Előfizetés

Beosztottjai is elhatárolódnak Demeter Szilárdtól

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.30. 20:18
Demeter Szilárd
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
„Intézményeink tekintélye, szakmai hitelessége, a munkatársak morális tartása miatt nyilvánosan is hangot kell adnunk véleményünknek” – áll a nyilatkozatban.
„A Petőfi Irodalmi Múzeum és tagintézményei, a Kassák Múzeum, a Mesemúzeum, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet munkatársaiként elhatárolódunk Demeter Szilárd nyilatkozatától, annak tartalmától, stílusától, a közzététel és a visszavonás módjától”

– írták Facebook-oldalukon a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) és tagintézményeinek dolgozói.

Állásfoglalásuk szerint az intézmények a magyar kultúra iránt elkötelezettek és nincsenek alárendelve aktuálpolitikai diskurzusoknak. Hangsúlyozták, a múzeumi munkában kiemelten fontos a szakmai folytonosság, csak évek, évtizedek alatt lehet szert tenni arra a tudásra, amely a gyűjtemény szakszerű megőrzéséhez, feldolgozásához és bemutatásához kell, ezért a történtek után is a helyükön maradnak és végzik feladataikat. 
„Ugyanakkor intézményeink tekintélye, szakmai hitelessége, a munkatársak morális tartása miatt nyilvánosan is hangot kell adnunk véleményünknek”

– zárul a nyilatkozat, amelyet jelen cikk írásának pillanatában a dolgozók többsége aláírt.

A munkatársak között zömében muzeológusok vannak, de rendezvényszervező vagy éppen hangtechnikus is van a névsorban.  Ugyanakkor a 444.hu úgy tudja, Demeter Szilárd hétfő délután egy magyarázkodó köremailt küldött szét a PIM összes dolgozójának. Ebben azt írta, „a lelkiismeretem nyugodt. Soha egyetlen antiszemita sort vagy szókapcsolatot le nem írtam. De még csak nem is gondoltam. A Sor(o)s című írásomban egy fikarc antiszemitizmus sincs.” Úgy gondolja, akik most harsogva követelik a fejét, azok csak azért tesznek így, mert el akarják feledtetni, hogy a baloldal antiszemita jelöltet indított az őszi, borsodi időközin.   
„Hallgatott Vámos Miklós, hallgatott Kepes András, hallgatott Parti-Nagy Lajos is.”

Ezt a hallgatást kompenzálják a verbális lincseléssel. Ugyanakkor megjegyzi, „az ő képmutatásuk és kettős mércéjük nem lehet mentség számomra.” Igazat adott Gulyás Gergelynek, miszerint indulatból nem lehet véleménycikket írni, de ő maga saját bevallása szerint szenvedélyesen szereti a hazáját, nemzetét és kultúráját és ha ezek veszélybe kerülnek, neki kötelessége megvédeni azokat. „Úgy gondolom, hogy a liberális multikulturális utópia is éppen annyira veszélyes, mint a nácizmus és kommunizmus volt.” Arra is tett utalást, hogy csak azt követően fog ismét publikálni, ha otthagyta a múzeum vezetését.
„Márpedig addig vagyok a főigazgató, amíg a fenntartó nem dönt másképp”

– zárja sorait a főigazgató.

Demeter Szilárd miatt lemondta a könyvbemutatóját Kepes András

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.30. 17:51

Fotó: Népszava
A PIM főigazgatójának írása miatt döntött így.
„Megtisztelő lett volna számomra a magyar irodalom szentélyében beszélgetni a könyvemről, de az intézmény főigazgatójának a sajtóban széles körben ismertetett, elfogadhatatlan írása miatt úgy döntöttem, lemondom a könyvbemutatót.”

– írja Facebook-oldalán Kepes András.

A műsorvezető jelezte, december elsején lett volna az esemény. Mint fogalmaz, „a magyar irodalom és művészet progresszív vonulata számomra az emberségről, a megértésről, a tisztességről, az európai gondolkodásról szól.” Úgy véli, a gyűlölködő gondolat veszélyesebb a járványnál. A koronavírus ellen lehet vakcinával, maszkkal és távolságtartással védekezni.  
„A kulturálatlan, kirekesztő embertelenség ellen csak tiltakozással és távolságtartással lehet.”

– zárja bejegyzését Kepes András.

Nem ő az egyetlen, aki tiltakozott Demeter Szilárd holokauszt-relativizáló írása ellen. Vámos Miklós, Bajnai Gordon, de az izraeli és az amerikai nagykövetség ugyancsak megnyilvánult az ügyben. Még a kormányhoz igen közel álló zsidó egyház, az EMIH is elítélte a főigazgató publicisztikáját.

Eltévedt az útvesztőben a Barátok közt

P. Szabó Dénes
Publikálás dátuma
2020.11.30. 14:35

Fotó: RTL Klub
Kolosi Péter, az RTL Magyarország vezérigazgató-helyettese a SorozatWikinek adott interjújában erősítette meg, hogy befejezik a sorozatot.
Huszonkét év után véget ér a Barátok közt, Magyarország legrégebben látható sorozata, amely 1998 óta hosszabb szünet nélkül képernyőn van. A szériának idén nyáron került képernyőre a tízezredik epizódja, ősszel pedig a huszonkét éves születésnapját ünnepelte. Hétfőn Kolosi Péter, az RTL Magyarország vezérigazgató-helyettese a SorozatWikinek adott interjújában erősítette meg, hogy befejezik a sorozatot. A bajok szerinte akkor kezdődtek, amikor Kalamár Tamás, a sorozat alapító producere távozott a Barátok közttől, ami után a szappanopera egy olyan útvesztőbe került, amely teljesen eltérítette az eredeti gondolataitól, céljaitól. Kolosi úgy látja, Ondruss Ilona, a sorozat mostani producere és csapata az elmúlt egy évben nagyon sokat dolgozott a megújításon, azt remélve, hogy amikor a széria az új tartalommal a tavasz közepén ismét főműsoridőbe kerül, újra sikeres lehet. A változtatások ellenére a nyáron a nézők azonban nem szoktak vissza a sorozatra, így várható volt, hogy előbb-utóbb kénytelenek lesznek azt befejezni. A produkció stábja még hónapokig forgatni fog, a nézők pedig körülbelül fél évig láthatják még a sorozatot az RTL Klubon. A Barátok közt jövő nyáron búcsúzik a képernyőkről.