Előfizetés

Etikus választást kínál a japán légitársaság

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.16. 17:30

Fotó: Kunihiko Miura/ The Yomiuri Shimbun / AFP
Le lehet mondani a repülés közbeni étkezésről az ételpazarlás csökkentése érdekében.
Arra kéri az utasait a Japan Airlines (JAL), hogy „etikus választással” mondjanak le a repülés közben felszolgált ételekről az élelmiszerpazarlás csökkentése érdekében. Ezt már a foglalás után tegyék is meg úgy, ahogy a speciális, például vegetáriánus vagy kóser étkezési igényeiket tudják jelezni a légitársaság honlapján, de akár telefonon is. 
A légitársaság képviselője a CNN-nek elmondta, a novemberi tesztidőszak után a lehetőség egyelőre egyes ázsiai járatokon érhető el. Ezeket az éjszakai utakat a legtöbb utas átalussza, így az előre elkészített ételek a szemetesben végzik. Bár sok más repülőjáraton sem „muszáj” elfogadni a felkínált ételt, de az előzetes lemondás abban segít, hogy az elkészített vacsorát ne kelljen kidobni.
A japán légitársaságnak nem ez az első fenntartható intézkedése, például újrahasznosítják és hangszigetelésre használják a karbantartó mérnökök egyenruháiban lévő pamutszálakat, a légiutas-kísérők pedig tabletet használnak papírok helyett.  
Szeptembertől a japán légitársaság a „Hölgyeim és Uraim!” megszólítás helyett gendersemleges üdvözlési módra váltva „minden utasát” köszönti.

Évekig is eltarthat a szigetszentmiklósi olajszennyezés helyreállítása

MTI nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.16. 14:00

Fotó: Béres Márton / Népszava
Az elmúlt 24 órában mintegy 3000 liter olajat és olajos vizet távolítottak el a Duna felszínéről a szakemberek.
Az ipari búvárok szerint az olajszennyeződés feltehetően nem a zárt szakaszon, hanem a kiömlőnyílásnál került az esőviz-csatornába Szigetszentmiklóson, a Ráckevei-(Soroksári-) Duna-ágnál – derült ki az Országos Vízügyi Főigazgatóság közleményéből. Az azonnali kárelhárítást igyekeznek vasárnapig befejezni, de a teljes kármentesítés és a károk helyreállítása várhatóan évekig is eltarthat.
A felmérésük alapján elkészült a több mint 1800 négyzetméternyi szennyezett terület mentési terve. Az elmúlt 24 órában vákuumszivattyú segítségével mintegy 3000 liter olajat és olajos vizet távolítottak el a víz felszínéről a szakemberek. Az OVF koordinálásával a Közép-Duna-völgyi, az Észak-dunántúli és a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság munkatársai továbbra is folyamatosan dolgoztak a Ráckevei-Soroksári Duna-ágba került olajszennyezés felszámolásán. Folytatódott az olajjal érintkezett növényzet eltávolítása, valamint az ideiglenes kármentő út kialakítása. A veszélyes hulladékokat továbbra is konténerekbe rakva, elkülönítve tárolják a helyszínen.
A Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársaival továbbra is folyamatosan egyeztetnek a vízügy szakemberei a további ökológiai károk megelőzése és a meglévők mértékének csökkentése érdekében. Az elmúlt napokban nagy segítséget nyújtott a Ráckevei Duna-ági Horgász Szövetség is, amelynek tagjai csónakjaikkal a vízen végzett munkában, míg szaktudásukkal a vízi élővilág megóvásában vettek részt – olvasható a közleményben.
Mint megírtuk, a természeti kincsekben bővelkedő területen múlt szerdán vagy csütörtökön becslések szerint legalább hat köbméter, azaz ipari mennyiségű fáradt olajat engedtek a szigetszentmiklósi Ádám Jenő sétány és a Tebe utca sarkánál lévő esővízgyűjtő csatornába, vagy annak kifolyójába, ami onnan Ráckevei (Soroksári)-Dunába ömlött. A vízügyi szakemberek, akik a szennyezésről szombaton értesültek, útját állták a Ráckevei-Dunát veszélyeztető olajszennyeződésnek és megkezdték a helyreállítást. A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság feljelentést tett, a rendőrség nyomozást indított ismeretlen tettes ellen – közölték. Helyi civilek milliós nyomravezetői díjat ajánlottak fel annak, akinek információja van a súlyos szennyezés elkövetőiről.   

Tekintetükkel is tudnak segítséget kérni a kenguruk

MTI
Publikálás dátuma
2020.12.16. 13:13

Fotó: leemage / AFP
Úgy tűnik, nemcsak a kutyák és a lovak, hanem más állatok is rájönnek, hogyan „szóljanak” az emberhez.
A kutyákhoz hasonlóan a kenguruk is képesek megtanulni, hogyan kommunikáljanak az emberrel, a tekintetüket használva a „mutatáshoz” és a segítségkéréshez – állapították meg ausztrál és brit kutatók. 
A tanulmány 11 fogságban élő, de nem megszelídített kenguru bevonásával készült. Az erszényesek közül tíz, amikor nem tudott kinyitni egy élelemmel teli dobozt, mereven bámult a kutatókra. Kilenc közülük pedig felváltva nézett hol az emberre, hol a tárolóra, mintha a tárgy felé akarna mutatni. „Mi ezt a kommunikáció egy szándékos formájának tekintettük, segítségkérésnek” – mondta a tanulmányt vezető Alan McElligott, az angliai Roehampton Egyetem kutatója, aki jelenleg Hongkongban dolgozik. 
„A vadon élő fajok esetében nem igazán jellemző az a fajta viselkedés, amelyet az alanyoknál tapasztaltunk, ezért ilyen meglepő az eredmény” – tette hozzá a szakember. A kutatók szerint az eredményeik ellentmondanak annak a nézetnek, hogy csupán a háziasított állatok, például a kutyák, a lovak és a kecskék kommunikálnak az emberrel, és azt sugallják, hogy sok más állat is képes rájönni, miként „juttassa el az üzenetét” az emberekhez. „Korábban úgy véltük, hogy csak a háziasított állatok próbálnak segítséget kérni probléma esetén. De a kenguruk is ezt teszik” – mondta Alexandra Green, a Sydney-i Egyetem munkatársa.
A kutatók a Biology Letters című folyóiratban publikálták az eredményeiket.