Előfizetés

Szájer kilépett a Fideszből, Orbán is megszólalt

Kósa András
Publikálás dátuma
2020.12.02. 18:23

Fotó: DAINA LE LARDIC / Európai Parlament
„Amit Szájer József képviselőtársunk tett, az a mi politikai közösségünk értékrendjébe nem fér bele” – fogalmazott a miniszterelnök.
„Amit Szájer József képviselőtársunk tett, az a mi politikai közösségünk értékrendjébe nem fér bele. Harmincéves munkáját nem fogjuk elfelejteni és megtagadni, de cselekedete nem elfogadható, és nem védhető”

– mondta a kormánypárti Magyar Nemzetnek szerda este Orbán Viktor, aki először szólalt meg a Szájer-botrány kirobbanása óta. A miniszterelnök ugyanakkor is bejelentette, az európai parlamenti képviselő kilépett a pártból. Kérdés, Szájer visszavonulása a közélettől hogyan hat majd a fideszes választókra. Török Gábor politológus arra figyelmeztetett az Indexen megjelent elemzésében, hogy a Fidesz hitelességi válságba keveredett, az EP-képviselő életmódja ugyanis ellentétben van azzal a családmodellel, amire a párt erőteljes kommunikációt épített. Márpedig ennek van tétje: a Publicus Intézet tavalyi felmérése szerint Borkai Zsolt volt győri polgármester szexbotránya közel 180 ezer embert vett rá arra, hogy elmenjen szavazni az önkormányzati választáson, főleg a nyugdíjasokat háborította fel. Egy biztos, a párt kommunikációja kedd óta szétesett. Szijjártó Péter hosszan gondolkodott, míg választ adott arra, a szerda délutáni marosvásárhelyi sajtótájékoztatóján kapott kérdésre, hogy mi lesz Szájer sorsa. Deustch Tamás EP-képviselő az ATV-nek nyilatkozva elismerte, hogy az ügy árt a pártjának, majd egy zavaros eszmefuttatást adott elő, hogy „a Fideszt gyűlölő pártok” milyen ellentmondásosan viselkednek. Ugyanakkor forrásaink szerint a kormánypártban javában folyik a kommunikációs stratégia kidolgozása. Úgy tudjuk, ellencsapásként előveszik az ellenzék egyes botrányait, például azt, hogy a kispesti MSZP-s polgármester embere, Lackner Csaba kokain-botrányba keveredett. Emellett forrásaink szerint azt a kérdést is feszegetik majd – szerdán már ezzel jött elő a kormánypárti média –, hogy Szájer vajon nem egy titkosszolgálati akció áldozata-e. Kérdés, sikerül-e ezt a magyarázatot elfogadtatni a törzsszavazókkal. – Demeter Szilárd az EU-t gázkamrához hasonlító megnyilvánulásai, Szájer József ügye és a Deutsch Tamással szemben indított kizárási kezdeményezés nyomán nyugodtan beszélhetünk a Fideszt érintő botránysorozatról, ami nagyon megnehezítheti a kormány mozgásterét az uniós költségvetésről és gazdaságmentő alapról szóló tárgyalásokon – mondta a Népszavának Hajdu Nóra. Az IDEA Intézet elemzője szerint Szájer József személyében kifejezetten érzékeny veszteség érte a Fideszt és Orbán Viktort is, hiszen egy alapító tagról, nagy befolyással bíró politikusról beszélünk, akit még politikai ellenfelei közül is sokan respektáltak. Mikecz Dániel szerint bár „van egy kezdeti megdöbbenés” a kormánypártban a botrány miatt, de az is látszik, hogy a Fidesz kommunikátorai felkészültebbek, mint a Borkai-ügy idején voltak. – Már az elején jöttek azok a kommunikációs panelek, amikkel a párt próbálja minél inkább eltávolítani magától a botrány – mondta a Republikon Intézet szakértője. 

Tusk: A Fidesz egyszerűen nem illik a családunkba

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.02. 17:46

Fotó: DENIS LOVROVIC / AFP
Donald Tusk megszólalásának több olvasata is van.
„Mit kell még tennie a Fidesznek, hogy észrevegyétek, egyszerűen nem illik a családunkba?”

– tette fel a kérdést Twitter-oldalán az Európai Néppárt elnöke.

A bejegyzést szemléző 444.hu szerint ezzel utalhatott Szájer József szexbotrányára és arra is, hogy a Néppárt európai parlamenti frakciójában aláírásgyűjtés indult a fideszes Deutsch Tamás kizárásáért, amiért a Gestapo és az AVO gondolatrendszeréhez hasonlította Weber frakcióvezető egy kijelentését. A magyar képviselő jelezte, nem egy embert, hanem a gondolatot minősítette, amellett pedig kitart.  Nem az az első eset, hogy a volt lengyel kormányfő élesen bírálja a magyar kormányt. Korábban korcs demokráciának nevezte az illiberális kormányzást. De már azt is jelezte, aki a jogállamisági mechanizmus ellen van, az Európa ellen van. Ezt sikerült úgy értelmeznie Novák Katalinnak, hogy Tusk valójában a Fidesz néppárti tagsága mellett érvelt. 

Deutsch Tamás szerint a Szájer-ügy árt a Fidesznek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.02. 17:36

Fotó: Michel Christen / Európai Parlament
Állítja, pártja senkinek a hálószobájában nem akar kutakodni.
A kormánypárti EP-képviselő szerint Szájer József az egyedüli helyes döntést hozta meg, amikor lemondott a mandátumáról. A politikus az ATV híradójának azt mondta, a lépést tudomásul vették. 
„Ez egy botrány, nyilvánvaló, hogy ez árt annak a politikai közösségnek, amely politikai közösségnek az illető részese. Szívből jövő volt Szájer József nyilatkozatában az a rész, hogy személyes volt az ő hibája. Neki kell ezért a felelősséget vállalni. Azt mondta, hogy ne akarja ezt senki az ő politikai közösségére vagy a magyarok széles körébe kiterjeszteni. De ilyenkor így működik, hogy a politikai ellenfeleink ki akarják terjeszteni a politikai botrány hullámait Szájer József személyén túl. Ilyenkor higgadtan, nyugodtan végig kell hallgatni a kárörvendő hullámot”

– fogalmazott a csatorna munkatársának Deutsch Tamás.

Ugyanakkor állítása szerint ma Magyarországon a Fidesz az a párt, aki nem akar senki hálószobájában kutakodni, a baloldal pedig a saját ideológiáját rá akarja erőltetni. Kapott kérdést azzal kapcsolatban is, hogy a Néppártban aláírásgyűjtés indult a kizárására. Ezzel kapcsolatban azt emlegette fel, hogy amikor a párt elnöke nácizta Orbán Viktort, akkor senki sem indított ilyen akciót. A kezdeményezést „agresszív és képtelen” fellépésnek titulálta. Szerinte politikai büntetést akarnak vele szemben megfogalmazni azért, mert szabadon kifejezte a véleményét. Ez ugyanannak a tervezett eljárásnak a logikáját mutatja meg, amit jogállamisági mechanizmusnak akarnak hívni – értékelte a lépést. Jelezte, ő személyt nem támadott, csak egy gondolkozásmódot minősített. Véleménye mellett pedig továbbra is kitart.