Fidesz;Pest megye;választókerület;

„Lázadók” vétója a Fideszben: néhány kormánypárti képviselő megmakacsolta magát

Pedig kivételesen jól jött volna, ha sikerül alkut kötni az ellenzékkel a választási törvény átírásában.

– Az egyéni képviselőink Pest megyéből azt mondták, hogy nem akarnak semmilyen változást – ezzel magyarázta egy kormánypárti forrás, hogy az elmúlt napokban miért írt le akkora vargabetűt a Fidesz az egyéni választókerületek (evk) átalakítását célzó ellenzéki javaslattal kapcsolatban. Mint arról beszámoltunk, múlt csütörtökön még támogatták a parlament törvényalkotási bizottságában a párbeszédes Szabó Tímea javaslatát tíz Pest megyei evk határainak átrajzolásában. Ám később meggondolták magukat, és az utolsó pillanatban – a végszavazás előtt – kivették az ellenzéki szövegrészt a tervezetből.

A fordulat azért is meglepő, mert nemrég egy befolyásos kormánytag még azzal hűtötte a kedélyeket a Pest megyeiek körében, hogy jó pontot jelentene Orbán Viktornak a nemzetközi porondon, ha az ellenzék is támogatná a választási törvény módosítását. A Fideszben ugyanis azzal kalkuláltak, a Szabó-féle indítvány befogadásával el lehetne érni, hogy az ellenzék is az igen gombot nyomja.

Úgy tudjuk, a „hangadók” között volt például Tuzson Bence és Hadházy Sándor. Mindkettőjüknek van veszítenivalójuk azáltal, hogy az ellenzék augusztusban világossá tette: nem követik el újra a 2014-es és a 2018-as hibát, nem indítanak egymással szemben jelölteket. Tuzson két évvel ezelőtt bukta volna a választást, ha csak egy kihívója van. Hadházy három százalékponttal jobban szerepelt nála, ám választókerülete központja, Szentendre a tavalyi helyhatósági voksoláson „átállt”, így nehezebb dolga lesz 2022-ben. De nemcsak őket zavarta a tervezett átalakítás. Szabó azt mondta, a Nemzeti Választási Iroda nyári javaslatát vette át, ám ez csak részben igaz: míg az NVI öt, ő tíz kerülethez nyúlt volna hozzá. A gödöllői evk-ból kivette volna a 11 ezer fős Isaszeget, ahol relatíve jól szerepelt 2018-ban a Fidesz. A vecsésiből – amit Szűcs Lajos képvisel a parlamentben, akinek a teniszszövetséges botrányai miatt nem áll túl jól a szénája – kiemelte volna Felsőpakonyt, ahol tavaly tavaly 73 százalékot kapott a fideszes polgármester. Ugyan a településen csak 2800 választópolgár él, ám ez 2-3 százalékos mínuszt jelenthetne a kormánypártnak, ami szoros eredmény esetén sokat számít.

Ezen felül további négy olyan evk van Pest megyében, ahol győzhet az ellenzék, így nem meglepő, hogy a helyi fideszesek hallani sem akarnak a változásokról. Még akkor sem, ha ezzel mulasztásos alkotmánysértésbe sodorták az Országgyűlést, hiszen éppen a választási törvény írja elő, hogy a túl nagyra duzzadt lélekszámú evk-k – ilyennek számít a Dunakeszi és a Budakeszi központú – határait másfél évvel a voksolás előtt át kell rajzolni.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője szerdai tájékoztatóján kérdéseinkre válaszolva azt állította, végül az az álláspont nyert többséget a pártban, hogy addig nem változtatnak a választókerületeken, amíg nincs teljes konszenzus a kérdésben. A Párbeszéd javaslata csak a Pest megyei helyzetet rendezte volna, miközben Tolna megyében szintén indokolt lenne egy komolyabb átalakítás – közölte a frakcióvezető.