Előfizetés

Szájer József elismerte, hogy jelen volt a pénteki orgián

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.01. 15:48

Fotó: DAINA LE LARDIC / Európai Parlament
A politikus házibulit említett, a belga sajtó viszont illegális szexpartiról írt.
A belga sajtóban ma megjelent egy újsághír egy pénteken megrendezett brüsszeli házibuliról, amelyen jelen voltam – jelentette be Szájer József közleményében.
A Fidesz EP-képviselője azt írta, hogy vasárnap bejelentett lemondásával levonta a személyes és politikai következtetést. 
„Megkövetem a családomat, kollégáimat, a választóimat. Kérem őket, hogy botlásomat, harminc éves kitartó és elkötelezett munka fényében értékeljék”

– jegyezte meg.

Hozzátette, hogy botlása személyes, azért csak ő tartozik felelősséggel, és kérte, azt ne terjessze ki senki hazájára vagy politikai közösségére.
„A rendőrségi igazoltatás után jeleztem, hogy képviselő vagyok, mert igazolvány nem volt nálam, a rendőrség az eljárást lefolytatta, szóbeli figyelmeztetésben részesítettek, majd hazavittek. Kábítószert nem fogyasztottam, a rendőrségnek helyben felajánlottam, hogy készüljön hivatalos teszt, de ezt nem tették. A rendőrség szerint extasy tablettát találtak. Az nem az enyém, arról hogy ki és miképp helyezte el nincs tudomásom. A rendőrségnek erről nyilatkozatot tettem. Sajnálom, hogy megsértettem a gyülekezésre vonatkozó szabályokat, ez felelőtlenség volt részemről, az ezért járó szankciókat vállalom

– közölte a politikus.

A közlemény 16 óra után nem elérhető Szájer József oldalán, de azt az Origo is közölte.     Kedden arról számolt be a belga sajtó, hogy illegális szexpartin ütöttek rajta a rendőrök Brüsszelben péntek éjjel. Az orgián több diplomata és egy európai parlamenti képviselő is részt vett. A hln.be beszámolója szerint az EP-képviselő az ereszcsatornán lemászva próbált meg elmenekülni, de a rendőrök elfogták. A rendőrség a helyszínen kábítószert is talált. A jelenlévő 25 embert, főleg férfiakat, mind pénzbírsággal sújtották a járványügyi korlátozások megszegése miatt. A belga lap információi szerint a tetten ért EP-képviselő a Fidesz politikusa, aki meglepő módon múlt vasárnap mondott le mandátumáról. Szájer József vasárnap jelentette be, hogy lemond EP-képviselőségéről, a döntését „lelki megterhelésével” magyarázta. Lemondása 2020. december 31-ével hatályos. Döntéséről vasárnap azt írta, hogy az egy hosszabb ideje tartó gondolkodás végére tesz pontot, és az „nincs összefüggésben az európai színtéren most zajló, minden eddiginél ádázabb küzdelem tartalmával”. Hozzátette, hogy a mostani vitában egyetért a magyar kormány álláspontjával, azt támogatja. Szájer József a Fidesz alapító tagja, majd a párt országgyűlési képviselője volt, 2004 óta pedig az Európai Parlament képviselője. 

Szájert gyanítják a brüsszeli szexbotrány mögött

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2020.12.01. 15:33

Fotó: Emilie Gomez / Európai Parlament
A belga sajtó megbízható forrásokból származó értesülései szerint egy vasárnap lemondott fideszes EP-képviselő volt a résztvevője annak a brüsszeli szexpartinak, amit péntek este oszlatott fel a rendőrség egy belvárosi épület első emeletén. A 25 fős, főleg férfiakból álló társaságban diplomatákat is azonosítottak, és a helyszínen kábítószert is találtak. Egyelőre nem tudni, hogy több magyar is részt vett-e az orgián. Mint a helyi sajtó kiderítette, az ereszcsatornán menekülni próbáló, de a rendőrség által elkapott képviselő a Fidesz EP-delegációjának elnöke. Az eseményről hírt adó Het Laatse Niews című flamand bulvárlap újságírója lapunk megkeresésére elmondta, hogy a rendőrségi forrásaik megerősítették: a politikus egy magyar EP- képviselő, Szájer József. Úgy tudni, hogy meg is sebesült a menekülés során. Az őt feltartóztató rendőröknek parlamenti mentelmi jogára hivatkozott. A politikus vasárnap váratlanul benyújtotta lemondását az EP elnökének, és közölte, hogy visszavonul az aktív politizálástól. Döntése meglepetést keltett Brüsszelben és Budapesten egyaránt. Azóta is sokan találgatták, hogy mi lehet az oka hirtelen döntésének. 

A tömeges tesztelés eredménye biztató, miközben a mai csökkenő adat több mint csalóka

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.01. 13:30

Fotó: Vadnai Szabolcs / koronavirus.gov.hu
Müller Cecília szerint továbbra is magas az elhunytak, kórházban ápoltak és lélegeztetőgépen lévők száma.
A vártnál kevésbé félelmetes eredménnyel zárult a bölcsődei, óvodai, iskolai, szociális és egészségügyi dolgozók körében végzett célzott csoportos koronavírus-tesztelés – jelentette be az operatív törzs keddi tájékoztatóján György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára. Összesen 181 506 önkéntestől vettek mintát, és
„az antigén gyorstesztekkel kimutatva a résztvevők 2,44 százaléka lett pozitív, pontosan 4436 ember. Az eredmény a teljes érintett létszámra vonatkoztatva 1,66 százalék, ami hasonló a szlovák és bajor eredményekhez.”

Mint az államtitkár elmondta, a bölcsődei dolgozók mentek el a tesztelésre a legnagyobb arányban (79 százalékuk tett így), 1,8 százalékuk lett pozitív. Az óvodai dolgozók 74, az általános iskolák munkatársainak 73 százaléka teszteltette magát, közülük nagyjából azonos arányban, 2,3 százalékban találtak koronavírus-pozitívokat. A szociális intézményekből jelentkezőknél ez az az arány már meghaladta 3,7 százalékot, míg a digitális tanrendben működő szakképző intézmények dolgozói között a 2,6 százalékot. Az egészségügyi intézményeknél a tesztelések a korábbiakhoz képest nem mutattak eltérést, 1,96 százalék a fertőzötti arány. György Itván bejelentette:
„akik eddig még nem vettek részt a gyorstesztelésen, még megtehetik, és a közeljövőben az államigazgatási dolgozók, ügyfélszolgálati munkatársak körében folytatják az akciót”.

György István szerint „álhírek” azok a sajtóértesülések, amelyek szerint hátrány érhetné azt, aki nem megy el az önkéntes tesztelésre, illetve szerinte a tömeges szűrésben részt vevő egyetemisták ellátása is minden tekintetben megfelelő. Müller Cecília, országos tisztifőorvos a kedd reggeli adatok ismertetésekor kiemelte: a gyorstesztelés adataival kiegészítve a járvány kezdete óta már több mint 1,8 millió mintavétel történt. A napi járványügyi adatokat, a csökkenő fertőzésszám ellenére magasnak nevezte. A hétfőn elhunytak között a legfiatalabb 27 éves, a legidősebb pedig 98 éves volt. (Ráadásul a csökkenés is relatív, hiszen mindössze 5758 új tesztet, így a 3951-es esetszám már nem olyan biztató, hiszen 70 százalékos a találati arány.)  Az igazolt fertőzöttek számát, mint ígérte, folyamatosan frissítik, hiszen „feldolgozásra várnak” a még csak gyanús, illetve a célzott csoportos tesztelésből kiszűrt pozitív személyek adatai is.  Müller Cecília azt kiemelte: a koronavírus szennyvízmintákból kimutatott örökítőanyagának mennyisége Miskolcon csökkent, más nagyvárosokban stagnált, de például Szombathelyen növekedett. Az Orbán Viktor miniszterelnök legutóbbi péntek reggeli rádióinterjújában elhangzott vakcina-előjegyzéssel kapcsolatban – újságírói kérdésre – Müller Cecília megjegyezte: 
„Oltásra alkalmas vakcina Magyarországon még nincs, de hamarosan a vakcinaifo.gov.hu oldalon lehet majd jelezni az igényt.”

– Ez egy lakossági igényfelmérés lesz. Amennyiben csak korlátozott számú oltóanyag áll rendelkezésre, akkor első körben a védekezésben résztvevőké, az egészségügyi dolgozóké, majd a krónikus betegeké lesz az elsőbbség – tette hozzá.  Az országos tisztifőorvosnak ismét voltak jó tanácsai, most az adománygyűjtőket biztatta kesztyűviselésre, sűrű kézmosásra és -fertőtlenítésre, valamint arra, hogy mielőtt hozzányúlnának 48 órára „tárolják” az adományokat, mert ennyi idő alatt, ha volt is rajta vírus, már életképtelenné válik. Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese az elmúlt 24 óra rendőri intézkedései közül kiemelte, hogy 233-an szegték meg a maszkviselés szabályait, 4 üzletet zártak be, közöttük egy ferencvárosi japán éttermet és egy kozármislenyi pékséget. Hét ember a kutyasétáltatási szabályok ellen vétett. – A járvány kezdete óta, a jogszabályok megsértése miatt eddig összesen 488 büntetőeljárás indult, amelyben 97 embert gyanúsítottak meg.

Ózongenerátorral harcol a vírus ellen a honvédség

A héten újabb 16 oktatási intézmény fertőtlenítését végzi el a honvédség a koronavírus-járvány elleni védekezés során. Az MTI beszámolója szerint Miklovich János, a Magyar Honvédség 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóaljának parancsnoka a kőbányai Aprók Háza Óvoda biológiai mentesítésén beszélt arról, hogy a katonák kedden öt ózongenerátorral végezték el a feladatot. Mint mondta, a berendezések elpusztítják a levegőben és a felületeken lévő vírusokat, baktériumokat.  A parancsnok emlékeztetett arra, hogy a honvédség már a járvány első hullámában 1129 idősotthon és szociális intézmény fertőtlenítése mellett határbiztosítási feladatokat láttak el, illetve ellenőrizték a tranzitforgalmat is. A második hullámban október végéig 59 oktatási intézményben végeztek fertőtlenítést, több mint 350 ezer négyzetméternyi területen, és az erre az elmúlt időszakban újabb 30 idősotthont jelöltek ki.– A munkálatokban 109 katona vett részt amellett, hogy a honvédség feladata kiegészült a kórházak biztosításával is – sorolta Miklovich János.