Előfizetés

Meghökkentek a vatikáni betlehemen

Rónay Tamás
Publikálás dátuma
2020.12.24. 09:30

Fotó: Andrea Ronchini, Ronchini / AFP / NurPhoto
Ahogy a világ minden országában, úgy a pápai államban is eltér a megszokottól az idei karácsony.
Ferenc pápa alkalmazkodik a rendkívüli helyzethez, az éjféli misét a kijárási korlátozások miatt fél 8-kor tartja a korábban megszokott fél 10-es időpont helyett, ráadásul érthető módon csak korlátozott számú hívő vehet részt a szertartáson. Persze azért a hagyományokhoz próbál hű maradni a Szentszék a járvány idején is. Hatalmas fenyőfát állítottak fel a Szent Péter téren, amely ezúttal Szlovéniából érkezett a Vatikánba, s december 11-én leplezték le a kerámiákból készült betlehemi kompozíciót. Ez utóbbi visszhangja enyhén szólva nem volt pozitív. Még szinte elismerő volt az Il Messaggero értékelése más médiumokéhoz képest. Az olasz lap ugyanis csak „bizarrnak” nevezte, míg mások szerint Krisztus születésének színhelye leginkább egy sci-fi filmbéli jelenethez hasonlít. Tim Staley brit újságíró, történész egyenesen borzalmasnak minősítette az alkotást. Való igaz, a kerámiák nem feltétlenül a meghitt adventi hangulatot adják vissza. Egyesek például nem igazán értik, miként kerül a jászol közelébe egy Darth Vader sisak. A mű egyébként egy olaszországi, abruzzói művésziskola alkotása. Készítői nem is tagadták, hogy modern munkájukat az 1969-es Holdra szállás inspirálta. Sokkal sikeresebb volt viszont Németország Vatikánba akkreditált nagykövetének kezdeményezése, aki 40 karácsonyfát szállíttatott a Vatikánba.
Hogy a pápa miként vélekedik a betlehemről, nem tudni. A Vatikáni Rádió tudósítása szerint mindenesetre azt mondta, „a fenyőfa és a betlehem segít karácsonyi légkört teremteni ahhoz, hogy hittel éljük meg a Megváltó születésének misztériumát. A betlehemben minden a ’jó’, az evangéliumi szegénységről szól, ez tesz boldoggá. A Szent Családot és a betlehem alakjait szemlélve magával ragad minket lefegyverző egyszerűségük”. Ferenc pápa az ünnep közeledtével ismét a nélkülözők, a társadalom kirekesztettjeinek megsegítését szorgalmazta és elmondta, ahelyett, hogy a járvány miatt kesergünk, inkább őket kell támogatnunk. Szerinte nem egy századik ajándékra van szükség, hanem mindannyiunk számára lelki felszabadulást jelent, ha a szegényeket segítjük. Ugyanakkor ahhoz, hogy megfelelő lelkülettel készüljünk Krisztus születésének ünnepére, nekünk is lelkiismeretvizsgálatot kell tartanunk – mutatott rá egy másik alkalommal. „Karácsonykor arra emlékezünk, hogy Jézus békét, örömöt és vigaszt hoz nekünk. Ezeket az ajándékokat akkor fogadhatjuk be, ha kicsinyeknek érezzük magunkat, mint a betlehem alakjai” – fejtette ki Ferenc pápa.

A pápa programja

A vatikáni sajtóközpont tájékoztatása szerint az éjféli misét ugyan szokatlan időpontban tartják, de a pápa többi ünnepi programja a korábban megszokott mederben zajlik. December 25-én, karácsony napján délben Ferenc pápa Urbi et Orbi áldást ad Róma városára és a földkerekségre. Az év utolsó napján, december 31-én 17 órakor a Szent Péter-bazilikában vesperást vezet és hálát ad az elmúlt év kegyelmeiért. Január elsején, pénteken, Szűz Mária, Isten anyja ünnepén, az 54. békevilágnapon Ferenc pápa délelőtt 10 órakor szentmisét mutat be a Szent Péter-bazilikában. Január 6-án, vízkeresztkor szintén szentmisét celebrál a vatikáni Szent Péter-bazilikában.

A legszűkebb hajszálerekbe is bejutó eszközt fejlesztettek svájci kutatók

MTI
Publikálás dátuma
2020.12.23. 16:50

Fotó: Alain Herzog/ EPFL 2020
A szakemberek reményei szerint a rendszer lehetővé teszi a nehezen megközelíthető agytumorok kezelését.
A lausanne-i Svájci Műszaki Egyetemen (EPFL) kifejlesztett eszközzel a különösen zegzugos és leheletfinom vérerek is elérhetővé válhatnak. A kutatók reményei szerint a rendszer lehetővé teszi a nehezen megközelíthető agytumorok kezelését. A hajszálerek, vagyis kapillárisok igen vékonyak. Különösen az agyban áramlik a vér leheletfinom vénákon és artériákon keresztül. Hogy a legkisebb erekhez is utat találjanak, a tudósok olyan "huzalt" használnak, amellyel a katétert a kívánt helyre tudják juttatni. "Az agy jelentős részei azonban elérhetetlenek, mivel a létező eszközök erre nem megfelelőek, így az agy bonyolult, finom érrendszerének kutatása a szövetek károsítása nélkül igen nehéz" - idézte az EPFL közleménye Selman Sakar lausanne-i tudóst. Sakar kutatócsoportjával ezért egy száz mikrométernél is kisebb eszközt készített, amely a legfinomabb, legzegzugosabb vérerekbe is eljut. A rendszer működőképességét a tudósok laboratóriumban, valamint egy nyúlfül érrendszerén mutatták be - írták a Nature Communications tudományos lapban. Az eszköz biokompatibilis műanyagból készített mágneses csúcsból és egy hajlékony testből áll. Úgy működik, mint a horgászok horga a vízben: a véráram a test legvékonyabb ereibe is elsodorja az eszközt, amelyet a másik végén biztosan tartanak. Ha elágazáshoz érkezik, mágneses számítógépes irányítással a kívánt hely felé fordul, így vándorol a hajszálerekben a szövetek károsítása nélkül. Következő lépésként állatkísérletekben tesztelik az eszközt.

Nagy eséllyel elázhatunk szenteste

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.23. 15:18

Fotó: Vladimir Astapkovich / AFP
Fehér karácsony helyett esős, borult ünnepre készülhetünk.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint december 24-én, csütörtökön erősen felhős, illetve borult lesz az ég. Délelőtt főleg északon, északkeleten várható szórványosan szitálás, kisebb eső, 
délutántól egyre többfelé elered az eső, záporeső.

Éjfélig elsősorban az ország déli felén jelentősebb mennyiségű csapadék hullhat. A déli, délnyugati szelet elsősorban a Dél-Dunántúlon kísérhetik élénk lökések. Délutántól a szél nyugatira, északnyugatira fordul és főleg a Dunántúlon több helyütt megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2 és 9 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 6 és 16 fok között várható, északkeleten lesz a hidegebb, délnyugaton az enyhébb idő.
December 25-én, pénteken ugyancsak erősen felhős vagy borult lesz az ég, majd késő délután, este északon elkezdődhet a felhőzet szakadozása. Délelőttig az ország déli felén még többfelé valószínű eső, majd ott is inkább már csak helyenként alakul záporeső. A hegyekben egy-egy hózápor előfordulhat. Az északnyugati, északi szelet a Dunántúlon kisebb körzetekben viharos lökések is kísérhetik, míg keleten erős széllökések sem lesznek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2 és 7, a legmagasabb nappali hőmérséklet 3 és 8 fok között alakul.