költségvetési hiány;pénzosztás;

2020-12-25 10:58:12

A kormány december 24-én megnyomta a pénzszóró gombot, majdnem 900 milliárdot költött

A kabinet lényegében a prognosztizált durva költségvetési hiányba nőtt bele, úgy tűnik, nem óhajt takarékoskodni.

Rendkívüli időpontban, december 24-én jelent meg egy olyan határozat, amivel a kormány több száz milliárd forintot mozgat meg - még az utolsó pillanatban is - a 2020-as költségvetésben, írja a portfolio.hu.

Az nem szokatlan, hogy az év utolsó napjaiban, főleg az ünnepek környékén felpörög a kormányzati döntéshozatal, ám arra a portfolio.hu szerint  nem volt példa 2010 óta, hogy december 24-én jelent volna meg hivatalos közlöny. Most a kormány összesen 860 milliárd forintot költ el a költségvetésből.

A legutóbbi előrejelzés szerint a GDP arányában az uniós módszertan szerint számolt deficit a 8-9 százalékos sávban lehet, vagyis a kormány hagyott magának egyfajta mozgásteret az idei büdzsében.

Az év utolsó napjaiban végrehajtott költekezéssel a kormány ebbe a mozgástérbe nő bele, tekintettel arra, hogy az év végéhez közeledve egyre jobban meg tudja ítélni a 2020-as költségvetés állapotát (a naponta érkező gazdasági aktivitási, foglalkoztatási, kiskereskedelmi adatokból meg tudja becsülni a bevételek várható összegét és ehhez rendeli a kiadásait). És ha azt látja, hogy az év utolsó napjaiban a várakozásoknak megfelelően mennek a dolgok a költségvetésben, akkor ezzel párhuzamosan "megnyomja a pénzszóró gombot".