó: Népszava
A praktikus összefoglaló segít, hogyan lehet otthon kezelni a koronavírus okozta fertőzés tüneteit, milyen panaszok megjelenése esetén van szükség azonnali segítségre.
Lakossági tájékoztatót állított össze a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikája és Magatartástudományi Intézete – közölte az egyetem honlapján. Az összefoglaló segít, hogyan lehet otthon kezelni a koronavírus okozta fertőzés tüneteit, milyen panaszok megjelenése esetén van szükség azonnali segítségre. Egyebek mellett a sokakat foglalkoztató Mit tegyünk, ha koronavírus-fertőzésre utaló tüneteket tapasztalunk? Mi a teendő tesztelés előtt? Mikor kell mentőt hívni? Hol kapható lelki segítség? kérdésekre is választ ad az ide kattintva elérhető kisokos.
Az összefoglalóban  a szakemberek kiemelik például, hogy amíg nincsenek komoly tünetek, a legfontosabb a pihenés és a sok alvás, mert így lehet aktiválni a szervezet gyógyító erejét. Mint fogalmaztak: a szervezetnek „időre és pihenésre van szüksége, hogy fel tudja venni a harcot, és ki tudja dolgozni a megfelelő védekezési stratégiát a vírussal szemben. Ezért nagyon fontos, hogy a pihenés valódi pihenés legyen és ne otthoni munkavégzés! A fáradékonyság és álmosság jelzés a testétől, hogy beindultak a szervezet saját öngyógyító mechanizmusai. Engedje meg magának a pihenést és alvást, hogy a szervezete tehesse a dolgát.” Hozzátették azt is, ez az időszak lehetőség arra, hogy olyan pihentető, kikapcsolódást segítő dolgokkal foglalkozzunk, amelyekre máskor jut idő. Az anyag hangsúlyozza a C- és D-vitamin szedésének fontosságát, ajánlott dózisát, valamint az elegendő folyadékfogyasztás kiemelkedő szerepét is.
A tájékoztatóban leírják, mit kell tenni tesztelés előtt és azt a kilenc tünetcsoportot is, amelyek megjelenésekor azonnal a mentőket (a 112-es számon) kell hívni. Ezek: 
  • a súlyos, vagy fokozódó nehézlégzés, fulladás (pihegés, légszomj, kékes ajkak, sápadtság)
  • a súlyos, vagy fokozódó mellkasi vagy felhasi fájdalom
  • a hirtelen megjelenő, súlyos, vagy fokozódó erős fájdalom
  • az ájulás, eszméletvesztés
  • a hirtelen jelentkező erőteljes szédülés, vagy hirtelen fellépő látászavar, vagy beszédzavar
  • a súlyos, hirtelen megjelenő végtagi ügyetlenség, mozgászavar, bénulás
  • a környezet által észlelt, zavarodottság, zavartság
  • a vérköpés vagy vérhányás, vagy csillapíthatatlan vérzés
  • a tartósan fennálló, egyre fokozódó hányás vagy hasmenés.
A tájékoztatóban leírják azt is, hogy mit vigyünk magunkkal a kórházba, és azt is, hol lehet lelki segítséget, valamint további, koronavírussal kapcsolatos információkhoz jutni.
Mint megírtuk, Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora is átesett a koronavírus-fertőzésen. Bár eleinte azt hitte, könnyű lefolyással vészeli át a betegségeset, a harmadik napon láza és nagy fájdalmai lettek. ATV péntek esti Egyenes Beszéd című műsorában a rektor elmondta, vitaminok mellett vérhígító terápiával és ágynyugalommal kezelte magát. 
A gyógyszerekkel kapcsolatos kérdésre azt válaszolta, a koronavírus-fertőzés korai szakaszában a remdesivir úgy tud segíteni, hogy félrevezeti vírust, ezáltal csökkenti az osztódását. Később, ha már nem annyira a vírus, hanem a szervezet reakciója „uralja a képet”, sem ez a szer, sem a vérplazma nem segít, ezért figyelni kell a tüneteket, és ha rosszabbodik az állapot, akkor el kell menni a kórházba, és meg kell kapni a szükséges terápiákat. A másik gyógyszerről, a favipiravirről a rektor azt mondta, az enyhe, középsúlyos esetekben hatékony. Merkely Béla szerint a legfontosabb az időzítés. Problémának látja, hogy sokan kicsit későn kapják meg a szükséges gyógyszert. A rektor az oxigénmérő használatát is ajánlotta, a néhány ezer forintért beszerezhető kis eszközzel az oxigénszaturációt lehet mérni, amely, ha 90 százalék fölött van, akkor nagy baj nincsen – tette hozzá Merkely Béla.
Mint kiemelte, korábban teljesen egészséges, sportos, más betegséggel nem rendelkező emberek is megbetegedhetnek annyira, hogy kétoldali tüdőgyulladásuk lesz, és lélegeztetőgépre kerülnek. Mint mondta, jobb elkerülni a megbetegedést, mert senki sem lehet abban biztos, hogy elkerüli a súlyos lefolyást.
„Nagyjából március-április környékére túl tudunk lenni ezen a járványon”

– mondta Merkely Béla.

22 év után véget ér a Barátok közt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.30. 10:17

Fotó: Béres Márton / Népszava
A sorozat első része 1998. október 26-án került adásba.
Nem éli meg a 23. születésnapját az RTL Klub szappanoperája, a Barátok közt. A jelenlegi információk szerint jövő nyáron kerülhetnek adásba az utolsó részek – értesült a Blikk több forrásból. Pedig az augusztusban a 10 ezredik epizódját ünneplő szériának a legsikeresebb időkben több mint 2 millió nézője volt naponta. A sorozat azonban az elmúlt években már nem hozta a remélt nézettségi számokat, bár továbbra is volt stabil rajongói bázisa.  – A sorozat íróival állítólag már közölték, kezdjék elvarrni a történetszálakat, hogy egy, a 22 éves sorozathoz méltó befejezést kapjon a széria. December végéig befejeződhet az új részek írása, azaz legkésőbb tavasszal a forgatásnak is vége lehet, így a nyáron elköszönhetnek a nézők a Mátyás király tér lakóitól – tudta meg a portál egy bennfentestől.  A legendás sorozat első része 1998. október 26-án került adásba.

Soha nem volt még ilyen meleg novemberi éjszaka Sydneyben

MTI
Publikálás dátuma
2020.11.29. 15:09

Fotó: Shutterstock
Az éjszakai legalacsonyabb hőmérséklet 25,3 Celsius-fok volt, de reggel 4 óra 30 percre már 30 Celsius-fokra emelkedett, majd immár a második egymást követő napon gyorsan elérte a 40 Celsius-fokot.
A vasárnapra virradó éjjel volt a valaha novemberben mért legmagasabb hőmérséklet Ausztrália legnagyobb városában, Sydneyben, ahol jelenleg kánikula van, nappal a hőmérséklet a 40 Celsius-fokot is eléri.
Az éjszakai legalacsonyabb hőmérséklet 25,3 Celsius-fok volt, de reggel 4 óra 30 percre már 30 Celsius-fokra emelkedett, majd immár a második egymást követő napon gyorsan elérte a 40 Celsius-fokot.

Új-Dél-Wales régióban, ahol Sydney található, a meteorológiai szolgálatok szerint tombol a kánikula, több délkelet-ausztráliai városban is melegrekordok dőltek meg, Griffith-ben 42,2, Mildurában pedig 45,7 Celsius-fokos hőséget mértek. A hatóságok megtiltották a tűzgyújtást a régió legnagyobb részében, ahol tavaly nyáron tragikus erdőtüzek pusztítottak. Jelenleg mintegy hatvan erdőtüzet jelentettek a térségből, a többségüket sikerült megfékezni. Ezek az első erdőtüzek a déli féltekén fekvő országban 2019/2020 nyara óta, amikor fél Franciaországnak megfelelő terület égett le, harminchárman életüket vesztették és tízezrek kényszerültek elhagyni otthonukat. Az erdő és bozóttüzek következtében közel 3 millió állat pusztult el vagy menekült el, a katasztrófa hét milliárd dollárnyi kárt okozott a gazdaságnak.
A kánikula két héttel azután érkezett, hogy tudósok arra figyelmeztettek, hogy az éghajlatváltozás következtében több erdőtűz, aszály és ciklon pusztít majd Ausztráliában.