Előfizetés

Hallgatás következmény nélkül

Kósa András
Publikálás dátuma
2020.11.30. 19:58
Demeter Szilárd
Fotó: Népszava
Demeter Szilárd magától biztosan nem mond le posztjairól, a kormánypárti politikusok nyilatkozatai pedig arra utalnak: felettesei sem kényszerítik távozásra.
Úgy tűnik, nem kell távoznia posztjairól Demeter Szilárd miniszteri biztosnak, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatójának a szombaton megjelent írása miatt, amelyben Soros Györgyöt Hitlerhez hasonlította, Európát pedig a gázkamrákhoz. Varga Mihály pénzügyminiszter, miniszterelnök-helyettes ugyanis a parlament hétfői ülésén a szöveg határozott elítélése helyett arról beszélt: szerinte a PIM-főigazgató elismerte a hibáját, ráadásul a cikket és a Facebook-oldalát is törölte. Úgy vélte, a baloldal kettős mércét alkalmaz: hallgatott, amikor László Imre újbudai polgármester megérdemeltnek nevezte Adolf Hitler év embere díját, valamint akkor is, amikor az antiszemita és rasszista megnyilvánulásai ellenére Biró László mögött sorakozott fel az időközi választáson. – Demeter Szilárd nem az új zsidó, hanem a régi náci, ismerjük ezt a hangot. Azzal hogy a helyén van, önök közösséget vállalnak egy nyílt nácival – mondta Arató Gergely, a Demokratikus Koalíció képviselője Varga Mihálynak. Hozzá hasonlóan az összes ellenzéki párt felszólalója a PIM-főigazgató távozását követelte. Demeter Szilárd hétfőn körlevelet írt a Petőfi Irodalmi Múzeum dolgozóinak, ebben pedig leszögezi, hogy nem mond le – adta hírül a 444.hu.
A levélben verbális lincselésnek nevezi az ellene felhozott vádakat. „A lelkiismeretem nyugodt. Soha egyetlen antiszemita sort vagy szókapcsolatot le nem írtam. De még csak nem is gondoltam. A Sor(o)s című írásomban egy fikarc antiszemitizmus sincs” – jelentetett meg részletet a levélből a 444.hu, amely szerint Demeter arra céloz, hogy nem fog publicisztikát írni, csak könyvet, amit azonban csak azután ad ki, hogy otthagyta a PIM-et. Egy volt kormánytag lapunknak azt mondta, meggyőződése, hogy Demeter Szilárd magánakciójáról van szó és nem a kormánykommunikáció egyik fejezetéről. Szerinte ennek ellenére nem várható, hogy a főigazgatónak távoznia kell. A politikai következmények elmaradása ugyanakkor információink szerint árthat a magyar-német kapcsolatoknak is. Demeter Szilár ugyanis a Karc FM rádiónak nyilatkozva arról is beszélt, hogy a németek „nagyon fegyelmezettek (…) amikor nácinak kell lenni, akkor nácik, amikor liberálisnak, überliberálisnak vagy árjaliberálisnak kell lenni, akkor azok”. Egy a német-magyar kapcsolatok alakításában korábban tevékenyen is részt vállaló forrásunk szerint Demeter Szilárd a németeket legjobban sértő, számukra legérzékenyebb narratívát húzta elő a nácizással, a kollektív bűnösséget. – Szerintem el sem tudja képzelni, ez mennyire rombolhatja a német-magyar viszonyt – fogalmazott forrásunk. Egy a német-magyar relációban még aktív diplomata viszont úgy vélte, az elmúlt időszakban annyi a németek számára felháborító megnyilvánulás történt magyar kormányzati, vagy kormányhoz közeli szereplők részéről (Schmidt Mária németellenes kijelentései, a megszállási emlékmű), hogy Demeter Szilárd szavai már nem számítanak. A német nagykövetség lapunk kérdésére azt közölte, hogy „az ilyen jellegű náci-hasonlatok abszolút nem helytállók; a nemzetiszocialisták emberiség elleni bűntetteit nem szabad eljelentékteleníteni. Hozzátették: “mivel Demeter úr a kijelentését visszavonta, nem látunk rá okot, hogy azt tovább kommentáljuk”. Többször kerestük Havasi Bertalant, Orbán Viktor sajtófőnökét és az Emberi Erőforrások Minisztériumának sajtóosztályát is azzal kapcsolatban, hogy várható-e Demeter Szilárd menesztése, ám nem kaptunk választ. Megkerestük a parlament német-magyar baráti tagozatának kormánypárti képviselőit is, egyelőre csak Kovács Zoltán válaszolt, aki azt írta, Demeter Szilárd „visszavonta az írását, a Facebook oldalát törölte, ez helyes döntés”.

Munkatársai is elhatárolódtak Demetertől

A Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) dolgozói, magánszemélyek és szervezetek is tiltakoznak Demeter Szilárd megnyilvánulása ellen, és követelik lemondását. A Horgas Péter díszlet- és látványtervező által elindított petíciót az aHang oldalon már több mint 19 ezren írták alá. Kádár Anna, a PIM egyik munkatársa nyilvános Facebook-posztban kérte ki a múzeum vezetőjének szövegét. Egyebek mellett azt írta: „Kikérem magamnak, hogy erkölcstelen irományával megkárosítja a PIM munkaközösségét!”. Hétfő délután már a mintegy kétszázhúsz embert foglalkoztató múzeum több mint hetven munkatársa közös Facebook-posztban határolódott el a főigazgató nyilatkozatától. Tiltakozik a szlovákiai Magyar Irodalmi és Művészeti Egyesület, a Szépírók Társasága, könyvbemutatóját Kepes András pedig lemondta mai, a PIM YouTube csatornájára és Facebook oldalára tervezett online könyvbemutatóját. Döntését többek között azzal indokolta: „A gyűlölködő gondolat veszélyesebb vírus, mint a járvány. A Covid-19 ellen lehet maszkkal, vakcinával, távolságtartással védekezni. A kulturálatlan, kirekesztő embertelenség ellen csak tiltakozással és távolságtartással lehet.” A közzétett gondolatok miatt szerződést bont a Petőfi Irodalmi Múzeummal Budapest I. kerületének önkormányzata – jelentette be V. Naszályi Márta polgármester. A még a korábbi önkormányzat által kötött szerződés szerint a városrész évi egymillió forinttal támogatja a PIM által működtetett Mesemúzeumot. A programmal szemben nincs kifogásunk, de az önkormányzat addig nem hajlandó a PIM-et támogatni, amíg azt Demeter Szilárd vezeti – írta a polgármester. (Hompola Krisztina)

7-es cikkely – Elmarad a magyar kormány decemberre tervezett meghallgatása

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2020.11.30. 19:17
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Ismét a magyarországi és a lengyelországi jogállam helyzetéről vitáztak az Európai Parlament állampolgári bizottságának tagjai.
A gyér érdeklődés mellett lezajlott ülésen a képviselők többsége leszögezte, hogy ragaszkodik az uniós támogatások befagyasztását lehetővé tévő szabályrendszerhez és a kormányközi EU Tanácsban zajló 7. cikkelyes eljárás folytatásához. Didier Reynders illetékes biztos azt mondta: amíg fennállnak a két országgal kapcsolatos aggodalmak, addig nem lehet befejezni a velük szemben kezdeményezett eljárást. Mint a tanácskozáson kiderült, elmarad a magyar kormány decemberre tervezett meghallgatása a 7. cikkelyes folyamat keretében, mivel a miniszterek nem hivatalos formában, hanem videókonferencia keretében tárgyalnak majd. A hozzászólók nehezményezték, hogy a meghívás ellenére sem a magyar, sem a lengyel kormány nem képviseltette magát a vitában, és távol maradt a soros EU elnöki tisztséget betöltő Németország képviselője is. Kapott a bírálatokból az Európai Bizottság is, amiért nem lép fel határozottan a korrupt autokratákkal szemben.

Az államtitkár szerint lehet, hogy bosszantó parkolóhelyet keresni, de ez is segíti a távolságtartást

Árpási Bence
Publikálás dátuma
2020.11.30. 18:56

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
Schanda Tamás furcsa érveléssel védte meg az ingyenes parkolást.
A járvány elleni védekezés jegyében vezette be a miniszterelnök az ingyenes közterületi parkolást. Emiatt több helyen tumultus alakult ki és sokan bosszankodnak, hol találnak helyet az autójuknak. A Parlament ülésén is téma volt a kialakult helyzet. A szocialista Molnár Zsolt szerint a kormány meg akarja sarcolni az önkormányzatokat, amelyeket ellenfélnek tekintenek. Feltette a kérdést, hogy vajon „hová vezet az ingyenes parkolás”, mivel ez közlekedési káoszt és dugókat hozott, emellett a légszennyezettséget is növeli.  Az MSZP-s képviselő azt kérdezte, a kormány kíván-e a változtatni a gyakorlaton, meghallgatják-e a belvárosban közlekedőket.
A válasz tömören: nem.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára lényegében kerülte a válaszadást. Ehelyett hosszasan ostorozta az MSZP-t, mondván a párt „leamortizálta az önkormányzatok világát”.  Mondandójának végén mégiscsak kitért arra, mi lehet pozitívum abban, ha valaki nem talál magának parkolóhelyet: 
„Bár megértjük azt, hogy aki parkolóhelyet keres és közben nehézségekkel találkozik – mert nem találja meg kellő gyorsasággal – az bosszantó lehet, de higgye el, ez még mindig jobb és biztonságosabb, hiszen ez is hozzájárul ahhoz, hogy kellő távolságot tudjunk tartani.”

– fogalmazott az államtitkár.

Molnár Zsolt erre azt mondta, érti, hogy az autós közlekedést preferálja a kormány a járvány idején, de a Volán-és MÁV-járatokon is rengetegen utaznak. „Az ő életük miért ér kevesebbet?” – tette fel a kérdést. Éppen ezért arra szólította fel a kormányt, hogy legyenek ingyenesek az autópályák, mivel sokan busszal vagy vonattal járnak dolgozni.   Schanda Tamás ugyan még szót kért, de lényegében elengedte a sztrádák díjmentességére vonatkozó felvetést a füle mellett. 

Évről-évre többet kell fizetni az autópálya-használatért

Nemrég derült ki, hogy 3,9 százalékkal, az infláció mértékének megfelelően drágul az e-matrica a fizetős úthálózaton 2021-ben. Ez azt jelenti, hogy  – a 10 napos matrica a jelenlegi 3 500 forintról 3 640 forintra – a havi 4 780 forintról  4 970 forintra  – az éves országos matrica 42 980 forintról 44 660 forintra  – míg a megyei  5 000 forintról 5200 forintra drágul személyautók esetében.