Orbán Viktor;Szabó Tímea;koronavírus;Karikó Katalin;kisújszállási asszonyság;

"Kisújszállási asszonyság"-nak nevezte a Nobel-díj egyik várományosát Orbán, felháborodott az ellenzék

A Párbeszéd társelnöke szerint ebben a kifejezésben minden benne van, amit Orbán Viktor a nőkről és a tudományról gondol.

Vasárnap az állami rádióban vendégeskedett a miniszterelnök. Ebben többek között beszélt a vakcinázásról és arról is, hogy telefonon beszélt Karikó Katalinnal, az Amerikában élő, magyar származású professzorral, akinek a találmánya nyomán megszületett a Pfizer-oltása. Emiatt a Nobel-díj egyik komoly esélyeseként is szokták emlegetni.   

Orbán Viktor mondandója során úgy hivatkozott a tudósra, mint a "kisújszállási asszonyság". A kifejezés nem kerülte el a Párbeszéd társelnökének a figyelmét sem. Szabó Tímea szerint 

"ebben minden benne van, amit és ahogy Orbán és az egész kormány a nőkről és a tudományról külön-külön és együtt is gondol."

Szerinte a "lopás, a csalás, mások elnyomása és megalázása" csak a következménye annak a középkori gondolkodásnak, mint amit Orbánék vallanak. Az ellenzéki politikus úgy véli, "ha befogadóak és szolidárisak vagyunk, ha másokat magunkkal egyenrangúnak tartjuk, ha nem tekintjük magunkat semmilyen módon különbnek, mint bármely más ember, és nem utolsósorban elismerjük mások munkáját anélkül, hogy azt vagy kisajátítanánk, vagy bármilyen lekicsinylő jelzővel kísérnénk, az a cselekedeteinkben is meglátszik majd."

Bejegyzését azzal zárja, Orbán egy kényúr és ennek a következményeit nyögjük a hétköznapokban is. 

A DK-s Bősz Anett pedig elnézést kért a miniszterelnök nevében is Karikó Katalintól. 

Vadkeletinek minősítette a miniszterelnöki jelzőt Szél Bernadett. A független országgyűlési képviselő szerint még az ő sokat próbált ellenzéki fülének is sok volt Orbán Viktor megnyilvánulása. Úgy véli, a kormányfői szereplés "minden ízében vállalhatatlan".