Eurostat;Zacher Gábor;alkoholfogyasztás;koronavírus;

2021-01-02 19:01:18

Majdnem kétszer annyit költöttek a magyarok alkoholra, mint amennyi az uniós átlag

Az EU-ban a háztartások kiadásainak 1,6 százalékát költötték átlagosan italra, de Magyarországon ez az arány 2,9 százalék volt.

Az európai uniós átlag majdnem dupláját költötték a magyar háztartások alkoholra 2019-ben – számolt be róla az RTL Híradó az Eurostat frissen közölt felmérése alapján.

Az EU-ban a háztartások kiadásainak 1,6 százalékát költötték átlagosan alkoholra, de Magyarországon ez az arány 2,9 százalék volt.   

Zacher Gábor toxikológus szerint ez az arány biztosan nőtt 2020-ban a koronavírus megjelenése miatt, a több hónapos bezártság miatt, ahogy a súlyos alkoholizmus betegség is egyre nagyobb méreteket ölt itthon. 

Zacher Gábor szerint a vírus sokaknál erősítette a függőséget, vagy agressziót szült. Úgy vélekedett, hogy az sem segít, hogy a kormány döntése alapján a magánszemélyek idén már 86 liter párlatot főzhetnek vagy főzethetnek cefréjükből jövedékiadó-mentesen.

Habár a járvány miatt az összes kocsma bezárt, az online értékesített alkohol mennyisége emelkedett. Egy felmérés szerint tavasszal akár 200-300 százalékkal is nőtt az alkoholt értékesítő webáruházak forgalma.