Előfizetés

„Higgadtságra lenne szükség” – Gulyás reagált Demeter írására

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.29. 16:05

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
„Ha a politikusok nem tanúsítják ezt a higgadtságot – gondoljunk arra összehasonlításként, amit az Európai Néppárt elnöke korábban a magyar miniszterelnökről mondott – akkor nehéz ezt a nem politikus kultúrszereplőktől elvárni” – fogalmazott a miniszter.
Nem örülök a közéleti diskurzus eldurvulásának – válaszolta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Transindex azon kérdésére, nem gondolja-e, hogy le kellene mondania Demeter Szilárdnak, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójának. Gulyás Gergelyt Kolozsváron kérdezték, ahol Csoma Botond RMDSZ-es parlamenti képviselő mellett, a Fő téren vett részt egy sajtótájékoztatón.
„Most, amikor Európában komoly viták vannak, akkor higgadtságra lenne szükség, de ha a politikusok nem tanúsítják ezt a higgadtságot – gondoljunk arra összehasonlításként, amit az Európai Néppárt elnöke korábban a magyar miniszterelnökről mondott – akkor nehéz ezt a nem politikus kultúrszereplőktől elvárni. Én általánosságban azt tudom mondani, hogy higgadtságra, mértéktartásra és kompromisszumkeresésre van szükség, ha a jelenlegi európai problémákat meg szeretnénk oldani”

– mondta a miniszter.

Amint azt a Népszava is megírta, Demetert az „Európát Soros György gázkamrájának” nevező cikke miatt elítélte már a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz), az izraeli nagykövetség, és felháborodásának adott hangot Vámos Miklós író is. Demeter később bejelentette: visszavonja publicisztikáját.

Gulyást az SZFE-ről is kérdezték

Gyulyás Gergely a Transindexnek azzal kapcsolatban, hogy Orbán Viktor miniszterelnök idén nem ment el az RMDSZ mellett kampányolni, Gulyás közölte: „Ha az RMDSZ úgy gondolja, hogy a magyar miniszterelnök részvétele a kampányban szükséges és fontos, akkor a magyar miniszterelnök mindig is rendelkezésre áll. Nyilván az idei év speciálisabb abban, hogy nagy tömegrendezvényeket nem lehet tartani, a magyar miniszterelnök részvétele pedig általában együtt járt ezekkel. De a magyar kormány és Orbán Viktor támogatása is teljes, mindig is úgy gondoltuk, hogy az itt élő magyarságnak a lehető legerősebb képviselete kell, hogy legyen.” Arról is kérdezték, mit gondol arról, hogy az SZFE-nek érvénytelenítik a félévét.
„Ha valahol nem zajlik érdemben oktatás, akkor ott nehéz elismerni a félévet. Én külső szemlélőként – hiszen az egész felsőoktatási reform lényege az volt, hogy ne az állam irányítson intézményeket, hanem az államtól függetlenek legyenek az egyetemek – azt tudom mondani, hogy miután az elmúlt hónapokban érdemi oktatási tevékenység az oktatási hivatal jelentése szerint nem zajlott, ezért szomorú, de racionális döntés a félév érvénytelenítése. A kuratórium azonban azon van, hogy lehetővé tegye, hogy senki tanulmányai semmilyen halasztást ne szenvedjenek, egy keresztfélévvel tenné ezt lehetővé, ha februártól normális mederben folytatódna az oktatás”

– mondta Gulyás.

Arra a felvetésre, hogy még a magyar oktatási ombudsman is jogszerűtlennek találja a lépést, azt mondta, „ha jogi vita van, azt nem politikusoknak kell eldönteni, hanem megvannak erre a független fórumok, ahol dönteni lehet”.

Koronavírusban meghalt a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház betegszállítója

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.29. 14:42

Fotó: Shutterstock
Kónya Csaba 1993 óta dolgozott az intézményben.
A koronavírussal folytatott hosszú küzdelem után elhunyt Kónya Csaba, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház betegszállítója – közölte az intézmény a Facebook-oldalán. A posztban azt írják, Kónya Csaba 1993 óta dolgozott a kórházban, és számos krónikus betegsége ellenére mindvégig lelkiismeretesen végezte munkáját, kollégái mindig számíthattak rá.

Demeter Szilárd úgymond visszavonta cikkét, és a Facebook-oldalát is törölte

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.29. 12:57
Demeter Szilárd
Fotó: Népszava
Miután hazai és nemzetközi botrány robbant ki sorosozó-gázkamrázó írása miatt, a Petőfi Irodalmi Múzeum Főigazgatója "semmisnek" tekinti a cikket. És bár azt írja, érti, hogy a relativizálás sértő lehet, első mondatával azonnal relativizálja a cikk visszavonását.
"Függetlenül attól, hogy mit gondolok az igazamról, és függetlenül attól, hogy az Alaptörvény által garantált vélemény- és szólásszabadságot ahogy eddig is, ezután is védeni fogom, a Sor(o)s című publicisztikámat ezennel visszavonom. A Facebook egy Kertész Imre-idézet miatt letiltott három napra, onnan nem tudom törölni a posztot, tehát a Facebook-oldalamat törlöm." - jelentette be Demeter Szilárd, hogy kihátrál saját publicisztikájából. Ami nemzetközi botrányt kavart. A Nemzetköz Auschwitz Bizottság alelnöke elítélte Demeter Szilárd antiszemita kirohanását, ahogy az izraeli nagykövetség is, illetve a Mazsihisz, illetve a kormányhoz viszonylag közelálló EMIH is. Nem beszélve a társadalmi felháborodásról.
"Abban igazat adok az engem kritizálóknak, hogy nácizni ma relativizálás, és a náci párhuzam akaratlanul is sértheti az áldozatok emlékét. A közeljövőben ehhez tartom magam." - írta Közleményében a PIM főigazgatója.