Előfizetés

Szakmunkásokkal és adományokkal segítenek a zalai horvátok a földrengéstől sújtott Horvátországnak

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.04. 14:45

Fotó: DAMIR SENCAR / AFP
Pénzadományt is gyűjtenek, az ottani kérés szerint ugyanis építőanyagokra és szakemberekre is nagy szükség van a helyreállításhoz.
Adományok gyűjtésével, valamint építőipari szakmunkások küldésével segítenek a horvátajkú zalai települések és kisebbségi önkormányzatok a horvátországi földrengés károsultjainak – tájékoztatta a gyűjtést koordináló Zala Megyei Horvát Kisebbségi Önkormányzat elnöke hétfőn az MTI-t. Vargovics Józsefné arról számolt be, hogy az egy héttel ezelőtti, emberi életeket követelő és jelentős károkat okozó horvátországi földrengést követően szinte azonnal gyűjtést kezdeményeztek a horvátajkú zalai településeken a helyi kisebbségi önkormányzatok közreműködésével. A Horvát Vöröskereszt felhívásához csatlakozva elsősorban tartós élelmiszereket és higiéniai felszereléseket kértek a felajánlóktól, az ezekből összeállított első, mintegy 13 millió forint értékű segélyszállítmányt már múlt szerdán eljuttatták a gyűjtésre és szétosztásra Muraköz megyében kialakított központokba. Nagykanizsán, Letenyén és Semjénházán összesen kilenc teherautónyi adományt gyűjtöttek össze a kisebbségi önkormányzatok, amelyekhez a nagykanizsai reformátusok is csatlakoztak. A gyűjtés azóta is folyik az érintett településeken, továbbá Szepetneken, Tótszerdahelyen, Tótszentmártonban, Fityeházon, Murakeresztúron, Molnáriban és Petriventén. Az újabb szállítmányt a településekről csütörtökön indítják útnak teherautókkal. A zalai horvát önkormányzat elnöke hozzátette: a horvátországi károsultak javára pénzadományt is gyűjtenek, az ottani kérés szerint ugyanis építőanyagokra és szakemberekre is nagy szükség van a helyreállításhoz. 
– A kisebbségi önkormányzat számlájára eljuttatott felajánlásokból kőműves, ács, festő, burkoló, illetve más szakmunkások munkáját, utaztatását és ellátását finanszírozzák, továbbá építőanyagot is vásárolnának és vinnének

– részletezte Vargovics Józsefné.

A horvátországi természeti katasztrófának hét halálos áldozata volt; 3500 ház megsérült a múlt hétfői 5,2-es magnitúdójú előrengésben, majd a keddi, 6,3-as erősségű főrengésben, de az utórengések azóta is folyamatosak.

Brit bíróság: Assange nem adható ki az Egyesült Államoknak

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.04. 13:50

Fotó: LEON NEAL / AFP
A nem jogerős döntés szerint a WikiLeaks alapítója öngyilkosságot követhetne el, ha az Egyesült Államokban vizsgálati fogságba tennék.
A brit kormány nem adhatja ki az Egyesült Államoknak Julian Assange-t - így döntött nem jogerős hétfői végzésében az eljáró londoni bíróság.
A tanácsvezető bíró a döntés indoklásában közölte: reális kockázatot lát arra, hogy Assange az amerikai vizsgálati fogságban öngyilkosságot követ el.

A WikiLeaks portál alapítóját az amerikai bűnüldöző hatóságok bizalmas amerikai kormányzati dokumentumok kiszivárogtatása miatt körözik, és kérték kiadatását Londontól. Amint azt a Népszava is megírta, az amerikai kormányzat 2020 júniusában bővítette a 18 pontból álló vádiratot, pontosabban a vádpontok megalapozását terjesztették ki. Azt róják az újságíró terhére, hogy az amerikai hadsereg egyik volt hírszerzési elemzőjével, Chelsea Manninggal szőtt összeesküvést titkosított adatok és információk megszerzésére és kiszivárogtatására a WikiLeaks oldalain 2010-ben.
Az ausztrál állampolgárságú, 49 éves Assange portálja hozzávetőleges becslések szerint csaknem 500 ezer titkos amerikai diplomáciai táviratot szerzett meg, és az elmúlt években ezek jelentős részét átadta médiapartnereinek.

Juncker: Orbán Viktor a szó szoros értelmében nem diktátor, de mindenképpen szélsőjobbos

Szelestey Lajos
Publikálás dátuma
2021.01.04. 13:48

Fotó: KENZO TRIBOUILLARD / AFP
Az Európai Bizottság korábbi elnöke szerint azoktól kell tartani, akik alá akarják ásni a jogállamot.
Orbán Viktor a szó szoros értelmében nem diktátor, de mindenképpen szélsőjobbos - mondja Jean-Claude Juncker az EUobserveren megjelent interjúban. Hozzátette, hogy sohasem a szélsőségesektől tartott, mert azoknak nem volt esélyük, hogy beleszóljanak az uniós politikába. Nagy veszélyt lát viszont azoknak a részéről, akik alá akarják ásni a jogállamot. Annak idején pl. sokszor összeült a visegrádi országok vezetőivel, nem egyszer a csúcsértekezletek előestéjén. Nem ritkán igen éles vita zajlott közöttük, amit nem nevezne háborúskodásnak, de egyszerűen nem találták meg a közös nevezőt. Pedig általában ki tudott jönni azokkal, akik más véleményen voltak, a brit Farage-t például személy szerint kifejezetten kedvelte.    Arra a megjegyzésre, hogy Magyarország és Lengyelország politikai elfogultsággal vádolhatja meg Junckert, az úgy válaszolt, hogy annak idején Brüsszel egyetlen állam ellen sem kezdeményezett annyi szerződésszegési eljárást, mint Németország ellen, noha annak kereszténydemokrata kormánya volt. Hozzátette, hogy az ellene irányuló magyar plakátkampány nem zavarta különösebben, bár nem is örült neki. Megjegyezte, hogy nem ő, hanem Orbán változott az idők során, hiszen egykor, még luxemburgi miniszterelnökként a magyar vezető kérésére találkozott Soros Györggyel.    Ugyanakkor megismételte, hogy a színfalak mögött bevett gyakorlatként mindig egy laza „Helló, diktátorral” üdvözölte Orbánt, aki ezt tudomásul is vette. Azt viszont elégedetten konstatálta Juncker, hogy amint Salvini bekerült az olasz kormányba, onnantól kezdve megszűnt a szinte erotikus tömegbefolyása. (Az interjút az olasz Liga-elnök és magyar vezető közös fényképe illusztrálja – a szerk. megj.) De a többi populista szélsőséges is szép lassan letűnt a színről, az egyetlen kivétel Le Pen, aki továbbra is szemez a francia elnöki tisztséggel.