Előfizetés

Varga Judit a Szájer-ügyről: Ez a történet is igazolja, amit mi képviselünk

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.11. 22:36

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Az emberi méltóságra hivatkozva bújt ki többször is a válaszadás alól, mondván, ez egy lezárt ügy.
Végtelenül sajnálja Szájer József történetét az igazságügyminiszter, mivel egy nagy sebet ejtett a politikai közösségén. Varga Judit az ATV Egyenes beszéd című műsorában azt mondta, szerinte az ügy le van zárva, ráadásul „az illetékes ember meghozta azt az egyetlen helyes döntést, amit meg lehetett ebben a helyzetben hozni.” Varga Judit azt mondta, meglepte őt az eset. Szerinte tiszteletben kell tartani az emberi méltóságát és nem beszélni az ügyről folyamatosan.
„A közösség és az egyén az mindig két különböző dolog. Ez is mutatja, hogy minden egyes ember, egyén, a teljes emberi méltóság tiszteletét kell, hogy élvezze és a magánéletében azt csinál, amit szeretne, hiszen ez mindenkinek a magánügye, és mindenkinek joga van a saját életét úgy élnie, ahogy ő akarja. A közösségnek a mindenek felett álló érdeke viszont teljesen más kérdés és ezért nagyon fontos, hogy a kettő között különbséget tegyünk. Amikor ez az értékrend szembekerült a közösség értékeivel, akkor volt egy döntés, és az a döntés megszületett. Én itt nem tartok semmiféle ellentmondást: sőt, ez a történet is azt igazolja, amit mi képviselünk.”

– fogalmazott.

Arra a kérdésre, hogy a történet melyik része volt vállalhatatlan a Fidesz számára, ugyancsak az emberi méltóságra hivatkozva kerülte ki a választ.  „Ebben az interjúban szerintem nem kell már egy lezárt ügyet ennyire a részletekig tovább vesézni...az adott egyén méltóságának tisztelettel szerintem érdemes lenne inkább a csúcson született eredményről beszélgetni.” Varga Judit itt úgy tett, mintha az interjú elején nem esett volna szó bőségesen a témáról. Ekkor természetesen elmondta a kormány többi tagjától megismert győzelmi jelentést. 

Két rab is koronavírusos lett a sopronkőhidai börtönben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.11. 22:31
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava
Egyikük légzéstámogatásra szorul.
Koronavírusos lett két fogvatartott a Sopronkőhidai Fegyház és Börtönben – értesült a hvg.hu.

A portál információit a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága is megerősítette. Mint írták, egyikük sincsen lélegeztetőgépen, egyikük szorul csak rá légzéstámogatásra. Neki krónikus alapbetegségei is vannak. Esetében a „lélegeztető géppel történő invazív lélegeztetés szükségessége esetében nem merült fel” – áll a szervezet tájékoztatásában. 

Závecz: Elvesztett félmillió szavazót a Fidesz, előnyben a hatpárti ellenzék össztámogatottsága

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.11. 22:02

Fotó: Népszava
A Szájer-botrány még nem látszik a számokban.
A Fidesz támogatottsága ismét csökkent egy hajszállal, 31-ről 30 százalékra, a hat együttműködő ellenzéki párt összeadott támogatottsága maradt a múlt havi – 34 százalék.

Többek között ez derült ki a ZRI Závecz Research Intézet pártpreferencia kutatásából. Az összegzésben megállapították, hogy a Fidesz lejtmenetben van, augusztusban a választókorú népesség 36 százaléka támogatta, most 30 százalék. A kormánypárt vesztesége ezen időszak alatt félmillió választó. Megjegyzik, különösen nagy a visszaesés a diplomások körében, ahol 46-ról 27 százalékra csökkent a Fideszt támogatók aránya. Ugyancsak sokat veszített augusztus óta a párt Budapesten és a megyeszékhelyeken: előbbi csoportban 34-ről, utóbbiban 36-ról csökkent 23 százalékra a szavazótábor mérete. A fiatalok, a 30 év alattiak körében is meggyengült a Fidesz pozíciója, itt a korábbi 33 helyett most 22 százalékos a támogatottsága.  
Ami az ellenzék támogatottságát illeti: azon a térfélen a Demokratikus Koalíció a legerősebb, a novemberivel azonos, 11 százalékos támogatottsággal. A Jobbik és a Momentum tábora egész évben 6-7 százalékon mozgott, ebben a hónapban előbbinek 7, utóbbinak 6 százaléka van. Az MSZP az idén megszokott 5 százalékról egy kicsivel elmozdult, most 6 százalékos. Az LMP és a Párbeszéd a korábbi hónapokhoz hasonlóan 2 százalékon áll, s most felsorakozott erre a szintre a Kétfarkú Kutyapárt is. A Mi Hazánk ezúttal is 1 százalékot vonz. A pártnélküliek aránya 32 százalék.
A biztos pártválasztók csoportjában a Fidesz 45 százalékos, a második helyen a DK áll, 19 százalékkal. A Momentum és a Jobbik ebben az elkötelezett szavazói körben is szoros versenyben van, 10-10 százalékkal. Az MSZP 7 százalékos az aktív szavazók csoportjában, Kétfarkú Kutyapárt ezúttal 3 százalékot kapna, a Mi Hazánk, az LMP és a Párbeszéd 2-2 százalékot. 
Felhívják arra is a figyelmet, hogy a Szájer-ügy kirobbanásának napjaiban vették fel az adatokat, így ennek aligha érzékelhető hatása. Az elmúlt évtizedek tapasztalatai azt mutatják, hogy a politikusokat érintő kellemetlen, botrányos ügyek hetek múltán érik el és esetleg befolyásolják a széles közvéleményt.