Franciaország;Emmanuel Macron;

2020-12-01 06:23:00

Válaszút

Emmanuel Macron elnök francia lapértesülések szerint éktelen haragra gerjedt, amikor múlt csütörtökön napvilágra kerültek azok a sokkoló felvételek, amelyen azt látni, ahogy négy rendőr brutálisan megver egy zenei producert. A felvételekből kiderült, hazudtak a belbiztonságiak, amikor azt állították, hogy a férfi támadt őrájuk, és csak „kényszerből” alkalmaztak erőszakot. Azért kínos ez, mert számos esetben, amikor rendőröket túlkapásokkal vádolják, önvédelemre hivatkoznak, ezért gyakran fel is mentik őket, mert nincs velük szemben bizonyíték. Ráadásul a rendőrséget most rasszistának is minősíthetik, hiszen a megvert producer afrikai gyökerekkel bír.

Emmanuel Macron az utóbbi hónapokban növelte támogatottságát, amit részben épp a rendőrség - például a terroristagyanús személyekkel szembeni - kemény fellépésének köszönhet. Most azonban nincs más választása: határozottságot kell mutatnia a rasszista és erőszakos belbiztonságiakkal szemben, hogy ne vádolják kettős mércével. Macron ugyanis személyesen tiltakozott egyes nyugati szerkesztőségeknél, mert szerinte nem tanúsítottak kellő szolidaritást a Mohamed-karikatúrákat bemutató tanár, Samuel Paty brutális megölése után. A lapok szerint ugyanis a francia kormányzatot is felelősség terheli amiatt, hogy a társadalom egy része radikalizálódik, mert nem tesz meg mindent a muzulmánok integrációjáért.

Hétvégén rég nem látott tömeg tüntetett Franciaországban. Részben a rendőri brutalitás, részben azon törvény miatt, amely megtiltja, hogy felvételt készítsenek az intézkedő rendőrökről. Macron nem eshet abba a hibába, mint egykor Nicolas Sarkozy, aki a törvény embereként lépett fel, de ettől jobbra tolódott a társadalom. Azzal ugyanis hitelét vesztheti, ha csak arra törekszik, hogy a 2022-es választásig kifogja a szelet a jobboldali populisták vitorlájából.