Előfizetés

Ha másnak nemis, legalább a Megyei Jogú Városok Szövetsége elnökének tetszik Orbán új csomagja

MTI
Publikálás dátuma
2020.12.19. 17:18

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Támogatja a kormány újabb gazdaságvédelmi intézkedéseit a Megyei Jogú Városok Szövetsége (MJVSZ). Szita Károly, a szervezet elnöke, Kaposvár fideszes polgármestere az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében azt is kiemelte, hogy az önkormányzatokkal együtt teremti meg a családok biztonságát a kormány.
Az MJVSZ vezetősége még a bejelentés előtt tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnökkel és a kormány több tagjával a koronavírus-járvány gazdasági hatásairól és a válságkezelés lehetőségeiről, eszközeiről. "A kormány és az önkormányzatok közös felelőssége, hogy erős legyen a gazdaság, erősek legyenek a családok, s hogy minél kevesebben betegedjenek meg a koronavírus-járvány következtében" - fogalmazott a közleményben Szita Károly, hangsúlyozva, hogy "ezért azonban közösen kell tenni". Tájékoztatása szerint a miniszterelnök által bejelentett intézkedésekre azért van szükség, mert a gazdaság védelmével lehet elérni, hogy legyen hol dolgozni, és hogy a szülők el tudják tartani a családokat. A kis- és középvállalkozások adójának megfelezése egyszerre szolgálja a munkahelyek megtartását, újabbak teremtését, a gazdaság megerősítését és az emberek védelmét - értékelt az MJVSZ elnöke. Hozzátette: a cél elérése érdekében a hazai nagyvárosok is járványügyi költségvetést készítenek 2021-re, vagyis mindent annak rendelnek alá, hogy a családok biztonsága erősödjön. "Mindezt tesszük azzal a hittel és reménnyel, hogy az intézkedések végén, 2022-től egy erős gazdasági fellendülés következik, amelynek előnyei szintén a településeinken élőket szolgálja" - fogalmazott Szita Károly. Az Orbán által bejelentett gazdaságvédelmi csomag több ellenzéki polgármesternél is kiverte a biztosítékot, többen a magyar önkormányzatiság leépítéséről beszélnek. Felháborodásuk elsősorban az iparűzési adó mértékének megfelezésével kapcsolatos.

Cser-Palkovics: Nem kell kiabálni, megoldásokat kell keresni

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.19. 16:58

Fotó: Népszava
Székesfehérvár fideszes polgármestere egyeztetésekről és reménybeli állami kompenzációról beszél Orbán bejelentése után. Bezzeg amikor Parragh László nyúlt volna hozzá az iparűzési adóhoz, azt hevesen ellenezte.
Noha a most bejelentett intézkedések ugyan okoznak bevételkiesést az önkormányzatnak, de értelmezésünk szerint ez csak a járvány időszakára vonatkozik - értékelte az iparűzési adó megnyirbálásáról szóló miniszterelnöki döntést Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere. A politikus Facebook-bejegyzésében azt hangoztatta, a város bevételeinek jelentős részét befizető nagy adófizetőkre ez a döntés nem terjed ki, csak a kkv-szektorba tartozó, főként egyébként magyar tulajdonban lévő kisebb vállalkozásoknak biztosítanak kedvezményes adómértéket 2021-ben.
"A most bejelentett döntésnek a városra gyakorolt hatásait először nyugodtan értékelni kell; a bevételkiesés mértékét pontosan ki kell számolni, hatásait pedig át kell gondolni, és ha ezekről szükséges, akkor egyeztetni kell a minisztériumokkal. Felelős polgármesterként nem kiabálva, hanem - megoldásokat nyújtó - megállapodások lehetőségét keresve."

- fogalmazott.

Cser-Palkovics szerint erre jó remény van, mivel a város rengeteg hasznos megállapodást tudott kötni a kormányzattal. Ráadásul ebben az évben is számíthatnak a kabinet segítségére, mivel az év utolsó napjaiban is jelentős támogatások érkeznek, valamint a fehérvári embereknek nagyon fontos fejlesztésekről is beszámolhatnak. Hangsúlyozta, állami forrásra, mint kompenzáció mindenképpen szükség lesz, emiatt örül, hogy ez a mai miniszterelnöki közlésben is elhangzott. Hozzátette, optimistán várja ezeket az egyeztetéseket. 
A fideszes városvezető visszafogott reagálása meglepő azok után, hogy ő volt a leghangosabb tiltakozó, amikor a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke arról beszélt, el kellene venni az önkormányzatoktól az iparűzési adót. 
"Ha röviden szeretnék válaszolni Elnök Úrnak: kérem, hagyja már békén a vállalkozások környezetét és a munkavállalóik életminőségét biztosító településeket!"

- üzente meg akkoriban Parragh Lászlónak.

Karácsony: Orbán az önkormányzatiság kivégzését jelentette be

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.19. 16:53

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A miniszterelnöki közlés nagyjából egy Lánchíd árának elvételét jelenti a főpolgármester szerint.
"Hát akkor ez kész, ennyi volt."

Ezzel kezdte bejegyzését a városvezető. A politikus az iparűzési adó csökkentését úgy értékelte, hogy "Orbán Viktor ma bejelentette a magyar önkormányzatiság kivégzését." Állítja, a megfelezés nem enyhíti, hanem mélyíti a válságot, a vállalkozásoknak nem jelent érdemi segítséget. Emiatt úgy látja, a miniszterelnöki bejelentésnek "semmi köze a gazdasági válság kezeléséhez, ennek a cinikus hatalmi politizáláshoz van köze csak." Karácsony Gergely szerint az amúgy is tönk szélén álló önkormányzatoknak ez a döntés maga a kivégzés, ami sok települést küld padlóra, taszít kilátástalan helyzetbe, veszélyezteti a közszolgáltatások ellátását. A lépés egy Lánchíd árának az elvételét jelenti. 
"Blabláznak valamit a kompenzálásról. Tudjuk mit akarnak: amelyik városvezető befogja a száját, az talán túlél, de már nem a helyi polgárok akaratát képviselő önkormányzat lesz, csupán a kormány vazallusa. Mi nem leszünk azok!"

Ennek a felelőtlen kormánypolitikának a társadalmi, gazdasági és politikai következményei beláthatatlanok - értékelt a politikus, aki úgy véli, az önkormányzatok összefogása, közös fellépése, a választóink bevonása ebbe a küzdelembe elkerülhetetlen. "Mert a városok kifosztása nem kormányzás!" - zárja bejegyzését Karácsony Gergely. 
Nem ő az egyedüli ellenzéki politikus, aki hasonló véleményen van. Lapunk is beszámolt arról, hogy Józsefváros ugyancsak ellenzéki polgármestere Pikó András arról értekezett, Orbán Viktor mai bejelentésével a tanácsrendszert hozza vissza.