Előfizetés

Orbán: A sport szerepe pótolhatatlan, figyelembe kell venni a nemzetnevelésben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.31. 11:18

Fotó: Facebook/Orbán Viktor
A miniszterelnök szerint nem normális hozzáállás sajnálni a pénzt sportpályákra vagy a gyerekek sportolására.
Terjedelmes interjút adott a Nemzeti Sportnak a miniszterelnök. Orbán Viktor egyik beszélgetőpartnere kedvenc sportújságírója, Szőllősi György volt. Így aztán a kellemetlen közbevetésektől nem zavartatva a kormányfő elmondta, a magyar sport még messze van attól, hogy a pénz maga alá gyűrje. Azt hangoztatta, a kormány azért minősítette a sportot stratégiai ágazattá, mert ismerik pótolhatatlan szerepét. "A magyarok életében különösen fontos a sport, a kormány részéről nagy hiba lenne, ha ezt nem venné figyelembe a nemzetnevelésben, az oktatáspolitikában, a karakterformálásban."- fogalmazott. A fociról szólva elmondta, azt mindig is az önbecsülés kérdésének tartotta, különösen azért, mert "már voltunk a csúcson".  
"Szerintem nem normális hozzáállás sajnálni a pénzt sportpályákra vagy a gyerekek sportolására. Ennek megint a kapzsiság és a mohóság az oka. Ha valaki meglát egy pályányi szabad területet Budapesten, az első gondolata, hogy mennyi pénzt lehet kiszedni belőle. Holott inkább az életminőséget, az egészségünket kellene javítani vele. Mégis ritkán találkozom olyan kéréssel, hogy itt egy barnamezős, használatlan terület, építsünk rajta sportpályát! Lakóparkot, irodaházat annál inkább szeretnének."

A miniszterelnök kifejtette, nagyon várja, hogy az atlétikában is bekövetkezzen az áttörés. A sportágnak jó vezetői vannak, sok mindent csinálnak, "de még nem szakították be az ajtót".  Arról is beszélt, a tao egy sikertörténet, ami könnyebbé tette az egyesületek működését. (Felcsúton biztosan, hiszen évről-évre hatalmas összegek vándorolnak a Puskás Akadémiához - a szerk.) Orbán Viktor megvédte az a rendszert is, miszerint lényegében fideszesek vagy hozzájuk köthető emberek vezetik a sportági szövetségeket. Úgy fogalmazott, hogy "sok, a közéletből vagy a politikából ismert ember sportági szakszövetséget vezet. Ez szerintem nem indokolatlan, mert a sportágak rendkívül rossz állapotban voltak, és komoly fejlődést csak megfelelő kormányzati kapcsolatokon keresztül lehetett elérni. Ezért minden szakszövetség igyekezett találni magának valakit, aki pártfogolta az ő sportágának az ügyét. Ez meg is hozta az eredményt. Hosszabb távon azonban nem szükséges, hogy így legyen. Néhány évig még indokolt lehet, de ha úgy fejlődik az ország és a magyar sport, ahogyan remélem, akkor ez magától át fog alakulni." A részletes sportági elképzelések mellett azt is megtudhattuk, hogy a kormányfő még nem oltatta be magát a koronavírus ellen. Úgy véli, legelőször a kórházak intenzív osztályain dolgozókat kell megvédeni. Kivárom, amíg rám kerül a sor - mondta. 

Több millió magyarról mondott le az Orbán-kormány a demokrata ellenzéki pártok szerint

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.31. 11:05

Fotó: Facebook/Momentum Mozgalom
Sem a kormány év végi pénzszórása, sem az iparűzési adó megfelezése nem tetszik a szövetségnek.
"A karácsonyi pénzszórásban az Orbán-kormány a gazdaságvédelemre szánt források felhasználásával saját klientúráját támogatta."

Többek között ez olvasható abban a közleményben, amelyet lapunkhoz is eljuttattak az ellenzéki együttműködésben résztvevő pártelnökök. Kifogásolták azt is, hogy a járvány és a gazdasági válság kezelése helyett százmilliárdokat szórt el egyebek közt stadionra, motorsportra, a miniszterelnöki rezidencia környékére a kormány. Úgy vélik, a Fidesz hatalmi céljait szolgáló alapítvány támogatásával 100 milliárd forintnyi közpénzből csinált magánvagyont. Kitérnek az iparűzési adó megfelezésére is. A lépéssel szerintük
"az Orbán-kormány első- és másodrendű állampolgárokra osztja ezzel az országot, lemond az ellenzéki vezetésű településeken élő mintegy 2,5 millió magyarról, lerombolja a rendszerváltozás egyik legfontosabb célját és értelmét, a magyar önkormányzatiságot."

Úgy fogalmaznak, az Orbán-kormány mindeközben állástalan emberek és jövőjüket féltő vállalkozások százezreit hagyja segítség nélkül, felelős kormányzás helyett hatalmát és klienseinek vagyonát menti.  "A járvány utáni talpraállás, a gazdasági válságból történő kilábalás feltétele Magyarországon a kormány leváltását követő új politika, ennek keretében az önkormányzatok jogainak megerősítése és bevételeinek biztosítása, a magánvagyonná lett közpénzek visszaszerzése, a kiváltságos kevesek gazdagodása helyett a többség javát szolgáló felelős nemzeti kormányzás. A demokratikus parlamenti ellenzék pártjai erre szövetkeznek." - zárul a közlemény, amelyet aláírt: 
  • Fekete-Győr András, a Momentum elnöke
  • Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke
  • Jakab Péter, a Jobbik elnöke
  • Kunhalmi Ágnes és Tóth Bertalan, az MSZP társelnökei
  • Szabó Tímea és Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnökei

Közel 3 ezer új fertőzöttet találtak az év utolsó napjára

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.31. 09:54

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
108-an haltak meg a járványban.
2971 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 322 514 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 108 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 9537 főre emelkedett

- közölte a kormányzati koronavírus oldal.

A tájékoztatás szerint jelenleg 150 102 főt tekinthetünk gyógyultnak, az aktív fertőzöttek száma 162 875 főre csökkent. 5856 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 402-en vannak lélegeztetőgépen. Eddig összesen 80 ezer adag vakcina érkezett Magyarországra, amelyekkel már 21 kórházi oltóponton zajlik az egészségügyi dolgozók oltása. A védőoltásra eddig közel 600 ezren regisztráltak az erre a célra létrehozott honlapon és postai úton.
Hangsúlyozzák, hogy szilveszter éjszaka is érvényben van a kijárási tilalom. Az óvodai és iskolai dolgozóknak ma este 8 óráig van lehetőségük online időpontot foglalni az iskolakezdés előtti, január eleji gyorstesztelésekre. Az önkéntes és ingyenes vizsgálatokat országszerte 99 mintavevő ponton végzik majd január 2-án szombaton és 3-án vasárnap 7-19 óra között. Időpontot ide kattintva lehet foglalni.