felmondás;Dunaferr;Vasas Szakszervezeti Szövetség;

Kritizálta, pocskondiázta a munkáltatót – Megkapták felmondó levelüket a Dunaferr szakszervezeti vezetői

„Elvárható lett volna személyesen Öntől is, hogy ha nem is segíti, de legalább ne kritizálja ezt a törekvést” – olvasható a Dunaferrtől elbocsátott szakszervezeti vezetőknek írt felmondólevélben.

Kézhez kapták felmondólevelüket a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség vezetői: ebben munkájukat és lényegében szakszervezeti tevékenységüket kifogásolja a cég vezetése. Győri Gábornak, a szakszervezet alelnökének például igazolatlan hiányzást rónak fel, továbbá azt, hogy „kritizálta, pocskondiázta” a sajtó útján a jelenlegi vezetést. Kifogásolják azt is, hogy elfogadó nyilatkozatot írt alá az ISD Dunaferr Zrt. felügyelőbizottsági tagi tisztségére, és ezt elhallgatta a munkáltató elől. „Ön részese egy jogtalan, a munkáltató jogi és gazdasági érdekeit veszélyeztető hatalomátvételi törekvésnek, ami megengedhetetlen” – olvasható a szakszervezet honlapján is közzétett felmondólevélben.

Mint arról beszámoltunk: a dunaferres szakszervezeti vezetőket múlt pénteken nem engedték be a munkahelyükre, a szeptember 30-án lejárt mandátumú, de magát még mindig legfőbb, általános vezérigazgató-helyettesnek nevező Evgeny Tankhlievich pedig „áruló, kollaboráns magatartásuk miatt” el is bocsátotta állásukból. Ezt egy dolgozóknak szánt körlevélben írta meg, amelyben az „ukrán horda” kiszolgálóinak nevezte őket.

Az ügy hátterében az orosz és ukrán tulajdonosok közti vita húzódik meg, amelynek a szakszervezeti vezetők is áldozatul estek. Most ott tartunk, hogy mindkét fél birtokvédelmi kérelmet adott be az önkormányzathoz – mondta lapunknak László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke. Hangsúlyozta: a szakszervezet egyik fél oldalán sem áll, a dolgozók érdekeit képviseli és azért küzd, hogy legyen párbeszéd a munkáltatóval, a munkavállalók pedig kapják meg időben a fizetésüket. A szakszervezet a történtek miatt több peres eljárást is indít, a törvénytelennek tartott felmondás miatt pedig a munkaügyi bírósághoz fordulnak.

A szakszervezeti tisztségviselő ugyanis nem csak gyárkapun belül végzi munkáját: betegekhez, nyugdíjasokhoz jár támogatást vinni, vállalkozókkal, üzemeltetőkkel találkozik, megyei és országos egyeztetésekre, megbeszélésekre jár, ügyvédekkel, könyvelővel találkozik. Az érdekvédők emiatt munkaidő-kedvezményben is részesülnek, emiatt nem róható fel igazolatlan hiányzás – hangsúlyozta László Zoltán.

Eközben újabb szakszervezetek álltak ki a dunaferres érdekvédők mellett. A Szakszervezeti Akciószövetség szerint már nyílt háború zajlik a szakszervezetek ellen: a cégvezetők ma Magyarországon akadályozhatják és ellehetetleníthetik az érdekképviseletek működését, érdemi következmények nélkül elbocsáthatják az érdekvédőket, mondvacsinált hivatkozások alapján megakadályozhatják választott tisztségviselők és felügyelőbizottsági tagok tevékenységét. Szerintük ezért a törvényalkotók is felelősek, ezért követelik, hogy a kormány kezdeményezze A munka törvénykönyvének módosítását. Ennek során vegye figyelembe a munkavállalók érdekeit; törölje el a rabszolgatörvényként elhíresült túlóra szabályozást, erősítse meg a munkavállalói és a szakszervezeti jogokat, állítsa helyre a szociális párbeszédet, a kollektív tárgyalások rendszerét.

Az akciószövetség tagszervezetei – az Egyesült Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Társadalombiztosítási Dolgozók Szakszervezete – egyúttal kiálltak a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség mellett, és tiltakoznak vezetőiket ért „munkáltatói bosszúhadjárat, a cégvezetés törvénytelen munkáltatói intézkedései” miatt.