Előfizetés

Gyurcsány felhívta Szájert

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.14. 20:51

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Hogy mit mondott neki a volt fideszes, az örök titok marad.
Furcsa telefonhívásra került sor minap - legalábbis ha hihetünk a DK elnökének. Gyurcsány Ferenc az ATV Egyenes beszéd című műsorában azt mondta, Szájerrel nem voltak és nincsenek jó viszonyban, de neki mostantól magánember.
Így amikor a bukott politikus mindenről lemondott, akkor a volt miniszterelnök tárcsázta a számát.

Az ellenzéki politikus a beszélgetést ekképp jellemezte:, „tök normális, emberi". Jelezte neki, mostantól nem tartja őt politikai ellenfelének. Ám arról nem számolt be, hogy mit kapott válaszként.  Mint lapunk is megírta, Szájer József ügyében ma a miniszterelnök is kapott kérdéseket a Parlamentben - bár Orbán Viktor ahogy csak tudta, kerülte a válaszadást.

Andy Vajna egykori ügyvédje is bejelentkezett a Klubrádió frekvenciájára

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.14. 20:44

Fotó: Béres Márton / Népszava
Hárman pályáznak eddig a 92.9-es frekvenciára.
A kiírás szerinti határidőben leadta a Klubrádió Zrt. a Budapest FM 92,9 MHz-re vonatkozó 350 oldalas rádiós pályázati anyagát ma, hétfőn a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnál

- mondta el a Média1-nek Arató András, a rádió többségi tulajdonosa. A portál szerint a vezető reményét fejezte ki, hogy tovább tudják folytatni a működést a megszokott frekvencián. A Média1 cikke emlékeztet, a Klubrádión kívül pályázatot adott be az ATV csoporthoz tartozó Spirit FM-et működtető Közösségi Rádiózásért Egyesület mellett egy harmadik szervezet is. Ez utóbbit, az idén márciusban alapított LBK Médiaszolgáltató 2020 Kft. jelenti, melyet az a Bíró Balázs jegyzi, aki a kormányközeli Rádió 1 hálózathoz tartozóan több rádiós frekvenciát is megszerzett korábban, illetve aki a tavaly elhunyt Andy Vajna kormánybiztos médiajogásza volt. Mint arról korábban a Népszava is beszámolt, a Médiatanács úgy döntött, nem hosszabbítja meg a Klubrádió 2021. február 14-én lejáró jogosultságát, pár bagatell hiba miatt. Eközben míg az adót elmeszelte, másokkal szemben már nem volt ennyire kritikus az NMHH.  

Káslert a halálozásokról kérdezték, de válasz helyett csak orbáni cinizmus járt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.14. 20:12

Fotó: Kovács Tamás / MTVA
Ádvent van, elmélyülést kívánok – felelte egy számára kellemetlen kérdésre az emberi erőforrások minisztere az őt faggató jobbikos Lukács László Györgynek.
"Aggódnak az emberek, mert ha úgy alakulnak a számok ahogy most, akkor bizony karanténkarácsony elé nézünk."

- kezdte felszólalását az ellenzéki politikus a parlament hétfői ülésén.

Úgy látja, amiatt is lehet aggodalmunk, hogy 100 ezer főre vetítve a kumulatív halálozások terén csak Bulgáriát és Szlovéniát tudjuk megelőzni az utóbbi két hétben, így "továbbra is komoly veszélyben vannak a magyarok." Szerinte Orbán Viktor ősszel hagyta, hogy a vírus diktáljon és ennek most kezdjük megfizetni az árát, az ország alig bírja ezt a tempót. A legnagyobb aggodalomnak azt nevezte, nem lehet tudni, mi az oka annak a többlethalálozásnak, ami november első hetében az elmúlt öt év legrosszabb halálozási adata volt. Úgy gondolja, nem jönnek ki a számok, ha a koronavírus halálozási adatait leszámoljuk belőle. "Még mindig marad egy olyan számottevő halálozás - kb. 500 fő - amiről nem lehet semmit sem tudni." Lukács László György feltételezte, a miniszter tudja ennek a többlethalálozásnak az okát. 
"Most van lehetőség hogy elmondja: miben haltak meg több százan ebben az időszakban és azt azt követő hetekben, ha nem a koronavírusban?

Kásler Miklós szerint többfajta számsor létezik. Most az átlagos évi halálozást időarányosan idén éppen meghaladta. Mindent egybevetve pedig elmondta, hogy a mortalitási adatokat az utolsó 2-3 hétben jelentősen befolyásolta a járvány. megjegyezte, csak egy olyan év volt, amikor a halálozási ráta ennél az évnél magasabb volt.  A jobbikos képviselő úgy érezte, nem kapott választ, nevezetesen, hogy az az 500 novemberi pluszhaláleset miből adódik. Sürgette, hogy a miniszter mondja meg, miben hunytak félezren, mert az emberek még nagyobb aggodalommal lesznek, ha kijönnek az új KSH-adatok.  "Személyes megjegyzéseit retorikai próbálkozásai részének tekintem, nem a legszerencsésebben válogat" - reagált Kásler Miklós. A mortalitási adatok komoly dolgok, abszolút komoly választ adtam - fogalmazott. megismételte: Magyarországon november elejéig az átlaghalálozás - egy évet leszámítva - ebben az évben volt a legkedvezőbb. jelezte, ennél többet nem tud mondani, "tessék megnézni a statisztikákat..."
"Ádvent van, elmélyülést kívánok és gondolja végig, hogy miben tévedett."

- zárta felszólalását a tárcavezető.

A minisztertől nem áll messze , hogy akarva-akaratlanul életmód tanácsokat adjon. Mint lapunk is megírta, korábban az Inforádiónak azt mondta, szerinte nem a plázába kell menni karácsonykor.