Előfizetés

Dés László szerint Demeter Szilárd elmehetne éjjeliőrnek, feltéve, ha van valakinek gusztusa alkalmazni őt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.30. 22:00
Éjjeliőr. Képünk illusztráció.
Fotó: Shutterstock
A művész már a sokadik, aki kikel a főigazgató írása ellen.
A zenész szerint Demeter Szilárd borzalmas dolgokat ír és relativizálja a holokausztot. Szerinte visszahoz valami olyat a kultúrharcos, amikről már minden ember azt gondolta, hogy a helyére tette és tisztában van vele, hogy az egy közönséges népirtás. 
„Ez egy tragédia”

– hangsúlyozta az RTL Klub híradójának nyilatkozva.

Megítélése szerint menesztenie kell Demeter Szilárdot az összes posztjáról.  „Portásnak, vagy éjjeli őrnek lehet alkalmazni, annak, akiknek van gusztusa hozzá” – fogalmazott, majd hozzátette, nem jelent semmit, hogy visszavonta az írást, mivel attól ő még ezt gondolja.

Beosztottjai is elhatárolódnak Demeter Szilárdtól

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.30. 20:18
Demeter Szilárd
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
„Intézményeink tekintélye, szakmai hitelessége, a munkatársak morális tartása miatt nyilvánosan is hangot kell adnunk véleményünknek” – áll a nyilatkozatban.
„A Petőfi Irodalmi Múzeum és tagintézményei, a Kassák Múzeum, a Mesemúzeum, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet munkatársaiként elhatárolódunk Demeter Szilárd nyilatkozatától, annak tartalmától, stílusától, a közzététel és a visszavonás módjától”

– írták Facebook-oldalukon a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) és tagintézményeinek dolgozói.

Állásfoglalásuk szerint az intézmények a magyar kultúra iránt elkötelezettek és nincsenek alárendelve aktuálpolitikai diskurzusoknak. Hangsúlyozták, a múzeumi munkában kiemelten fontos a szakmai folytonosság, csak évek, évtizedek alatt lehet szert tenni arra a tudásra, amely a gyűjtemény szakszerű megőrzéséhez, feldolgozásához és bemutatásához kell, ezért a történtek után is a helyükön maradnak és végzik feladataikat. 
„Ugyanakkor intézményeink tekintélye, szakmai hitelessége, a munkatársak morális tartása miatt nyilvánosan is hangot kell adnunk véleményünknek”

– zárul a nyilatkozat, amelyet jelen cikk írásának pillanatában a dolgozók többsége aláírt.

A munkatársak között zömében muzeológusok vannak, de rendezvényszervező vagy éppen hangtechnikus is van a névsorban.  Ugyanakkor a 444.hu úgy tudja, Demeter Szilárd hétfő délután egy magyarázkodó köremailt küldött szét a PIM összes dolgozójának. Ebben azt írta, „a lelkiismeretem nyugodt. Soha egyetlen antiszemita sort vagy szókapcsolatot le nem írtam. De még csak nem is gondoltam. A Sor(o)s című írásomban egy fikarc antiszemitizmus sincs.” Úgy gondolja, akik most harsogva követelik a fejét, azok csak azért tesznek így, mert el akarják feledtetni, hogy a baloldal antiszemita jelöltet indított az őszi, borsodi időközin.   
„Hallgatott Vámos Miklós, hallgatott Kepes András, hallgatott Parti-Nagy Lajos is.”

Ezt a hallgatást kompenzálják a verbális lincseléssel. Ugyanakkor megjegyzi, „az ő képmutatásuk és kettős mércéjük nem lehet mentség számomra.” Igazat adott Gulyás Gergelynek, miszerint indulatból nem lehet véleménycikket írni, de ő maga saját bevallása szerint szenvedélyesen szereti a hazáját, nemzetét és kultúráját és ha ezek veszélybe kerülnek, neki kötelessége megvédeni azokat. „Úgy gondolom, hogy a liberális multikulturális utópia is éppen annyira veszélyes, mint a nácizmus és kommunizmus volt.” Arra is tett utalást, hogy csak azt követően fog ismét publikálni, ha otthagyta a múzeum vezetését.
„Márpedig addig vagyok a főigazgató, amíg a fenntartó nem dönt másképp”

– zárja sorait a főigazgató.

Hallgatás következmény nélkül

Kósa András
Publikálás dátuma
2020.11.30. 19:58
Demeter Szilárd
Fotó: Népszava
Demeter Szilárd magától biztosan nem mond le posztjairól, a kormánypárti politikusok nyilatkozatai pedig arra utalnak: felettesei sem kényszerítik távozásra.
Úgy tűnik, nem kell távoznia posztjairól Demeter Szilárd miniszteri biztosnak, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatójának a szombaton megjelent írása miatt, amelyben Soros Györgyöt Hitlerhez hasonlította, Európát pedig a gázkamrákhoz. Varga Mihály pénzügyminiszter, miniszterelnök-helyettes ugyanis a parlament hétfői ülésén a szöveg határozott elítélése helyett arról beszélt: szerinte a PIM-főigazgató elismerte a hibáját, ráadásul a cikket és a Facebook-oldalát is törölte. Úgy vélte, a baloldal kettős mércét alkalmaz: hallgatott, amikor László Imre újbudai polgármester megérdemeltnek nevezte Adolf Hitler év embere díját, valamint akkor is, amikor az antiszemita és rasszista megnyilvánulásai ellenére Biró László mögött sorakozott fel az időközi választáson. – Demeter Szilárd nem az új zsidó, hanem a régi náci, ismerjük ezt a hangot. Azzal hogy a helyén van, önök közösséget vállalnak egy nyílt nácival – mondta Arató Gergely, a Demokratikus Koalíció képviselője Varga Mihálynak. Hozzá hasonlóan az összes ellenzéki párt felszólalója a PIM-főigazgató távozását követelte. Demeter Szilárd hétfőn körlevelet írt a Petőfi Irodalmi Múzeum dolgozóinak, ebben pedig leszögezi, hogy nem mond le – adta hírül a 444.hu.
A levélben verbális lincselésnek nevezi az ellene felhozott vádakat. „A lelkiismeretem nyugodt. Soha egyetlen antiszemita sort vagy szókapcsolatot le nem írtam. De még csak nem is gondoltam. A Sor(o)s című írásomban egy fikarc antiszemitizmus sincs” – jelentetett meg részletet a levélből a 444.hu, amely szerint Demeter arra céloz, hogy nem fog publicisztikát írni, csak könyvet, amit azonban csak azután ad ki, hogy otthagyta a PIM-et. Egy volt kormánytag lapunknak azt mondta, meggyőződése, hogy Demeter Szilárd magánakciójáról van szó és nem a kormánykommunikáció egyik fejezetéről. Szerinte ennek ellenére nem várható, hogy a főigazgatónak távoznia kell. A politikai következmények elmaradása ugyanakkor információink szerint árthat a magyar-német kapcsolatoknak is. Demeter Szilár ugyanis a Karc FM rádiónak nyilatkozva arról is beszélt, hogy a németek „nagyon fegyelmezettek (…) amikor nácinak kell lenni, akkor nácik, amikor liberálisnak, überliberálisnak vagy árjaliberálisnak kell lenni, akkor azok”. Egy a német-magyar kapcsolatok alakításában korábban tevékenyen is részt vállaló forrásunk szerint Demeter Szilárd a németeket legjobban sértő, számukra legérzékenyebb narratívát húzta elő a nácizással, a kollektív bűnösséget. – Szerintem el sem tudja képzelni, ez mennyire rombolhatja a német-magyar viszonyt – fogalmazott forrásunk. Egy a német-magyar relációban még aktív diplomata viszont úgy vélte, az elmúlt időszakban annyi a németek számára felháborító megnyilvánulás történt magyar kormányzati, vagy kormányhoz közeli szereplők részéről (Schmidt Mária németellenes kijelentései, a megszállási emlékmű), hogy Demeter Szilárd szavai már nem számítanak. A német nagykövetség lapunk kérdésére azt közölte, hogy „az ilyen jellegű náci-hasonlatok abszolút nem helytállók; a nemzetiszocialisták emberiség elleni bűntetteit nem szabad eljelentékteleníteni. Hozzátették: “mivel Demeter úr a kijelentését visszavonta, nem látunk rá okot, hogy azt tovább kommentáljuk”. Többször kerestük Havasi Bertalant, Orbán Viktor sajtófőnökét és az Emberi Erőforrások Minisztériumának sajtóosztályát is azzal kapcsolatban, hogy várható-e Demeter Szilárd menesztése, ám nem kaptunk választ. Megkerestük a parlament német-magyar baráti tagozatának kormánypárti képviselőit is, egyelőre csak Kovács Zoltán válaszolt, aki azt írta, Demeter Szilárd „visszavonta az írását, a Facebook oldalát törölte, ez helyes döntés”.

Munkatársai is elhatárolódtak Demetertől

A Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) dolgozói, magánszemélyek és szervezetek is tiltakoznak Demeter Szilárd megnyilvánulása ellen, és követelik lemondását. A Horgas Péter díszlet- és látványtervező által elindított petíciót az aHang oldalon már több mint 19 ezren írták alá. Kádár Anna, a PIM egyik munkatársa nyilvános Facebook-posztban kérte ki a múzeum vezetőjének szövegét. Egyebek mellett azt írta: „Kikérem magamnak, hogy erkölcstelen irományával megkárosítja a PIM munkaközösségét!”. Hétfő délután már a mintegy kétszázhúsz embert foglalkoztató múzeum több mint hetven munkatársa közös Facebook-posztban határolódott el a főigazgató nyilatkozatától. Tiltakozik a szlovákiai Magyar Irodalmi és Művészeti Egyesület, a Szépírók Társasága, könyvbemutatóját Kepes András pedig lemondta mai, a PIM YouTube csatornájára és Facebook oldalára tervezett online könyvbemutatóját. Döntését többek között azzal indokolta: „A gyűlölködő gondolat veszélyesebb vírus, mint a járvány. A Covid-19 ellen lehet maszkkal, vakcinával, távolságtartással védekezni. A kulturálatlan, kirekesztő embertelenség ellen csak tiltakozással és távolságtartással lehet.” A közzétett gondolatok miatt szerződést bont a Petőfi Irodalmi Múzeummal Budapest I. kerületének önkormányzata – jelentette be V. Naszályi Márta polgármester. A még a korábbi önkormányzat által kötött szerződés szerint a városrész évi egymillió forinttal támogatja a PIM által működtetett Mesemúzeumot. A programmal szemben nincs kifogásunk, de az önkormányzat addig nem hajlandó a PIM-et támogatni, amíg azt Demeter Szilárd vezeti – írta a polgármester. (Hompola Krisztina)