Előfizetés

Ismét több tucat tüntetőt vettek őrizetbe Minszkben

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.12.13. 19:57

Fotó: STRINGER / AFP
Vasárnap több mint százhúsz demonstrációt tartottak a fehérorosz fővárosban.
Nagyjából hetven embert vettek őrizetbe vasárnap az Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök távozását követelő újabb tüntetéseken Minszkben – közölte a Vjaszna nevű emberi jogi szervezet. Az egykori szovjet tagköztársaságban vasárnap több mint százhúsz demonstrációt tartottak, voltak, amelyeken csak néhány tucatnyian, másokon több százan vettek részt. A fővárosban felvonuló tömeg azt skandálta, hogy „éljen soká Fehéroroszország”.
A hónapok óta tartó tüntetések során mintegy harmincezer embert vettek eddig őrizetbe.

Fehéroroszországban az augusztus 9-i elnökválasztás óta van belpolitikai válság. A vitatott tisztaságú választáson az országot 26 éve irányító Lukasenkát hirdették ki hivatalosan elnöknek a szavazatok 80,1 százalékával. Az azóta tartó hétvégi tüntetéseken többször százezren is részt vettek, ami rekordnak számít az 1991 óta független volt szovjet tagköztársaságban. Lukasenka nem hajlandó lemondani, ehelyett közelebbről meg nem nevezett alkotmányreformokat ígért. A megmozdulások novemberben újabb lendületet vettek azt követően, hogy egy éjszaka egy tüntetés helyszínéről civil ruhás emberek elhurcolták Raman Bandarenka 31 éves festőművészt. A férfit később a minszki központi kerületi belügyi igazgatóságról agyi ödémával, koponyaűri vérzéssel, belső agyi sérülésekkel, horzsolásokkal és zúzódásokkal kórházba szállították azzal, hogy „a verekedés során megsérült”. Életét többórás műtéti beavatkozás ellenére sem tudták megmenteni. Halálát követően felmerült a gyanú, hogy sérüléseit az őrizeti fogságban szerezte. 

Mélyen felháborodtak a kormánypárti EP-képviselők, levelet írtak az elnöküknek

MTI
Publikálás dátuma
2020.12.13. 18:51

Fotó: Marc Dossmann / Európai Parlament
Bocskor Andrea fideszes EP-képviselő felkerült az "Ukrajna ellenségeit" listázó Mirotvorec ukrán nacionalista szervezet honlapjára, így a Fidesz-KDNP delegáltjai kénytelenek voltak a brüsszeli bürokratáktól segítséget kérni.
A Fidesz-KDNP európai parlamenti (EP) képviselőcsoportja levélben fordult a testület elnökéhez, David Sassolihoz, amiatt, hogy Bocskor Andrea fideszes EP-képviselő felkerült az "Ukrajna ellenségeit" listázó Mirotvorec (Béketeremtő) ukrán nacionalista szervezet honlapjára. Az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében, a frakció felháborodásának és aggodalmának adott hangot Bocskor Andrea nyílt és durva megfenyegetése miatt. A közlemény szerint, Deutsch Tamás, a képviselőcsoport vezetője levelében arra is felhívta Sassoli elnök figyelmét, hogy Bocskor Andrea kárpátaljai magyarként az Ukrajnában élő magyar kisebbségeket is képviseli, és gyakran szóvá teszi az őket érő jogkorlátozásokat. Példaként említette, hogy a képviselő a kisebbségi szervezetekre gyakorolt politikai nyomásgyakorlásnak és megfélemlítésnek minősíttette azt a legutóbbi esetet, amikor az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) mondvacsinált okokra hivatkozva, durva támadásokat intézett a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és annak vezetője, illetve más kárpátaljai magyar szervezetek ellen. A delegáció képviselői arra kérik David Sassolit, hogy az EP nevében fejezze ki szolidaritását a megtámadott képviselővel, illetve szólítsa fel az ukrán hatóságokat, hogy akadályozzanak meg mindenfajta fenyegetést, uszítást és gyűlöletkeltést az európai parlamenti képviselők, valamint az ukrajnai magyar közösség tagjai ellen.

Szijjártó nem siette el reakciója kinyilvánítását az ukrajnai magyar képviselőket ért atrocitás kapcsán

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.12.13. 18:04
Szijjártó Péter külügyminiszter
Fotó: Borsos Mátyás / KKM
Az Ungvárhoz közeli Szürte képviselőit hazaárulás vádjával vették őrizetbe az ukrán hatóságok, mert egy képviselőtestületi ülés után elénekelték a magyar himnuszt. Az eljárásra szombaton derült fény, a külügyminiszternek vasárnapra sikerült felocsúdnia.
Ukrajna a legsötétebb, szovjet időkre emlékeztető eszközöket használja polgárai megfélemlítésére - írta a kárpátaljai önkormányzati képviselők elleni eljárásról a közösségi oldalán vasárnap a külgazdasági és külügyminiszter. Szombati sajtóértesülés szerint az Ukrán Biztonsági Szolgálat hazaárulás vádjával kezdett büntetőeljárást, amiért az Ungvárhoz közeli Szürte képviselői egy testületi ülés után elénekelték a magyar himnuszt. Szijjártó Péter szerint ezzel az esettel Kijev sokadjára bizonyítja, hogy csak szavakban akarja az európai integrációt. Hozzátette, hogy az ukrán gyakorlattal ellentétben minden európai és nemzetközi jogszabály biztosítja a nemzeti kisebbségek számára az identitás megőrzését. "A mi nemzetpolitikánk szíve közepe, hogy minden magyar felelős minden magyarért, ezért a kárpátaljai testvéreink természetesen továbbra is számíthatnak az anyaországra" - fogalmazott a miniszter. 
https://www.facebook.com/szijjarto.peter.official/posts/232846838207874