Előfizetés

"Kisújszállási asszonyság"-nak nevezte a Nobel-díj egyik várományosát Orbán, felháborodott az ellenzék

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.03. 18:05

Fotó: Facebook/Orbán Viktor
A Párbeszéd társelnöke szerint ebben a kifejezésben minden benne van, amit Orbán Viktor a nőkről és a tudományról gondol.
Vasárnap az állami rádióban vendégeskedett a miniszterelnök. Ebben többek között beszélt a vakcinázásról és arról is, hogy telefonon beszélt Karikó Katalinnal, az Amerikában élő, magyar származású professzorral, akinek a találmánya nyomán megszületett a Pfizer-oltása. Emiatt a Nobel-díj egyik komoly esélyeseként is szokták emlegetni.    Orbán Viktor mondandója során úgy hivatkozott a tudósra, mint a "kisújszállási asszonyság". A kifejezés nem kerülte el a Párbeszéd társelnökének a figyelmét sem. Szabó Tímea szerint 
"ebben minden benne van, amit és ahogy Orbán és az egész kormány a nőkről és a tudományról külön-külön és együtt is gondol."

Szerinte a "lopás, a csalás, mások elnyomása és megalázása" csak a következménye annak a középkori gondolkodásnak, mint amit Orbánék vallanak. Az ellenzéki politikus úgy véli, "ha befogadóak és szolidárisak vagyunk, ha másokat magunkkal egyenrangúnak tartjuk, ha nem tekintjük magunkat semmilyen módon különbnek, mint bármely más ember, és nem utolsósorban elismerjük mások munkáját anélkül, hogy azt vagy kisajátítanánk, vagy bármilyen lekicsinylő jelzővel kísérnénk, az a cselekedeteinkben is meglátszik majd." Bejegyzését azzal zárja, Orbán egy kényúr és ennek a következményeit nyögjük a hétköznapokban is. 
A DK-s Bősz Anett pedig elnézést kért a miniszterelnök nevében is Karikó Katalintól. 
Vadkeletinek minősítette a miniszterelnöki jelzőt Szél Bernadett. A független országgyűlési képviselő szerint még az ő sokat próbált ellenzéki fülének is sok volt Orbán Viktor megnyilvánulása. Úgy véli, a kormányfői szereplés "minden ízében vállalhatatlan". 

Az egészségügyben és a szociális területen dolgozók után a tanárokat oltatná be a PDSZ

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.03. 17:05

Fotó: Komka Péter / MTVA
Digitális oktatást szeretne a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), ameddig nem lesz meg a kellő átoltottság.
"Követeljük, hogy a köznevelési intézmények dolgozói közvetlenül az egészségügyben és a szociális területen dolgozók után legyenek azok között, akik az Európai Unió megfelelő szerve által engedélyezett oltóanyagban az első körben részesülnek!"

-kezdődik az a levél, amelyet a szakszervezet írt Orbán Viktornak, Kásler Miklósnak, Palkovics Lászlónak és Maruzsa Zoltánnak címezve.

A PDSZ szerint mind az Oktatási Világszervezet mind az UNESCO kiemelte, hogy a pedagógusoknak, az oktatóknak, a nevelő-oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatottaknak magas prioritású csoportnak kell lenniük annak érdekében, hogy az egészség védelme, az oktatáshoz való jog érvényesüljön.  Mint írják, az oktatásban nem lazítani kellene a járványügyi intézkedéseket, hanem ellenkezőleg, fokozni. Úgy vélik, a pedagógusokat úgy terelik vissza az intézményekbe, hogy továbbra is kiszolgáltatott helyzetben lesznek. Mindez azért van így, mert olyan óvintézkedéseket sem rendeltek el az ő esetükben, amelyek más dolgozók esetében alapvetőnek számítanak. Ilyen a maszkviselés vagy éppen a plexifal.  A pedagógusok számára biztosított tesztelést látszatintézkedésnek nevezik, mivel az sokak számára elérhetetlen a távolság, a rossz közlekedési viszonyok és korai hazautazási kényszer miatt, "nem beszélve arról, hogy a rendelkezésre álló időpontok meglehetősen hamar beteltek a kollégák visszajelzései szerint."  
Köznevelésben dolgozók tesztelése Szolnokon.
Fotó: Mészáros János / MTVA
"Ameddig nincs kellő védelem, nincs átoltottság, addig digitális munkarenddel kell biztosítani a közoktatásban dolgozók és a családok biztonságát."

- fogalmaznak a nyílt levélben.

Már a rendőrség is nyomoz a Haller utcai sósav ügyében

Árpási Bence
Publikálás dátuma
2021.01.03. 15:52

Fotó: Shutterstock
Valaki kitett egy hordóval a nyílt utcára.
"De most komolyan, emberek.. Ezzel kell kezdeni az új évet? Valaki volt annyira felelőtlen, hogy lerakott egy fél hordónyi gőzölgő, tömény sósavat a Haller utcában egy ház elé."

- osztotta meg Facebook-oldalán a ferencvárosi polgármester.

Baranyi Krisztina azt írta, kizárólag a szerencsének köszönhető, hogy időben bejelentést kapott róla az önkormányzat, így nem okozott súlyos sérülést a maró, mérgező anyag. A politikus jelezte, egy erre szakosodott céggel elszállíttatták a veszélyes anyagot, ugyanakkor megjegyezte, "az önkormányzat nem azért van ám, hogy te spórolni tudj pár tízezer forintot azzal, hogy csak úgy kihajítod valahol a szemetedet." A polgármester azt hangoztatta, "felelnie kell annak, aki egészséget, életet veszélyeztet a hanyagságával."
A felelősségrevonásra minden esély adott, ugyanis a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a Népszava kérdésére azt írja, már vizsgálják az ügyet.

"A Budapesti Rendőr-főkapitányság IX. Kerületi Rendőrkapitánysága a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt rendelt el nyomozást ismeretlen tettes ellen." - áll a lapunknak megküldött tájékoztatásban.  A Büntető Törvénykönyv szerint az követi el az utóbbi bűncselekményt, aki "arra a célra hatóság által nem engedélyezett helyen hulladékot elhelyez". Mivel a sósav veszélyes hulladéknak minősül, így akár öt év börtön is kiszabható, ha a bíróság megállapítja a bűnösséget.  Ha valaki gondatlanságból követi el a bűncselekményt - mint ahogy azt Baranyi Krisztina feltételezi - akkor a két évet is kaphat az elkövető.  A Telex azt írja a közterületi kamera felvételére hivatkozva, hogy a hordót december 31-én, a kijárási tilalom előtt tették ki. Egy régebbi Volvót vezető középkorú férfi megérkezett a IX. kerület Haller utca 52-es számhoz, majd kitette a fél hordónyi gőzölgő, tömény sósavat az utcára. Jól látható, amint a férfi elsétál a hordótól, majd néhány lépés után visszamegy, a veszélyes hulladékot közelebb húzza az utcai szemeteshez.
Majd mint aki jól végezte dolgát, lazán továbbhalad.

A portállal a kerületi közterületfelügyelet vezetője azt közölte, hogy szerencsére nagyon ritkák az ilyen esetek, a többség az emberek általában elviszik a veszélyes hulladékot az önkormányzat által havonta meghirdetett gyűjtésekre. Tájékoztatása szerint a rendőrség ujjlenyomatokat keresett a hordón.