Előfizetés

A tömeges tesztelés eredménye biztató, miközben a mai csökkenő adat több mint csalóka

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.01. 13:30

Fotó: Vadnai Szabolcs / koronavirus.gov.hu
Müller Cecília szerint továbbra is magas az elhunytak, kórházban ápoltak és lélegeztetőgépen lévők száma.
A vártnál kevésbé félelmetes eredménnyel zárult a bölcsődei, óvodai, iskolai, szociális és egészségügyi dolgozók körében végzett célzott csoportos koronavírus-tesztelés – jelentette be az operatív törzs keddi tájékoztatóján György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára. Összesen 181 506 önkéntestől vettek mintát, és
„az antigén gyorstesztekkel kimutatva a résztvevők 2,44 százaléka lett pozitív, pontosan 4436 ember. Az eredmény a teljes érintett létszámra vonatkoztatva 1,66 százalék, ami hasonló a szlovák és bajor eredményekhez.”

Mint az államtitkár elmondta, a bölcsődei dolgozók mentek el a tesztelésre a legnagyobb arányban (79 százalékuk tett így), 1,8 százalékuk lett pozitív. Az óvodai dolgozók 74, az általános iskolák munkatársainak 73 százaléka teszteltette magát, közülük nagyjából azonos arányban, 2,3 százalékban találtak koronavírus-pozitívokat. A szociális intézményekből jelentkezőknél ez az az arány már meghaladta 3,7 százalékot, míg a digitális tanrendben működő szakképző intézmények dolgozói között a 2,6 százalékot. Az egészségügyi intézményeknél a tesztelések a korábbiakhoz képest nem mutattak eltérést, 1,96 százalék a fertőzötti arány. György Itván bejelentette:
„akik eddig még nem vettek részt a gyorstesztelésen, még megtehetik, és a közeljövőben az államigazgatási dolgozók, ügyfélszolgálati munkatársak körében folytatják az akciót”.

György István szerint „álhírek” azok a sajtóértesülések, amelyek szerint hátrány érhetné azt, aki nem megy el az önkéntes tesztelésre, illetve szerinte a tömeges szűrésben részt vevő egyetemisták ellátása is minden tekintetben megfelelő. Müller Cecília, országos tisztifőorvos a kedd reggeli adatok ismertetésekor kiemelte: a gyorstesztelés adataival kiegészítve a járvány kezdete óta már több mint 1,8 millió mintavétel történt. A napi járványügyi adatokat, a csökkenő fertőzésszám ellenére magasnak nevezte. A hétfőn elhunytak között a legfiatalabb 27 éves, a legidősebb pedig 98 éves volt. (Ráadásul a csökkenés is relatív, hiszen mindössze 5758 új tesztet, így a 3951-es esetszám már nem olyan biztató, hiszen 70 százalékos a találati arány.)  Az igazolt fertőzöttek számát, mint ígérte, folyamatosan frissítik, hiszen „feldolgozásra várnak” a még csak gyanús, illetve a célzott csoportos tesztelésből kiszűrt pozitív személyek adatai is.  Müller Cecília azt kiemelte: a koronavírus szennyvízmintákból kimutatott örökítőanyagának mennyisége Miskolcon csökkent, más nagyvárosokban stagnált, de például Szombathelyen növekedett. Az Orbán Viktor miniszterelnök legutóbbi péntek reggeli rádióinterjújában elhangzott vakcina-előjegyzéssel kapcsolatban – újságírói kérdésre – Müller Cecília megjegyezte: 
„Oltásra alkalmas vakcina Magyarországon még nincs, de hamarosan a vakcinaifo.gov.hu oldalon lehet majd jelezni az igényt.”

– Ez egy lakossági igényfelmérés lesz. Amennyiben csak korlátozott számú oltóanyag áll rendelkezésre, akkor első körben a védekezésben résztvevőké, az egészségügyi dolgozóké, majd a krónikus betegeké lesz az elsőbbség – tette hozzá.  Az országos tisztifőorvosnak ismét voltak jó tanácsai, most az adománygyűjtőket biztatta kesztyűviselésre, sűrű kézmosásra és -fertőtlenítésre, valamint arra, hogy mielőtt hozzányúlnának 48 órára „tárolják” az adományokat, mert ennyi idő alatt, ha volt is rajta vírus, már életképtelenné válik. Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese az elmúlt 24 óra rendőri intézkedései közül kiemelte, hogy 233-an szegték meg a maszkviselés szabályait, 4 üzletet zártak be, közöttük egy ferencvárosi japán éttermet és egy kozármislenyi pékséget. Hét ember a kutyasétáltatási szabályok ellen vétett. – A járvány kezdete óta, a jogszabályok megsértése miatt eddig összesen 488 büntetőeljárás indult, amelyben 97 embert gyanúsítottak meg.

Ózongenerátorral harcol a vírus ellen a honvédség

A héten újabb 16 oktatási intézmény fertőtlenítését végzi el a honvédség a koronavírus-járvány elleni védekezés során. Az MTI beszámolója szerint Miklovich János, a Magyar Honvédség 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóaljának parancsnoka a kőbányai Aprók Háza Óvoda biológiai mentesítésén beszélt arról, hogy a katonák kedden öt ózongenerátorral végezték el a feladatot. Mint mondta, a berendezések elpusztítják a levegőben és a felületeken lévő vírusokat, baktériumokat.  A parancsnok emlékeztetett arra, hogy a honvédség már a járvány első hullámában 1129 idősotthon és szociális intézmény fertőtlenítése mellett határbiztosítási feladatokat láttak el, illetve ellenőrizték a tranzitforgalmat is. A második hullámban október végéig 59 oktatási intézményben végeztek fertőtlenítést, több mint 350 ezer négyzetméternyi területen, és az erre az elmúlt időszakban újabb 30 idősotthont jelöltek ki.– A munkálatokban 109 katona vett részt amellett, hogy a honvédség feladata kiegészült a kórházak biztosításával is – sorolta Miklovich János.

Egyre több egészségügyi dolgozó életét oltja ki a Covid

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.01. 13:21

Fotó: Béres Márton / Népszava
Egy hét alatt megduplázódott az áldozatok száma.
Koronavírusban meghalt Felcsút háziorvosa, idézi a 168ora.hu a Magyar Orvosi Kamara holnapján közzétett friss adatokat. A helyi orvosi rendelő megerősítette a hírt. Dr. Goda Lajost egyelőre a vértesboglári háziorvos helyettesíti. Kedd délelőttig összesen húsz egészségügyi dolgozó halt meg Magyarországon a koronavírus járvány következtében. A Magyar Orvosi Kamara honlapján közzétett adatok szerint az áldozatok között van négy vidéki és egy budapesti háziorvos, több ápolónő és mentős. Nagyjából egy héttel ezelőtt még csak 10-en szerepeltek a MOK listáján, amit azért kezdtek el vezetni, hogy látható legyen, hány egészségügyi dolgozó veszti életét a koronavírus elleni harcban. A listán szerepel Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház néhai főigazgatója. is. 

Tárgyalni sem hajlandó a Fidesz a teljes fizetéssel egyenértékű táppénzről

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.01. 12:36

Fotó: Béres Márton / Népszava
Mi lenne, ha a hatalom a vírus ellen vívna szabadságharcot, és nem rendelne mindent politikai érdekeknek alá – kérdezte Tóth Bertalan.
Meghiúsította a fideszes többség az Országgyűlés Népjóléti Bizottság ülését, így a grémium nem tárgyalhatta meg az MSZP javaslatát, ami arról szólt, hogy az igazolt Covid-fertőzés miatt táppénzre kényszerülök a fizetésük 100 százalékára legyenek jogosultak lábadozásuk ideje alatt (jelenleg ez az arány 60 százalék) – konstatálta szomorúan a testület szocialista elnöke. Korózs Lajos a kormánypárti képviselők távolmaradásáról csupán annyit tudott mondani, hogy kapott egy levelet, miszerint nem vesznek részt az ülésen, indoklás nem volt. Az MSZP politikusa szerint a pártlogika gyűrt minden józan érvet maga alá, hisz a fideszes honatyáknak tudniuk kell, hogy a táppénz jelentette durva jövedelemcsökkenés miatt sokan inkább betegen is dolgoznak, terjesztve ezzel a kórt. A magyar munkavállalók éppen ezért duplán félnek a vírustól: nemcsak az egészségükért aggódnak, hanem a megélhetésükért is – mondta a szocialista javaslatot jegyző Tóth Bertalan. Az MSZP társelnöke szerint sok közalkalmazott (például pedagógus) inkább nem tesztelteti magát, mivel nem engedheti meg magának, hogy elveszítse a fizetése 40 százalékát. És nincs ez másképp a versenyszféra dolgozóival. Épp ezért elfogadhatatlan az MSZP-s politikus szerint, hogy a Fidesz nem volt hajlandó megtárgyalni a felvetést. Mi lenne, példálózott Tóth Bertalan, ha egyszer a vírus ellen vívnánk szabadságharcot?