Előfizetés

Müller Cecília: Csökken a járvány növekedésének dinamikája

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.03. 15:33

Fotó: koronavirus.gov.hu
Érdekes egybeesés: az országos tisztifőorvos is decemberi tetőzést jósol.
Egy nap alatt ugyan egy híján 2500-zal emelkedett az igazolt koronavírus-fertőzöttek száma, és csütörtök reggelre 182 halálos áldozattal csúcsot döntött az elhunytak száma, Müller Cecília szerint a járvány növekedésének dinamikája mégis csökken. Az országos tisztifőorvos erről az operatív törzs csütörtök délutáni tájékoztatóján beszélt, miután ismertette a kormányzati tájékoztató oldal aznapi adatait. Optimizmusát az elmúlt heti adatokból szűrte le, amikor is 39 809 új fertőzöttet regisztráltak. Mindazonáltal megemlítette, hogy az elmúlt napon meghaltak között most is volt fiatal, aki magas kockázatú betegséggel küszködött.
„A meglévő alap, krónikus betegségeinket tartsuk karban, hogy minél jobb egészségügyi állapotban legyünk, ha elkapjuk a koronavírust”

– figyelmeztetett Müller Cecília.

Arról, hogy jelenleg 7693 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 663-an vannak lélegeztetőgépen, azt mondta: a kórházak terhelése nagy, de viszonylagosan stagnál, illetve enyhén növekedik. Hozzátette: a koronavírus ugyan az ország minden részén jelen van, de jelentősebb számban egy hét alatt csak Debrecenben, Szegeden, Miskolcon, Kecskeméten és Győrben mutatták ki. A szakember idézett a járvány ugyancsak a koronvirus.gov.hu oldalon található, a Népszava által is ismertetett világadataiból, és megjegyezte, hogy mindenütt  emelkedő szakaszt mutattak ki, de a környező országokban – Ausztriában, Szlovákiában, Horvátországban, Szerbiában és Csehországban – is dinamikusabb a növekedés, mint nálunk. Azt egyelőre nem tudni, hogy ez a „fordulat” minek köszönhető, annyi kiderült, hogy Gulyás Gergellyel, a Miniszterelnökséget vezető miniszterrel összhangban, immár Müller Cecília is szinte biztosra veszi, hogy decemberben tetőzik Magyarországon a járvány. Ugyancsak megismételte a csütörtöki kormányinfón elhangzottakat arról, hogy a napokban levélben keresi meg a nyugdíjasokat, akik a mellékelt válaszlevélben, de majd interneten, a hamarosan induló vakcinainfo.gov.hu-n is regisztrálhatnak. Mint mondta:
„az érintettek így jelezhetik majd „oltakozási szándékukat”, s ha majd lesz vakcina, akkor a háziorvossal egyeztetve tudják majd meg, hogy ki, mikor mehet oltásra”.

A tájékoztatón Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese az elmúlt 24 óra rendőri intézkedéseiről beszélt, amelyeknek az adatai szintén olvashatók a tájékoztató oldalon. Az esetek között megemlítette, hogy eddig 92 üzletet kellett bezárni a járványügyi előírások megszegése miatt. Csütörtökön három ilyen helyiséget zártak be. Kirívó eset történt Újpesten szerda este, ahol egy rendezvényteremben a kijárási- és rendezvénytilalom ellenére 21 ember tartózkodott, és csak két ételfutár viselt maszkot. Így 19 ember ellen indult eljárás, a termet 30 napra bezárták.  Ugyancsak a főváros IV. kerületében bezártak egy edzőtermet is egy hónapra, ahol heten „gyúrtak” maszk nélkül. A Józsefvárosban pedig egy vitaminbolt húzhatja le egy hétre a redőnyt, mert ott az eladókon sem volt maszk.

A brüsszeli szexparti szervezője kilenc olyan fideszes politikusról tud, akik jelen voltak már a bulijain

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.03. 13:35

Fotó: LAURIE DIEFFEMBACQ / AFP
David Manzheley azt állítja, hogy a pénteki orgián több résztvevő megpróbálta először lehúzni a kiérkező rendőrök sliccét, mert azt hitték az egyenruhásokról, hogy ők is a buli részei.
– Ezeken a szexorgiákon vannak ukrán, francia, német, holland, luxemburgi, svájci és spanyol politikusok. A leggyakoribb vendégek azonban a lengyelek és a magyarok – mondta a Szájer József bukását okozó brüsszeli orgia szervezője, David Manzheley az Onet nevű lengyel lapnak. Az interjút a Telex vette észre. A 29 éves Manzheley több mint két éve szervez legális meleg orgiákat Brüsszelben. A szervező szerint a lengyel konzervatív politikai párt, a Jog és Igazságosság tagjai is gyakran látogatják a bulijait.  
– Számos közszereplő jelenik meg a rendezvényeimen. Mind családos emberek és kezdetektől fogva azt kérik, az orgiákon való részvételük maradjon titokban

– mesélte.

A Monroe Bar fölötti lakásban volt a buli
Fotó: LAURIE DIEFFEMBACQ / AFP
Állítása szerint rendszeres vendége a rendezvényeinek négy varsói politikus is, akik a lengyel konzervatív Jog és Igazság (PiS) párttagjai.  Manzheley szervezte a múlt pénteki szexbulit is, amin az azóta lemondott Szájer József is részt vett a Brüsszelben életben lévő kijárási tilalmat megszegve, majd a rendőrök elől egy ereszcsatornán menekülve. Szájer József kedd délután ismerte el közleményben, hogy ott volt az általa „házibulinak” titulált brüsszeli eseményen. Manzheley a lapnak azt is állította, hogy összesen kilenc olyan fideszes politikusról tud, akik jelen voltak már a bulijain, több más helyi politikus és külföldi képviselő mellett. A szervező azt is kifejtette, az általa szervezett rendezvények melegeknek szánt bulik, nők maximum nézőként vehetnek részt rajtuk, a férfi résztvevők viszont mind szexelnek egy vagy több férfival. A pénteki buliról azt mondta, hogy valaki nem zárta be az ajtót, ezért a rendőrök csak besétáltak a lakásba. Hozzátette, hogy
„több résztvevő megpróbálta először lehúzni a rendőrök sliccét, mert azt hitték, ők is a buli részei”.

Manzheley megerősítette, hogy Szájer valóban az ablakon át próbált elmenekülni. Azt is mondta, hogy a konzervatív ex-politikus december 12-re tervezett egy hasonló partit, amire őt is meghívta, de péntek után lemondta azt.

Varga Mihály szerint lesz orvosi béremelés

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.03. 12:13

Fotó: Balázs Attila / MTI
A pénzügyminiszter az emelt januári bér kifizetése után várja Varjú László országgyűlési képviselő bocsánatkérését az orvosoktól.
"Vajon az a jobb, amikor Varjú László tornagyakorlatokat végez az MTVA-székháznál, vagy az, amikor nyilatkozik? Most éppen azzal riogat, hogy nem lesz az orvosok jövő évi béremeléséből semmi" – írja közösségi médiaoldalán Varga Mihály. A pénzügyminiszter Varju László (DK) országgyűlési képviselő azon közlésére reagált így, hogy a jövő évi költségvetésben nem szerepel az orvosok béremelését szolgáló 300 milliárd forint. "Megnyugtatom, lesz. Megállapodtunk a Magyar Orvosi Kamarával, és tartjuk a béremelés 2021. évi első lépését. Két hónap múlva, amikor meglesz az emelt januári bér kifizetése, várom Varjú úr bocsánatkérését az orvosoktól...Vajon képes lesz rá?" – teszi hozzá a miniszter.
https://www.facebook.com/VargaMihalyKepviselo/posts/10160343729638776
Varga magabiztossága meglepő abból a szempontból, hogy nemrég a Népszava megírta: a tárcavezető egymásnak ellenmondó üzeneteket küld a jövő évi költségvetéssel kapcsolatban. Először a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara fórumán beszélt arról, hogy a jövő évi büdzsét egyrészt a megváltozott helyzethez igazítva módosítani kell, majd pár nappal később – az uniós költségvetési vétó belengetése után - már arról beszélt a Világgazdaságnak adott interjúban, hogy a jövő évi kiadások finanszírozása megoldott. Varga azt is elmondta, hogy az idei költségvetési bevételek 1700 milliárddal lesznek kisebbek a tervezettnél és azt sem lehet kizárni, hogy 2021-ben az agrártámogatásokon kívül egyetlen eurócent sem érkezett az Európai Uniótól. Így a 2021-es költségvetés eleve 1500- 2000 milliárd forintnyi mínusszal kezd, ami még nem tartalmazza a kormány által beígért orvosi béremelés, családpolitikai intézkedések hiányzó forrásait.