Előfizetés

Bige László letartóztatását kérte az ügyészség

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.17. 12:57

Fotó: Balázs Attila / MTI
Az egyik leggazdagabb magyart 800 milliós kenőpénz elfogadásával gyanúsítják, miközben közel 2 milliárd forinttal károsította meg saját cégét.
Az ügyről szóló ügyészségi tájékoztatás ugyan nem idézi se névvel, se monogrammal, de ettől még beazonosítható a vállalkozó. A megalapozott gyanú szerint a cége 2018. előtt, éveken át nagy mennyiségben állított elő mezőgazdaságban felhasználható terméket, melynek egy részét utasítására valótlanul selejtesnek minősítették, és csökkentett áron adták el a kereskedőknek, akik így a piaci vagy ahhoz közeli áron értékesítették a végfelhasználóknak.  Az ügyészség álláspontja szerint  Bige László az egyik kereskedő cég vezetőjével megállapodott abban, hogy valótlanul selejtesnek minősített terméket fog neki eladni, aki azt tovább értékesíti, azonban az így keletkezett vételár egy bizonyos részét készpénzben visszaadja. Így összesen 800 millió forint vesztegetési pénzt vett át üzletfelétől az évek alatt.  A vádhatóság amiatt indítványozta a milliárdos letartóztatását, mivel  
a bűncselekmény büntetési tétele 5-től 10 évig terjedő szabadságvesztés, és a kiemelkedő tárgyi súlyra tekintettel tartani lehet attól, hogy a külföldi kapcsolatokkal rendelkező gyanúsított szabadlábon megszökne, elrejtőzne a hatóságok elől.

Emellett azt is gyanítják, hogy szabadlábon a gyanúsított befolyásolná a vele munkakapcsolatban álló személyeket vallomásuk megtételében. Jelezték azt is, hogy a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség vádirata alapján már hasonló vesztegetés elfogadásának bűntette miatt a Nyíregyházi Törvényszéken tárgyalási szakban büntetőeljárás folyik.

Kettős emberölés miatt emeltek vádat egy izraeli férfi ellen

V. A.
Publikálás dátuma
2020.12.17. 11:54
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A palesztin származású férfi féltékenységből megölte barátnője édesanyját, majd barátnőjével is végzett, és hogy cselekményét leplezze, felgyújtotta a sértettek által bérelt lakást.
Több emberen elkövetett emberölés és közveszély okozás miatt emelt vádat a Somogy Megyei Főügyészség egy 31 éves, izraeli állampolgárságú, de palesztin származású férfi ellen, aki féltékenységből megölte barátnője édesanyját, majd barátnőjével is végzett, és hogy cselekményét leplezze, felgyújtotta a sértettek által bérelt lakást. Az akkor Frankfurtban élő vádlott 2018 februárjában, Németországban ismerkedett meg a 21 éves sértettel, aki egyetemi tanulmányai részeként egy szemesztert töltött külföldön. Kapcsolatuk hamar komolyra fordult, a vádlott a családjának is bemutatta a lányt Izraelben. Ugyanazon év októberében a vádlott többször barátnője és annak édesanyja kaposvári albérletében lakott, azonban az anya nem nézte jó szemmel a kapcsolatot, mivel a vádlott féltékeny volt barátnőjére és el akarta érni, hogy az ne találkozzon más férfiakkal a felügyelete nélkül. A férfi agresszív, számon kérő viselkedése miatt a lány szakított vele, de másnap kibékültek, így néhány nappal később, 2018. október 21-én a férfi a lakásban maradt éjszakára. A hajnali órákban azonban a felkelt, barátnője mellől átment a másik szobában alvó édesanyához, akinek egy puha anyaggal befogta orr- és szájnyílását, melynek következtében az asszony pár perc múlva megfulladt. Az anya halála után a férfi meggyújtotta az ágyat, megvárta, amíg a berendezés lángra kap, majd visszament a még mindig alvó lányhoz, akit édesanyjához hasonló módon fojtott meg. A férfi ebben a szobában is több helyen tüzet gyújtott, majd a szoba erkélyére menekült és segítségért kiabált azt a látszatot keltve, hogy tűzeset áldozata. A lakás nagyrészt kiégett, sőt, szakszerű tűzoltás hiányában a tűz átterjedhetett volna a szomszédos lakásra is. A tűzoltók által kimentett és sérülést nem szenvedett vádlott egy napig állt kórházi kezelés alatt, ahonnan rögtön szervezni kezdte hazautazását, az eset másnapján személygépkocsival Belgrádba, majd onnan repülőgéppel Izraelbe utazott, még azelőtt elhagyta az országot, hogy a szakértői vizsgálatok eredménye alapján kiderülhetett volna, hogy a sértettek nem baleseti tűz, hanem emberölés következtében vesztették életüket. A férfi ellen a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság 2019. március 7-én belföldi, majd ügyészi indítványra a bíróság nemzetközi elfogatóparancsot bocsátott ki, pontos lakóhelye azóta sem ismert. A főügyészség így távollévő terhelttel szemben emelt vádat, mivel az izraeli igazságügyi hatóságoknál kezdeményezett kiadatási eljárás jelenleg is folyamatban van.

Vesztegetés miatt függeszthetik fel a fideszes Simonka György mentelmi jogát

Batka Zoltán
Publikálás dátuma
2020.12.17. 09:34

Fotó: Béres Márton / Népszava
Immáron közel egy éve zajlik a Fővárosi Törvényszéken a fideszes politikussal szemben elindított büntetőeljárás.
Újabb, súlyos tétellel bővült a Simonka György ellen felhozott vádak listája. Polt Péter legfőbb ügyész csütörtökön közleményben tudatta, hogy Simonka mentelmi jogának felfüggesztését kérte a parlamenttől azok után, hogy kétrendbeli, hatósági eljárásban történő vesztegetésért is vádat emeltek a fideszes honatyával szemben. Az Országgyűlés egy ügyben 2018 októberében már kiadta az igazságszolgáltatásnak Simonkát: immáron közel egy éve zajlik a Fővárosi Törvényszéken a fideszes politikussal szemben elindított büntetőeljárás, amelyben 1,4 milliárd forint kárt okozó költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt az ügyészség 8,5 év fegyházbüntetést és teljes vagyonelkobzást kért a képviselőre. Most az ügyészség azt állítja, Simonka – amikor tudomást szerzett az ellene indított büntetőeljárásról –, az egyik őrizetbe vett gyanúsítottnak pénzt akart adni, hogy ne tegyen rá terhelő vallomást, továbbá el akarta érni, hogy az egyik tanú előre megbeszélt tartalmú vallomást tegyen. Ilyenkor formailag újra kell kérni az érintett képviselő mentelmi jogának a felfüggesztését. Ugyanakkor az ügyészség mostani indítványa több mint árulkodó. A nyomozóhatóság ugyanis ezzel beismerte, hogy Simonka próbálta eltéríteni a nyomozást. És nem először teszi: a bírósági szakaszba jutott korábbi vádak szerint adóhatósági dolgozókat is próbált megvesztegetni közvetítőkön keresztül, sőt parlamenti képviselőként olyan jogszabályt támogatott a parlamenti frakcióban, amelytől azt remélte, a visszafizetésre kötelező határozatok visszavonását érheti el személyére nézve. Más esetekben – ha fennáll a nyomozás befolyásolásának gyanúja – az ügyészség rendszerint kezdeményezi az érintett előzetes letartoztatását, ám Simonka az elmúlt két évben szabadlábon maradhatott. Azaz részt vehetett a parlamenti szavazásokon biztosítva a Fidesz kétharmados többségét. Ligeti Miklós a Transparency International Magyarország (TI) jogi igazgatója szerint érthetetlen az ügyészség hozzáállása, hiszen az eddig ellene megfogalmazott vádakban leírt magatartásával a letartóztatás elrendelésének több feltételét is kimerítette. Kérdésünkre, hogy a mostani vádak alapján tervezik-e Simonka letartóztatását, Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség sajtószóvivője úgy reagált: országgyűlési képviselővel szemben büntetőeljárást lefolytatni csak mentelmi joga felfüggesztését követően lehetséges, ám arról, hogy a felfüggesztés után milyen eljárási cselekményeket tervez a Központi Nyomozó Főügyészség, arról nem adható tájékoztatás.