Előfizetés

Azért nevezte asszonyságnak Orbán Karikó Katalint, mert uraságnak mégsem nevezheti

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.04. 20:19
Karikó Katalin
Fotó: HANDOUT / AFP
A választ Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke adta meg a kínzó kérdésre.
A miniszterelnök Karikó Katalin munkásságát – mint a szavaiból is kiderült – nagyra tartja, ugyanakkor uraságnak mégsem nevezheti – válaszolta Orbán Viktor sajtófőnöke az RTL Híradó kérdése, hogy miért nevezte asszonyságnak a miniszterelnök Karikó Katalint. Vasárnap az állami rádióban vendégeskedett Orbán Viktor. Az interjúban elmondta azt is, hogy telefonon beszélt Karikó Katalinnal, az Amerikában élő, magyar származású professzorral, akinek a találmánya nyomán megszületett a Pfizer-oltása, az első COVID-19 elleni vakcina. Emiatt a Nobel-díj egyik komoly esélyeseként is szokták a tudóst emlegetni. Orbán Viktor úgy hivatkozott a világhírű biokémikusra, mint a „kisújszállási asszonyság”. A Híradó által megkérdezett Barát Erzsébet nyelvész szerint az asszonyság lekezelő és kirekesztő kifejezés, az ellenzék szerint pedig kijelöli a nők társadalmi szerepét. Karikó Katalin 1985 óta nem él Magyarországon, ma már ő a BioNTech alelnöke.

Győrfi Pál is beoltatta magát koronavírus ellen

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.04. 17:56

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Az OMSZ szóvivője szerint nem fájt a szúrás.
Hétfőn Győrfi Pál is megkapta a koronavírus elleni oltás első fázisát. Az Országos Mentőszolgálat szóvivője Facebook-oldalán számolt be róla.
Azt írta, hogy több okból is meghatódott. Úgy fogalmazott, hogy felemelő érzés volt látni, hogy a különböző korú, beosztású egészségügyi dolgozók milyen lelkesen és fegyelmezett rendben veszik fel a védőoltást. Véleménye szerint ez azért fontos, mivel nekik példát is kell mutatniuk és bátorítani azokat, akik kételkednek a vakcinában, vagy félelmeik vannak. Másrészt pedig azért, meg megkönnyebbülést érzett.
„Sok hónapja, a vírus márciusi megjelenése óta erre vártunk, hogy legyen végre védőoltás, amivel magunkat, a családunkat és a betegeinket is meg tudjuk védeni ettől az alattomos ellenségtől, hiszen senki sem tudhatja előre, hogy ha elkapja, nála mennyire lesz súlyos a betegség”

– magyarázta.

Hozzátette, hogy mindenkinek javasolja, hogy kérje a védőoltást, és a szúrás sem fájt.
Müller Cecília országos tisztifőorvos a hétfői tájékoztatón bejelentette, hogy a Pfizer-BioNTech vakcinát már csaknem 12 ezer egészségügyi dolgozó megkapta. Kedden újabb 39 ezer főre elegendő oltóanyag érkezik Magyarországra.

Orbán Viktor idén nem tart évindítót

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.04. 16:16

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Az indoklás szerint a járvány miatt nincs rá lehetőség.
Idén nem lesz évindító kormányinfó Orbán Viktorral – értesült a Telex.
„A koronavírus-veszélyhelyzettel kapcsolatos szabályok miatt a tavalyihoz hasonló miniszterelnöki sajtótájékoztató megtartására nincsen lehetőség”

– írta a portál kérdésére Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A portál emlékeztetett arra, hogy 2019-ben, majd 2020-ban is Orbán Viktor tartotta az év első kormányinfóját. Ezek az alkalmak azért voltak különlegesek, mert a miniszterelnök ritkán válaszol a kormánnyal kritikus sajtóorgánumok kérdéseire. Arra a kérdésre a Telex nem kapott választ, hogy tervezik-e a későbbiekben megtartani az eseményt.