Előfizetés

További 2500 koronavírus-tesztet vet be a főváros

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.17. 15:25

Fotó: koronavirus.budapest.hu
Akkora volt az érdeklődés, hogy szerdán pár óra alatt beteltek a helyek.
Mint a Népszava is megírta, a Városháza ötezer antigén koronavírus-gyorstesztet biztosít a hétvégétől négy helyszínen, öt napon át. Ám akkora erre az igény, hogy villámgyorsan elfogytak a kapacitások. 
Sikerült azonban még 2500 tesztet szereznie a fővárosnak, így pénteken 15 órától ismét lehet regisztrálni.

A főpolgármester azt közölte Facebook-oldalán, tudja, hogy egy ekkora városban nem elengedő ez a 7500 darab teszt. Szerinte világosan látszik, igény és szükség is lenne a tömeges ingyenes tesztelésre. Nekik csak ennyi fér bele, "a tömeges szűrés biztosítása a kormány dolga és felelőssége". Karácsony Gergely abban bízik, a kabinet - ahogy korábban - most is másolni fogja Budapestet a vírus megfékezése érdekében. Úgy véli, szerinte minden anyagi körülmény adott a tömeges tesztelés elindításához. A kételkedőknek azt javasolta, nézzék meg a Magyar Közlönyt, amelyből kiderül: újabb 70 milliárdot adnak a járvány elleni védekezésre szánt alapból(!) kormányzati célú építkezésekre a Várban. A politikus vélekedése szerint egy ekkora összegből megszervezhető lenne minden magyar ember tesztelése. Megjegyezte, a főváros által saját forrásból és adományok felhasználásával beszerzett antigén tesztekkel folytatják a rendszeres szűrést és tesztelik azon munkatársaikat, akik kulcsfontosságú feladatot látnak el a város működtetése szempontjából, mert ez, az ő biztonságuk és egészségük, minden budapesti érdeke.   A pénteken megnyíló regisztrációs lehetőség ide kattintva érhető el.  

„Visszaírták” a vitatott kinevezésű alpolgármester járandóságát

Ungár Tamás
Publikálás dátuma
2020.12.17. 15:00

Fotó: CSÁK ISTVÁN
A kinevezett alpolgármester csak társadalmi állásban tölti be posztját.
Társadalmi állásban tölti be posztját Nyőgéri Lajos, Pécs új alpolgármestere – derül ki abból az interjúból, amit a városatya a pécsi önkormányzat lapjának adott. Mint arról írtunk, az ellenzéki összefogással megválasztott pécsi polgármester, Péteffy Attila a múlt héten alpolgármesterré nevezte ki Nyőgéri Lajost, ami ellen nemcsak a Fidesz tiltakozott, hanem a Péteffyt és Nyőgérit az önkormányzati választáson támogató Mindenki Pécsért Egyesület, illetve a szervezet mögé álló pártok többsége is. Támadták, hogy Péterffy egyszemélyi döntést hozott, és hogy a járvány miatti elvonások okán pénzügyileg nehéz helyzetbe sodródott várost a harmadik alpolgármester járandósága és titkárságának bére pazarlón megterheli. Az ellenzék azt várta, hogy Péterffy vonja vissza döntését. A polgármester ezt nem tette meg, viszont – vélhetően, a tiltakozások hatására - megváltoztatta döntését, és így Nyőgéri nem fő-, hanem társadalmi állású polgármester lesz majd. Bérét 897 500 forint helyett 209 412 forintra mérsékelték, míg költségtérítése 135 ezerről 31 ezerre csökkent. Titkársága nem lesz az új alpolgármesternek. Nyőgéri a szociális ügyekért felel, s Péterffy azzal indokolta kinevezését, hogy ezen a területen gyorsabb haladást remél, hisz az alpolgármesternek megvan ehhez a végzettsége és a tapasztalata.
Péterffy Attila és Nyőgéri Lajos
Fotó: NYŐGÉRI LAJOS FACEBOOKJA
Kapcsolódó
Nagyot reccsent az ellenzéki együttműködés tartószerkezete

Hiszti, boszkorkányüldözés - Szijjártó megmagyarázta a Deutsch Tamás elleni néppárti eljárást

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.12.17. 13:17

Fotó: Facebook/Szijjártó Péter
Felmerül ugyanakkor a kérdés, miért nem lép ki a Fidesz, ha ennyi baj van ezzel a pártcsaláddal?
Furcsa, hogy az Európai Néppárt (EPP) éppen a legsikeresebb tagjával szemben folytat "boszorkányüldözést"

- jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter az MTI szerint.

Az állami hírügynökség arról ír, Szijjártó Péter azt is furcsának nevezte, hogy az EPP-frakció éppen az egyik legjobban teljesítő képviselőjétől von meg jogokat. A tárcavezető egy más témában tartott sajtótájékoztatón újságírói kérdésekre válaszolva azt mondta, ha a néppárt testvérpártjai a Fideszhez hasonló teljesítményt nyújtottak volna a legutóbbi európai parlamenti (EP-) választáson, akkor most sokkal erősebb csoportot alkotnának, és nem szorulnának a zöldek és a szocialisták támogatására, és nem kellene elvtelen kompromisszumokat kötve eltávolodni attól az értékrendtől, amelyet az EPP akkor képviselt, amikor Magyarország belépett az EU-ba. Szijjártó Péter azt is közölte: ha a néppárti frakció minden képviselője úgy dolgozna, mint Deutsch Tamás, lehet, hogy jobb teljesítményt tudnának nyújtani az EP-ben. "Általános megjegyzésként" arra hívta fel a figyelmet, hogy 
miközben az Európai Néppárt elnöke az egyik náci főideológust vonta párhuzamba a magyar miniszterelnökkel, és tíz éven át folyamatosan "antiszemitázós, diktatúrázós, autoriterezős vádakkal" kell nap mint nap szembesülnie Magyarországnak, elvárják, hogy ehhez "jó képet vágjanak". Amikor azonban ők szembesülnek egy kellemetlen nyilatkozattal, azt azonnal "inzultusként kezelik és kivágják a hisztit".

Szijjártó Péter szerint érdemes lenne egyenlő mércével mérni, és ha a kölcsönös tisztelet kultúrájának visszahozatala a cél, érdemes lenne ezt a tiszteletet megadni Magyarországnak is, amelynek kormányzati berendezkedése az emberek döntésén alapul.