Előfizetés

Két turista is életét vesztette Romániában

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.03. 12:47

Hiába jöttek meg a hegyimentők, sajnos már nem tudtak segíteni.
Holtan találták a romániai hegyimentők azt a két túrázót, akik szombat este zuhantak le a Brassótól nem messze található Bucsecs-hegységben – írja helyi sajtójelentésekre hivatkozva a Maszol. A Prahova megyei Salvamont Facebook-oldalán közzétett bejegyzés szerint a hegyimentők két elhunyt turistát találtak a Molnár-völgyben. 
Információik szerint két hegymászóról van szó, a nő leesett, a férfi pedig segítséget hívott, de a hegyimentők érkezése előtt megpróbált segíteni túratársán, és ő is leesett.

A nő holttestét még szombat este tervezték lehozni a hegyről, a férfiét vasárnap.

Újabb szigorításokat terveznek Izraelben

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.03. 12:12

Fotó: AHMAD GHARABLI / AFP
Több helyi önkormányzat az iskolák bezárása mellett döntött.
Az eddigi korlátozások további szigorítását tervezik Izraelben az új koronavírus-fertőzések növekedésének csökkentése érdekében – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet vasárnap.
Az egészségügyi minisztérium kéthetes jelentős szigorítást és az iskolai oktatás szüneteltetését kéri a kormánytól, hogy ezzel megpróbálják visszaszorítani az egyre gyorsabb ütemben terjedő fertőzést, lecsökkenteni az 1,25-ös reprodukciós rátát.

Amennyiben a jelenlegi terjedési ütem maradna, 13 nap alatt megkétszereződne az új fertőzöttek száma a közszolgálati rádió híradása szerint. Hatalmasak a különbségek a települések között, az ultraortodox városokban ismét kiemelkedően gyorsan terjed a járvány. Szombaton az ultraortodox Beitar Illitben a koronavírus-tesztek 24 százaléka, míg a nem vallásosok lakta Tel-Avivban csak 3 százaléka bizonyult pozitívnak.
Több helyi önkormányzat az iskolák bezárása mellett döntött, a Tel-Aviv melletti Bat Jam, és Ramat-Gan is elhatározta saját hatáskörében az ott élő gyerekek távoktatását.

Közben 1,09 millióra nőtt a Pfizer és a BioNTech által közösen fejlesztett oltóanyag első dózisával az elmúlt két hétben már beoltottak száma, de továbbra is egyenlőtlen az eloszlás, mert az arab települések lakói bizalmatlanabbak, s kevésbé jelennek meg az oltóhelyeken. A tel-avivi Ichilov kórház és a városháza közösen hatalmas sátrat állított fel a város legnagyobb terén, a Rabin téren, ahol naponta ötezer oltást adhatnak be a lakosság koronavírussal szembeni minél gyorsabb védelme érdekében.
A szombati ünnepnapon a hétköznap szokásos százezer körülinél kevesebb, csak 76 ezer 182 tesztet végeztek el, melyek közül 5,3 százalék, 3 ezer 977 lett pozitív.

Március óta 435 866-an fertőződtek meg koronavírussal. Jelenleg 48 908 aktív fertőzöttet tart nyilván az egészségügyi minisztérium honlapja. A SARS-CoV-2 vírus okozta betegségben február óta 3404-en haltak meg. Jelenleg 1298 beteget ápolnak a kórházakban, közülük 769-en súlyos állapotban vannak, 196 embert kapcsoltak lélegeztetőgépre.

Pirotechnikai eszközök ölhettek meg több száz madarat Rómában

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.01.03. 10:58
Tűzijáték a Szent Péter-bazilika felett.
Fotó: TIZIANA FABI / AFP or licensors
Nem csak a kutyák látják kárát a szilveszteri durrogtatásnak.
Madarak százai pusztultak el Róma belvárosában szilveszter éjjel, vélhetően a pirotechnikai eszközök miatt.

– írja az MTI.

Az állami hírügynökség szerint a Termini főpályaudvar körüli utcákban péntek reggel készült felvételeken madarak, főleg seregélyek tetemének sokasága látható szerte az aszfalton. A tömeges madárhalál okát nem tudni biztosan, de az International Organization for the Protection of Animals (OIPA) szerint a petárdák és tüzijátok által okozott szokatlanul erős hanghatásba pusztulhatott bele sok, a fákban gazdag környéken fészkelő vagy éjszakázó madár. „Lehet, hogy a félelembe haltak bele. Lehet, hogy az ijedten felrebbent madarak elveszítették tájékozódási képességüket, egymásnak ütköztek vagy ablaknak, villanyvezetéknek repültek neki. De ne felejtsük el azt sem, hogy szívrohamban is meghalhatnak az állatok” – mondta Loredana Diglio, az állatvédő szervezet szóvivője. 
Az aktivista megjegyezte, hogy a pirotechnikai eszközök minden évben ijedtséget vagy sérülést okoznak mind a vadon élő, mind az otthon tartott állatoknak.

A szokatlan méretű madárhalál, amelyet az OIPA „mészárlásnak” nevezett, annak ellenére következett be, hogy az olasz fővárosban betiltották a magán tüzijátékot és este 10 után kijárási tilalom van érvényben a koronavírus-járvány miatt. A nemzetközi állatvédő szervezet újfent követelte a petárdák és tűzijátékok árusításának betiltását és az e cikkeket gyártó üzemek átalakítását más termékek előállítására. Massimo Comparotto, az OIPA elnöke szerint a petárdázást betiltó polgármesteri rendeletek semmit sem érnek, mert nem tartatják be azokat.