Előfizetés

Megérkezett Magyarországra az első vakcinaszállítmány

MTI
Publikálás dátuma
2020.12.26. 08:44

Fotó: Béres Márton / Népszava
A koronavírus elleni oltóanyag első szállítmánya 9750 adag oltóanyagot tartalmaz, amely 4875 egészségügyi dolgozó oltását teszi lehetővé.
Megérkezett Magyarországra a koronavírus elleni vakcina - hangzott el az M1 szombat reggeli Híradójában. Az első oltóanyagszállítmány szombaton reggel 6 órakor lépte át a hegyeshalmi határt. Onnan rendőrségi felvezetéssel viszik tovább. A Pfizer-BioNTech vakcinából elsőként a Dél-Pesti Centrumkórházba, majd az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe, a Semmelweis Egyetem Klinikájára, a nyíregyházi Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházba és a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórházába szállítanak.
A Koronavírus Sajtóközpont korábban azt közölte: az Európában elsőként engedélyeztetett koronavírus elleni oltóanyag első szállítmánya 9750 adag oltóanyagot tartalmaz, amely 4875 egészségügyi dolgozó oltását teszi lehetővé, tekintettel arra, hogy egy embernek - 21 napos eltéréssel - két oltást kell beadni. Hozzátették: az első vakcinaszállítmányt a következő hetekben újabbak követik majd, és azokkal egy ütemben folytatódik több héten át az egészségügyi dolgozók beoltása. 2021 első felében várhatóan újabb vakcinák kaphatják meg a gyógyszerészeti hatóságok engedélyét, és akkor Magyarországra további vakcinák is érkezhetnek, amelyekkel megkezdődhet a lakosság tömeges oltása - közölte a sajtóközpont.

Kegyetlenül elmélyítette a járvány a hazai szegénységet

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.25. 15:36

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A különböző civil szervezetekről sokkal többen kérnek segítséget, mint tavaly.
Az ételosztások igénybevevői közül minden negyedik-ötödik a koronavírus következménye miatt szorul segítségre” – mondta Szilaj Péterné, az Ételt az Életért Alapítvány szóvivője a Telexnek. A portál munkatársai egy borsodi faluba kísérték el az alapítvány munkatársait, ahol melegételt és tartós élelmiszereket osztottak a rászorulóknak - idősek, egyedülállók, családanyák is várakoztak a sorban. Idén a járvány és a gazdasági válság miatt különösen sok kérés érkezik az alapítványhoz, tavasz óta ugrássszerűen megnőtt az igény, miközben a járvány jókora nehézségeket állít a jótékonysági szervezetek elé. Hiszen a gyülekezési tilalom miatt november közepe óta nem lehet tömeges ételosztásokat szervezni. A krisnások például a Népligetben és a Blaha Lujza téren tartottak minden évben ételosztásokat, ahol kígyózó sorokban álltak az emberek. Így idén a kisebb falvakra koncentráltak, azt mesélik, olyan kisebb településekre is eljutottak, ahova egyébként nem tudtak volna menni. Előzetesen az önkormányzatokkal, családsegítőkkel vették fel a kapcsolatot, és helyben állították össze a rászorulók listáját, mert ők látják, kiknek van rá a legnagyobb szüksége.

Fabiny Tamás: Isten ott van minden emberi szenvedésben, a kórházakban és az oxigénsátor alatt is

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.12.25. 14:21
Fabiny Tamás
Fotó: Kovács Tamás / MTVA
"A karácsonyi történet mégis arról szól, hogy Isten át tudja hidalni a távolságot"
Erről beszélt a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke karácsony első napján az óbudai evangélikus templomban tartott ünnepi istentiszteleten. Fabiny Tamás prédikációjában elmondta: a karácsonyi történet arról szól, hogy Isten nemcsak a magasságban, hanem a földi világban, az emberek otthonaiban és szívükben is otthon akar lenni. Isten, akinek a lakóhelye a menny volna, Jézus Krisztusban "egészen mélyre jutott", mert a mélyen lévő, a szenvedő, a bűnös, az esendő, az istenkerülő embert akarja megtalálni - mondta. Fabiny Tamás hangoztatta: Jézus nem steril körülmények között született. A magasságban ugyan ott ragyogott a fényesség, de a földön szenvedés, mocsok és vér volt - tette hozzá. Ma is ebben a szenvedésekkel, vérrel és mocsokkal szennyezett világban kell az igének testté válnia, egy olyan világban, ahol üldöztetés, terrorfenyegetettség, klímaválság, munkanélküliség és világjárvány van.   
Isten karácsonykor egészen közel jött az emberhez, mert ő nem a távolság, hanem a személyesség Istene. A világjárvány miatt a távolságtartás időszakát éljük, és "fáj, hogy nem ölelhetjük meg családtagjainkat". 
A karácsonyi történet mégis arról szól, hogy Isten át tudja hidalni a távolságot

- mondta az evangélikus elnök-püspök.