Előfizetés

"Saját állampolgáraira támad rá az Orbán-kormány"

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.19. 16:00

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Pikó András úgy véli, a kormány megszünteti a magyar önkormányzatiságot, visszahozza a tanácsrendszert.
Hosszas Facebook-posztban fejtegeti Józsefváros első embere, mit gondol a kormány legújabb, a helyhatóságokat is érintő döntéseiről. 
"Stílusos karácsonyi ajándék a járvány sújtotta magyar embereknek, hogy egy mai kormányhatározat megtiltja az önkormányzatok számára a veszélyhelyzet alatt a különböző szolgáltatási díjak emelését és elvonja az iparűzési adó egy részét, azt a hamis látszatot keltve, mintha ezek jelentenének súlyos terheket az emberek életére nézve."

Vélekedése szerint amikor a kormány megakadályozza, hogy önkormányzatok bevételekre tegyenek szert, akkor lakosaik számára pótolhatatlan feladataik ellátásában akadályozza a helyhatóságokat. "Nem az önkormányzatok, hanem Orbán Viktor korrupt rendszere a súlyos teher az országon: a kormányfő apjának bányájából kitermelt túlárazott kő, Tiborcz István kastélyprogramja, vagy Mészáros Lőrinc járvány idején elnyert állami közbeszerzései." Szerinte az idén a kormány fő ellenségeként az önkormányzatokat jelölte ki. Úgy látja, a kormány ezekkel a lépéseivel megszünteti a 30 éves magyar önkormányzatiságot és visszahozza Magyarországra a tanácsrendszert. 
"A saját népe ellen fordul pont akkor, amikor a járvány sújtotta ország lakói naponta megtapasztalják, valódi segítséget a bajban helyben kaphatnak csak."

- értékelt a politikus.

Pikó András szerint azzal, hogy a kerületben megváltak az előző fideszes vezetés által választott és helyzetbe hozott közétkeztetési cégtől, azzal százmilliókat spóroltak a helyieknek, ami valódi díjcsökkenést jelent. Ugyanis a velük kötött szerződéseket túlárazottnak találta. Emellett megszüntette azokat a Fidesz-közeli szerződéseket, amik semmilyen más célt nem szolgáltak a kerületben, mint a párt embereinek eltartását. Ez ugyan bírja az emberek támogatását, a kormánypárt számára azonban elviselhetetlen. 
"Ezért kell utólag a választói akaratot felülírva olyan helyzetet létrehozniuk, amelyben nem tudjuk elvégezni a munkánkat. Ebbe bele fognak bukni."

- vélekedik a polgármester.

Bejegyzését úgy fejezi be, hogy országosan is lehet igazságos a közteherviselés, amihez jó szolgáltatások párosulnak, "de annak első és legfontosabb feltétele, hogy a Fidesz korrupt rendszerétől megszabadítsuk Magyarországot."
Hasonló hangvételben írt a főpolgármester is a lépésről, ugyanakkor Székesfehérvár kormánypárti polgármestere - aki eddig roppant harcias volt kérdésben - most lényegében visszavonulót fújt. 

Nem Deutsch-ügy van, az Európai Néppárt jövője a kérdés - Deutsch Tamás sajtótájékoztatót tartott

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.12.19. 15:12

Fotó: Mohai Balázs / MTVA
A Fidesz EP-képviselője megideologizálta, miért fosztotta meg elsöprő többséggel jogaitól saját pártcsaládja.
Deutsch Tamás emlékeztetett az MTI híre szerint, hogy az EP európai néppárti (EPP) képviselőcsoportjának elnöksége módosítani fogja a frakció működési szabályát. Mindezt úgy kommentálta: "eljött az ideje annak, hogy a szólóban kiróható büntetéseket immár a kollektív büntetések elve is erősítse az Európai Néppártban". Hozzátette, a néppárti frakció többsége régóta része az EP bevándorláspári többségének. A Fidesz azt szeretné, ha a néppárt a világos alapértékeit és az azokra épülő egyértelmű programokat képviselné az Európai Parlamentben, mint ahogyan ők is teszik ezt a bevándorlás kérdésében. – Hiszen a néppárt programja következetesen kiáll az illegális bevándorlás ellen, a külső határok védelméért, és elutasítja az áttelepítés kérdését - közölte. Ezután hangsúlyozta, jelenleg "nem Deutsch-ügy van", az Európai Néppárt jövője a kérdés. 
Abban van véleménykülönbség, hogy lehet-e a baloldal, a liberális oldal és a centrum felé haladó, sodródó néppárti politikát folytatni, ami láthatóan az EPP gyengüléséhez, választási eredményeinek romlásához vezet

- vélekedett Deutsch Tamás.

Arról, hogy Navracsics Tibor korábbi uniós biztos csatavesztésnek nevezte Deutsch Tamás néppárti jogfosztását, a Fidesz EP-delegációjának vezetője úgy fogalmazott: oda kell figyelni a véleményére. – Navracsics Tibor tapasztalt politikus, jó munkát végzett a Juncker-bizottságban, amit azért tudott elkezdeni, mert a meghallgatásakor őt ért támadások idején a fideszes és KDNP-s képviselők megvédték –jelentette ki Deutsch. 

Orbánék a felére csökkentik az iparűzési adót

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.19. 13:03

Ismertette négypontos gazdaságvédelmi csomagját a kormányfő.
Július 1-ig meghosszabbodik a családok-és vállalkozások hitelmoratóriuma, változatlan formában

- jelentette be Orbán Viktor egy közösségi oldalán megosztott videóban. A miniszterelnök hozzátette, a lehetőség automatikus lesz, csak annak kell felkeresnie a bankját, aki ennek ellenére szeretne törleszteni.  Elmondta, az ideiglenes bezárásokra kényszerült vállalkozásokat decemberben és januárban a kormány a bérköltségek kétharmadának elengedésével és átvállalásával támogatja. A járulékfizetést a bértámogatást a vendéglátóhelyek, a szállodák, és az idegenforgalom mellett kiterjesztik a szünetelni kényszerülő magántulajdonú buszos vállalkozásokra is. Felére csökken az iparűzési adó a kkv-nak január elsejétől. A miniszterelnök ezt a lépést azzal indokolta, hogy ők adják a legtöbb munkahelyet, egyúttal a legsérülékenyebbek is járvány idején. A 25 ezer fő alatti települések a kormánytól támogatást kapnak, a nagyobb önkormányzatok pénzügyi helyzetét egyenként tekintjük át - fogalmazott.  A gyermeket nevelő és a gyereket váró családokat 6 millió forintig kedvezményes, maximum három százalékos lakásfelújítási hitellel segíti a kormány. Ebből 3 millió forint vissza nem térítendő támogatás lesz, ami a felújítás végén vehető igénybe és automatikusan csökkenti a hitel összegét.  "Jó okkal bízhatunk abban, hogy honfitársaink tízezreinek életét, de sok százezer munkahelyet is sikerül megmenteni. Egyszer már sikerült, ha összefogunk, együtt újra sikerülni fog." - zárta bejelentését Orbán Viktor.