Előfizetés

Kimentették az utolsó lakókat és bezárták a hírhedt pakisztáni állatkertet

MTI
Publikálás dátuma
2020.12.17. 20:30

Fotó: FAROOQ NAEEM / AFP
A világ legmagányosabbjaként híressé vált elefánt korábbi otthona az iszlámádi bíróság szerint valóságos koncentrációs tábor az állatok számára.
Repülőre tették csütörtökön a pakisztáni főváros rosszhírű állatkertjének utolsó lakóit. A két betegeskedő himalájai barnamedve: a hím Babloo és a nőstény Suzie, egykori táncoló medvék egy jordániai menhelyen, tíz másik mackó társaságában, egy tágas erdőben, méltó körülmények között tölthetik életük hátralévő részét.
A mintegy 1000 állatot tartó iszlámábádi Margalla Zoo hírhedt volt az állatok rossz életkörülményeiről. A nemzetközi közvéleményt is felháborította „a világ legmagányosabb elefántja”, az elszigeteltség miatt kényszerbeteggé vált Kaavan sanyarú sorsa, őt három hete szállították át egy kambodzsai menhelyre, ugyancsak repülőgéppel.
A reménytelen helyzetben lévő állatok megmentéséért, az állatkert bezárásáért az ausztriai székhelyű Négy Mancs állatvédő szervezet indított nemzetközi kampányt, amelybe bekapcsolódott Cher amerikai énekesnő is.
Egy bíróság májusban rendelte el az állatok kitelepítését az iszlámábádi állatkertből. Két oroszlán és egy strucc elpusztult elszállítás közben.
A pakisztáni kormány hétfőn jogi úton akarta leállíttatni az állatkert kiürítését, de a bíróság elutasította az indítványt, mondván, hogy a létesítmény egy valóságos koncentrációs tábor az állatok számára.
A pakisztáni állatkertek híresek silány felszereltségükről és az ott tartott állatok elhanyagoltságáról. Pesavar vadonatúj állatkertjében 2018-ban 30 állat pusztult el, köztük három ritka hópárducbébi.
A most bezárt, 1978-ban alapított iszlámábádi állatkert helyén a tervek szerint menhely létesül veszélyeztetett, vadon élő állatok számára.

Visszaszállítottak két csempészett szumátrai orángutánt Indonéziába

MTI
Publikálás dátuma
2020.12.17. 12:04

Fotó: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP
Búcsúünnepséget is rendeztek a bangkoki repülőtéren a négyéves nőstényeknek.
A kihalás fenyegette szumátrai orangután két, Thaiföldre csempészett példányát szállították vissza légi úton természetes élőhelyükre, Indonéziába.
A most négyéves két nőstényt, Ung Aing-ot és Natalee-t Malajzián keresztül próbálták becsempészni Thaiföldre 2017-ben, de a szállítmányt a határon feltartóztatták, a csempészeket elítélték. 
Az orangutánokat egy Ratcsaburi tartományban lévő rezervátumból szállították Bangkokba, amelynek nemzetközi repülőterén ünnepélyes ceremóniával búcsúztatták őket. A koronavírusteszten is átesett állatokat banánnal és zöldalmával lakatták jól indulás előtt.
A thaiföldi kormány közlése szerint 2006 óta ez volt a hatodik orangutánrepatriálási akció, és eddig összesen 71 kicsempészett orangutánt küldtek vissza Indonéziába. Thaiföldnek eltökélt szándéka megállítani a vadon élő fajokkal folytatott illegális kereskedelmet és visszaküldeni az állatokat természetes élőhelyükre – jelentette ki a bangkoki kormány képviselője a ceremónián. A gazdag élővilágú Indonézia számára hatalmas kihívást jelent a vadon élő fajok tiltott kereskedelme – ismerte el az indonéz nagykövetség ügyvivője.
A két, most visszaküldött orangutánt egy rehabilitációs központban szoktatják vissza a vadonhoz, mielőtt szabadon engedik őket természetes élőhelyükön Szumátrán.
A Természetvédelmi Világalap (WWF) 7500 körülire becsüli a megmaradt szumátrai orangutánok számát. A szigorúan védett állatokat azért fogdossák össze csempészek, hogy társállatként, turistalátványosságként, étkezési vagy feltételezett gyógyászati célra adják el őket.

Etikus választást kínál a japán légitársaság

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.16. 17:30

Fotó: Kunihiko Miura/ The Yomiuri Shimbun / AFP
Le lehet mondani a repülés közbeni étkezésről az ételpazarlás csökkentése érdekében.
Arra kéri az utasait a Japan Airlines (JAL), hogy „etikus választással” mondjanak le a repülés közben felszolgált ételekről az élelmiszerpazarlás csökkentése érdekében. Ezt már a foglalás után tegyék is meg úgy, ahogy a speciális, például vegetáriánus vagy kóser étkezési igényeiket tudják jelezni a légitársaság honlapján, de akár telefonon is. 
A légitársaság képviselője a CNN-nek elmondta, a novemberi tesztidőszak után a lehetőség egyelőre egyes ázsiai járatokon érhető el. Ezeket az éjszakai utakat a legtöbb utas átalussza, így az előre elkészített ételek a szemetesben végzik. Bár sok más repülőjáraton sem „muszáj” elfogadni a felkínált ételt, de az előzetes lemondás abban segít, hogy az elkészített vacsorát ne kelljen kidobni.
A japán légitársaságnak nem ez az első fenntartható intézkedése, például újrahasznosítják és hangszigetelésre használják a karbantartó mérnökök egyenruháiban lévő pamutszálakat, a légiutas-kísérők pedig tabletet használnak papírok helyett.  
Szeptembertől a japán légitársaság a „Hölgyeim és Uraim!” megszólítás helyett gendersemleges üdvözlési módra váltva „minden utasát” köszönti.