Előfizetés

Élvezi új életét Kaavan, a már nem is magányos elefánt (videó)

MTI
Publikálás dátuma
2020.12.18. 17:20

Fotó: TANG CHHIN SOTHY / AFP
A Pakisztánban sanyarú körülmények között tartó hím gyorsan feltalálta magát, három nősténnyel is barátkozik a kambodzsai menedékhelyen.
Egészséges és gyorsan feltalálta magát új otthonában Kaavan, a világ legmagányosabbnak mondott elefántja, amely november 30-án bérelt repülőgéppel érkezett Kambodzsába Pakisztánból – közölte pénteken Neth Pheaktra, a kambodzsai környezetvédelmi minisztérium államtitkára, szóvivő.
A 35 éves hím ázsiai elefánt csaknem egész eddigi életét magányosan, sanyarú körülmények között élte le a pakisztáni főváros, Iszlámábád hírhedten rossz állatkertjében. Kimenekítését civil aktivisták szervezték meg az ausztriai székhelyű Négy Mancs állatvédő szervezet és Cher amerikai énekesnő vezetésével. Új hazájában az elefántbika a Kulen Prum Tep nevű rezervátumban kapott helyet, ahol - mint a szóvivő mondta - „élvezi új életét” a nőstény elefántok társaságában.
„Kaavan, amelyet eddig a világ legmagányosabb elefántjaként ismertünk, mostantól nem magányos, mert a Kulen Prum Tep menedékhelyen három nőstény elefánt társaságát élvezheti” – mondta az illetékes, aki reméli, hogy a bika „sok új ázsiaielefánt-bébi megszületését segíti elő” Kambodzsában.
A tájékoztatás szerint az állat nagyon gyorsan és jól alkalmazkodott új élőhelyéhez, jól kijön a nőstény elefántokkal. Körülbelül három hónap múlva már a vadonba is kiengedhetik a védett menhelyről.
Pakisztánban májusban egy bíróság mondta ki, hogy Kaavannak joga van egy kambodzsai rezervátumban leélni élete hátralévő részét.
A veszélyeztetett fajként nyilvántartott ázsiai elefántból 400-600 él Kambodzsában, főleg a Kardamom-hegységben és két északi tartományban. A környezetvédelmi államtitkár szerint az országnak 40,5 millió dollárra lesz szüksége a következő 10 évben a területén élő elefántok megmentéséhez.
Az iszlámábádi állatkerben uralkodó állapotok nemzetközi botrányt okoztak, a Margalla Zoo ezért csütörtökön kénytelen volt végleg bezárni.

Eltűnés helyett minden eddiginél nagyobbra nőtt az ózonlyuk az Antarktisz felett

MTI
Publikálás dátuma
2020.12.18. 14:38
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Ez megváltoztathatja a nyári viszonyokat a Déli-sarkvidéken.
Minden eddiginél nagyobbra, 18 millió négyzetkilométerre növekedett az ózonlyuk a Dél-sark felett decemberben. 
Így nagyobb, mint maga az Antarktisz, amely 14 millió négyzetkilométeres

– közölte a Német Űrkutató Központ (DLR).

Ez az ebben az évszakban mért legnagyobb kiterjedés az adatgyűjtés 41 évvel ezelőtti kezdete óta.
„Az ózonlyuknak a déli félteke felett decemberben szinte teljesen el kellene tűnnie” – olvasható a központ jelentésében. 
Az Antarktiszon ugyanis most kezdődik a nyár. A sarkvidéken a napfény hatására normális esetben megváltoznak a nyomás- és szélviszonyok, emiatt legkésőbb november elejére az ózonlyuk összeomlik. Ez azonban idén nem történt meg – állapították meg a DLR-hez tartozó távérzékelési adatközpont (DFD) tudósai. 
A légkörkutatók szerint a jelenség oka az lehet, hogy idén a déli féltekén szokatlanul stabil sarki örvény alakult ki, amely 50 kilométer magasságot is elérhet. Ennek hátterében a sarkvidéki területek és a közepes szélességi körök közötti túl gyenge légtömeghullámok állhatnak, amelyeket a Csendes-óceán különösen hideg felszíne okozhatott. „Ez előnyös az ózonlyuk kialakulása szempontjából” – mondta Lisa Küchelbacher, a DFD munkatársa. A léghullámok aktivitása december 5-től kezdődően megnövekedett. Ez most megváltoztathatja a déli-sarkvidéki nyári viszonyokat.

Ezt látnia kell! Óriásvidra kölykök videóját ajándékozza karácsonyra a budapesti állatkert

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.18. 13:39
Illusztráció
Fotó: Regis Cavignaux / Biosphoto / AFP
A „cukiságbonbonnak” szánt felvételen az ősszel született babák mellett a nem kevésbé bájosan esetlen szüleik is látszanak.
A karácsony közeledtével a Fővárosi Állat- és Növénykert úgy gondolta, igazi különlegességgel lepi meg a barátait, közzétett egy kisfilmet az ősszel született óriásvidra kölykökről. A „cukiságbonbonnak" szánt ajándékból és az állatkert honlapjáról kiderül, valójában a felnőtt óriásvidrák is nagyon bájosak, mert bár a vízben akrobatikus ügyességgel manővereznek, a szárazföldi mozgásukban mindig van egy csipetnyi a kutyakölykök esetlenségéből. „A kölykökre pedig ez még inkább igaz. A kis óriásvidrák igazi különlegességnek számítanak, hiszen ezt a veszélyeztetett fajt kevés állatkertben tartják, szaporítják, Magyarországon például egyedül a mi Állatkertünkben.”
A Dél-Amerikában őshonos, veszélyeztetett óriásvidrák tartásával 2014-ben kezdtek foglalkozni. Kezdetben három nőstényük volt, ketten közülük testvérek. A közönség hamar megszerette a mozgékony, akrobatikus ügyességű állatokat, a látványetetésük a látogatók egyik kedvenc programjává vált.
2019-ben az egyik állatot, Alondrát Argentínába szállították egy akkor induló visszatelepítési program részeként, így az állatkertnek úttörő szerepe van az onnan már évtizedekkel ezelőtt kipusztult faj visszatelepítésében. Egy másik nőstény állat, Cora – ugyancsak 2019-ben – a Madridi Állatkertbe került, ahonnan egy hím állat érkezett a harmadik budapesti nőstény mellé. „Cumana és Madidi találkozása igazi szerelem volt első látásra,” és idén tavasszal meg is születtek az első magyarországi óriásvidrák. 
Bár a kicsik csak néhány hétig maradtak életben, az óriásvidráknál ez nem ritka, az elmúlt húsz évben csak minden harmadik példány érte meg az egyhónapos kort, de a vadonban is sok kölyök pusztul el. A felvételen látható óriásvidrababák október 7-én jöttek a világra.