Előfizetés

Juncker: Orbán Viktor a szó szoros értelmében nem diktátor, de mindenképpen szélsőjobbos

Szelestey Lajos
Publikálás dátuma
2021.01.04. 13:48

Fotó: KENZO TRIBOUILLARD / AFP
Az Európai Bizottság korábbi elnöke szerint azoktól kell tartani, akik alá akarják ásni a jogállamot.
Orbán Viktor a szó szoros értelmében nem diktátor, de mindenképpen szélsőjobbos - mondja Jean-Claude Juncker az EUobserveren megjelent interjúban. Hozzátette, hogy sohasem a szélsőségesektől tartott, mert azoknak nem volt esélyük, hogy beleszóljanak az uniós politikába. Nagy veszélyt lát viszont azoknak a részéről, akik alá akarják ásni a jogállamot. Annak idején pl. sokszor összeült a visegrádi országok vezetőivel, nem egyszer a csúcsértekezletek előestéjén. Nem ritkán igen éles vita zajlott közöttük, amit nem nevezne háborúskodásnak, de egyszerűen nem találták meg a közös nevezőt. Pedig általában ki tudott jönni azokkal, akik más véleményen voltak, a brit Farage-t például személy szerint kifejezetten kedvelte.    Arra a megjegyzésre, hogy Magyarország és Lengyelország politikai elfogultsággal vádolhatja meg Junckert, az úgy válaszolt, hogy annak idején Brüsszel egyetlen állam ellen sem kezdeményezett annyi szerződésszegési eljárást, mint Németország ellen, noha annak kereszténydemokrata kormánya volt. Hozzátette, hogy az ellene irányuló magyar plakátkampány nem zavarta különösebben, bár nem is örült neki. Megjegyezte, hogy nem ő, hanem Orbán változott az idők során, hiszen egykor, még luxemburgi miniszterelnökként a magyar vezető kérésére találkozott Soros Györggyel.    Ugyanakkor megismételte, hogy a színfalak mögött bevett gyakorlatként mindig egy laza „Helló, diktátorral” üdvözölte Orbánt, aki ezt tudomásul is vette. Azt viszont elégedetten konstatálta Juncker, hogy amint Salvini bekerült az olasz kormányba, onnantól kezdve megszűnt a szinte erotikus tömegbefolyása. (Az interjút az olasz Liga-elnök és magyar vezető közös fényképe illusztrálja – a szerk. megj.) De a többi populista szélsőséges is szép lassan letűnt a színről, az egyetlen kivétel Le Pen, aki továbbra is szemez a francia elnöki tisztséggel.       

Egy 82 éves brit férfi kapta meg elsőként az AstraZeneca-vakcinát

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.01.04. 11:10
Brian Pinker
Fotó: STEVE PARSONS / AFP
Megkezdődött az Egyesült Királyságban az Oxfordi Egyetem és a brit-svéd gyógyszergyár közös fejlesztésű oltóanyagának alkalmazása.
A brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) angliai tagozatának tájékoztatása szerint a világon elsőként az oxfordi illetőségű Brian Pinker kapta meg az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár közös fejlesztésű oltóanyagának vakcináját.
Az NHS tájékoztatása szerint Brian Pinker 82 esztendős és dialíziskezelésre szorul, ezért két szempontból is a veszélyeztetett és ezért az elsőként oltandók közé tartozik.

Az amerikai Pfizer és a német BioNtech közös vakcinája után az Oxford/AstraZeneca-vakcina a második oltóanyag, amelynek nagy-britanniai alkalmazása megkezdődött. Utóbbiról korábban kutatók azt írták, hogy hatékonysága átlagosan 70 százalékos, de alkalmazási technikáktól függően elérheti a 90 százalékot is. Az Oxford/AstraZeneca-vakcina komoly előnye, hogy szállítás közben sem igényel mélyfagyasztást, a gyártástól a felhasználásig normál hűtőszekrény-hőmérsékleten tartható. A Pfizer és a BioNTech oltóanyagát mínusz 70 fokon kell tárolni szállítás közben, bár a kiszállítás után öt napig ez a vakcina is normál hűtőszekrény-hőmérsékleten, 2-8 fokon tárolható.
Nagy-Britannia a Pfizer/BioNTech-vakcinából eddig 50 millió, az Oxford/AstraZeneca-oltóanyagból százmillió adagot kötött le, és december 8-án kezdődött a tömeges oltási kampány. Matt Hancock brit egészségügyi miniszter az új év első napján közölte, hogy elérte az egymilliót a beadott oltások száma.

A brit kormány egyesített oltásügyi bizottsága által még tavaly felvázolt elsőbbségi lista korosztályok és egészségi állapot szerint sorolja veszélyeztetettségi csoportokba a lakosságot:
„A 80 éven felüliek, a krónikus egészségi gondokkal küszködők, valamint az egészségügyi és a gondozói szolgálatok dolgozói a legmagasabb elsőbbségi csoportba tartoznak.”

Matt Hancock a BBC brit közszolgálati televízió hétfői magazinműsorában az adagolási menetrend átalakítására utalva azt mondta:
„most már tudható, hogy az első dózis is védelmet nyújt, ezért a második adag beadásával lehet akár 12 hetet is várni.”

Chris Whitty angol, Michael McBride észak-írországi, Gregor Smith skóciai és Frank Atherton walesi tisztifőorvos, valamint Jonathan Van-Tam angliai tisztifőorvos-helyettes állásfoglalása szerint közegészségügyi szempontból sokkal előnyösebb, ha kétszer annyi embert lehet beoltani.

Repülőgépvontató lángolt Buenos Airesben (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.04. 09:47

Fotó: Youtube/FSX Aviation
A Lufthansa egyik Boeing 747-8 Intercontinental típusú óriásgépe másfél órás késéssel indult vissza Frankfurtba.
Kigyulladt egy repülőgépvontató a Buenos Aires-i repülőtéren, amely a Lufthansa egyik Boeing 747-8 Intercontinental típusú óriásgépének kiszolgálásához használtak, szerencsére időben sikerült megfékezni a tüzet – írja az AIRportal.hu. A repülőgépvontató közvetlenül a Lufthansa D-ABYP lajstromjelű Jumbójának orra alatt kezdett el füstölni, majd lángok is keletkeztek. Amint a videón is látszik, az argentin főváros repterének földi kiszolgálói gyors reakciójának köszönhetően sikerült időben megfékezni a tüzet.
A repülőgépnek nem esett baja, a járat mindössze 90 perces késéssel indult vissza Frankfurtba. A portál emlékeztetett: 2018-ban Frankfurtban a Lufthansa Airbus A340-300-as repülőgépét vontató földi kiszolgáló jármű gyulladt ki, amelyről a tűz a repülőre is átterjedt, és olyan súlyos károkat okozott, hogy végül a légitársaság úgy döntött, hogy nem javíttatja meg az A340-est, amit leselejteztek.
Az argentin reptér földi kiszolgálói gyorsan megfékezték a tüzet
Fotó: Youtube/FSX Aviation