Előfizetés

Trump hazaküldte híveit, miután azok agresszíven behatoltak a Capitolium épületébe a szenátusi eredményekre reagálva (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.06. 23:25

Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
Több rendőr is megsérült, és közülük egy embert kórházba is kellett szállítani.
Donald Trump hívei szerdán délután betörtek a Capitoliumba. A bukott elnök által Washingtonba hívott, több tízezres tömeg körülvette a törvényhozást és az erkélyekre felmászva behatolt az épületbe. A képviselőház és a szenátus ülését is fel kellett függeszteni, több televízió szerint a hatóságok könnygázt is bevetettek a több száz, a jelenlegi amerikai elnököt támogató tüntető ellen. A CNN azt írta, kiürítettek két hivatali épületet, de nem a tüntetés, hanem egy gyanús csomag miatt, amiről kiderült, hogy ártalmatlan volt. Az események miatt a elrendelték Capitolium zárlatát, senki sem mehet se ki, se be, Washington polgármestere pedig kijárási tilalmat vezetett be helyi idő szerint 18 órától reggel 6-ig. A CNN úgy tudja, hogy több rendőr is megsérült, és közülük egy embert kórházba is kellett szállítani. Trump kivezényelte a Nemzeti Gárdát a rend visszaállítására. A BBC szerint a Capitolium rendőrsége őrizetbe vett néhány tüntetőt, akik közül páran betörtek a Szenátus termeibe. Chuck Schumer, a Szenátus demokrata vezetője és a házelnök, Nancy Pelosi közös közleményükben azt kérik Trumptól, hogy szólítsa fel híveit: hagyják el azonnal a Capitolium előtti teret.   
Az Euronews hírügynökség élőben közvetítette az eseményeket: 
Joe Biden megválasztott amerikai elnök beszédet tartott az események kapcsán. "Egy elnök szavai számítanak"(...) "Felszólítom Donald Trump elnököt, hogy azonnal mondjon tévébeszédet, teljesítse esküjét, és tartsa be az alkotmányt!"(...) "El vagyok keseredve, hogy az amerikai demokrácia ilyen sötét pillanatához érkezett." Donald Trump távozó amerikai elnök végül arra felszólította az embereket, hogy menjenek haza. A CNN szerint egy nőt mellbe lőttek a washingtoni Capitolium épületében a tüntetők behatolása közben. Egyelőre nem világos, hogy a nőt milyen körülmények között érte lövés, és hogy milyen állapotban van. Boris Johnson brit miniszterelnök elítélte a Capitolium ostromát, azt gyalázatosnak nevezve, egyúttal békés hatalomátadásra szólított fel. 

Donald Trump hívei berontottak az amerikai törvényhozás épületébe (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.06. 21:10
Botrány a Capitoliumban
Fotó: SAUL LOEB / AFP
Donald Trump beszéde után Washington D. C.-ben az amerikai elnököt támogató több ezer emberből többen megrohanták a Capitolium épületét, majd dulakodni kezdtek az útjukat álló szövetségi rendőrökkel – jelentette a Guardian.
Donald Trump hívei szerdán délután betörtek a Capitoliumra. A bukott elnök által Washingtonba hívott, több tízezres tömeg körülvette a törvényhozást és az erkélyekre felmászva behatolt az épületbe. A honatyák felfüggesztették az elnökválasztás eredményének véglegesítését és irodáikban barikádozták el magukat. A Capitolium rendőrsége fegyvert húzva védi az üléstermeket a részben szintén felfegyverzett tömegtől. Trump nem szólította fel híveit a távozásra, csupán annyit írt nekik, hogy ne támadják meg a rendőröket.
A képviselőház és a szenátus ülését is fel kellett függeszteni, több televízió szerint a hatóságok könnygázt is bevetettek a több száz, a jelenlegi amerikai elnököt támogató tüntető ellen. A CNN szerint kiürítettek két hivatali épületet, de nem a tüntetés, hanem egy gyanús csomag miatt, amiről kiderült, hogy ártalmatlan volt. Az események miatt a elrendelték Capitolium zárlatát, senki sem mehet se ki, se be, Washington polgármestere pedig kijárási tilalmat vezetett be helyi idő szerint 18 órától reggel 6-ig. A szenátus és a képviselőház közös ülését vezető Mike Pence alelnököt evakuálták, és később a képviselőket is. A CNN jelentése szerint a capitoliumi rendőrség a washingtoni rendőrség és más, a fővárosban bevethető rendőri erők segítségét kéri ahhoz, hogy kiverhessék a tüntetőket az épületből és a környékéről.  A nyilvánvaló választási vereségét még mindig tagadó Trump hívei egy fakeresztet is felállítottak az épület előtt. A botrány a távozó elnök „ideges, csalódott beszéde” után tört ki. Donald Trump fia egyébként elítélte a Capitoliumot megrohamozókat, ahogy később maga az elnök a Twitteren maga is „nyugalomra intette” a híveit.  
A CNN arról adott hírt, hogy több rendőr is megsérült, és közülük egy embert kórházba is kellett szállítani. Trump kivezényelte a Nemzeti Gárdát a rend visszaállítására.  A BBC szerint a Capitolium rendőrsége őrizetbe vett néhány tüntetőt, akik közül páran betörtek a Szenátus termeibe. A Szenátus demokrata vezetője, Chuck Schumer és a házelnök, Nancy Pelosi közös közleményükben azt kérik Trumptól, hogy szólítsa fel híveit: hagyják el aznnal a Capitolium előtti teret.    Több újságíró és politikus is arról tweetel, hogy Donald Trump Twitter-fiókját fel kéne függeszteni. A New York Times Magazine egy riportere, Nikole Hannah-Jones például azt kérdezi: "Miért engedik meg még mindig Trumpnak, hogy tweeteljen?" A jelenlegi elnök volt kommunikációs igazgatója, Alyssa Farah pedig azt írja: "Ítéld el ezt most, @realDonaldTrump – te vagy az egyetlen, akire hallgatni fognak." 
Donald Trump beszéde lehetett a „gyúanyag”
Fotó: Tayfun Coskun / Anadolu Agency via AFP
Az Euronews hírügynökség élőben tájékoztat az eseményekről: 
Joe Biden megválasztott amerikai elnök beszédet tart az eseményekről. "Egy elnök szavai számítanak"(...) "Felszólítom Donald Trump elnököt, hogy azonnal mondjon tévébeszédet, teljesítse esküjét, és tartsa be az alkotmányt!"(...) "El vagyok keseredve, hogy az amerikai demokrácia ilyen sötét pillanatához érkezett." Donald Trump leköszönő amerikai elnök arra szólította fel az embereket ismét, hogy menjenek haza.  A CNN szerint egy nőt mellbe lőttek a washingtoni Capitolium épületében szerdán a Donald Trump elnököt támogató tüntetők behatolása közben. Egyelőre nem világos, hogy a nőt milyen körülmények között érte lövés, és hogy milyen állapotban van.  Boris Johnson brit miniszterelnök elítélte a Capitolium ostromát, azt gyalázatosnak nevezve, egyúttal békés hatalomátadásra szólított fel. 

Ezer fölött Nagy-Britanniában a járvány napi halálozási száma

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.01.06. 20:42
Boris Johnson
Fotó: WIktor Szymanowicz / NurPhoto via AFP
Szlovéniában is csúcson a koronavírus terjedése, ahol ugyancsak szigorítanak az eddigi korlátozásokon.
Tavaly április óta először több mint ezer halálos áldozata volt egy nap alatt a nagy-britanniai koronavírus-járványnak. A brit egészségügyi minisztérium szerdán közölt adataiból kitűnik az is, hogy a tömeges szűrések kezdete óta nem volt olyan magas az újonnan kiszűrt fertőzések napi száma, mint most. A brit kormány számítási módszertana a koronavírus-fertőzés megállapításától számított 28 napon belül bekövetkező haláleseteket veszi figyelembe. Ennek alapján:
szerdán 1041 páciens halt meg a koronavírus-fertőzés okozta Covid-19 betegségben. Ez 2020. április 21. óta a legmagasabb napi halálozási adat. A tárca szerda esti ismertetése szerint az elmúlt 24 órában 62 322 új fertőzést azonosítottak szűrővizsgálatokkal országszerte. Ez ugyancsak a legmagasabb, tesztekkel igazolt napi fertőzési szám a nagy-britanniai koronavírus-szűrések tömegessé válása óta.

Az InfoRádió beszámolója szerint szerdán Boris Johnson brit miniszterelnök bejelentette az újabb szigorításokat, amit az is indokol, hogy az új adatok szerint már 1 milliónál tart a fertőzöttek száma.
„Nagy-Britannia még hónapokig együtt élhet a karanténnal. Remélem, az emberek megértik, hogy nem volt más választásunk”

– mondta a kormányfő.

A harmadik, országos karantén televíziós sajtótájékoztatóján Boris Johnson azt sem tudta megígérni, hogy nyár előtt kinyithatnak az iskolák. Ahogy fogalmazott, ez egy „alapvető remény”. Chris Witty professzor, Anglia tisztifőorvosa megjegyezte, hogy a Covid-19 miatt akár jövő télen is szükség lehet bizonyos korlátozásokra, merta járvány nem fog egyszeriben eltűnni, de a melegebb hónapokban enyhébb lesz a szabályozás.

Megalapozott a délszláv-szigor

Újabb csúcsot döntött a szlovéniai fertőzöttek száma is: most először fordult elő Szlovéniában, hogy a tesztekkel kimutatott új koronavírus-fertőzések napi száma meghaladta a háromezret – derült ki a válságkabinet szerdai jelentéséből. A szlovén kormány közben január 13-ig meghosszabbította az üzletek és szolgáltatások zárva tartására vonatkozó rendeletét. Ez alól továbbra is kivételt képeznek a piacok, az újságárusok és a fodrászszalonok. Változatlanul nyitva tartanak továbbra is az élelmiszerboltok, a gyógyszertárak, a gyógyászati segédeszközöket forgalmazó boltok, a drogériák, a mezőgazdasági boltok, a bankok, a posták és a működnek csomagküldő szolgálatok.
A szlovéniai üzleteken belül továbbra is egy vásárló juthat 30 négyzetméterre, és 21 órától reggel hat óráig tilos alkoholt árusítani.

A kabinet által közzétett adatok szerint kedden 3354-gyel 131 787-re nőtt a fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 31 beteg, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 2899-re emelkedett. A koronavírusos betegek közül 1177-en vannak kórházban, 182-en intenzív osztályon. A szomszédos Horvátországban az elmúlt 24 órában 1896 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta a fertőzöttek száma ezzel elérte a 216 286-ot. Kedden 44 beteg halt bele a fertőzés szövődményeibe, a járvány halálos áldozatainak száma 4223-ra emelkedett. Kórházban 2264 beteget ápolnak, közülük 209-en vannak lélegeztetőgépen.

Orosz vakcinával „oltakozó” szerb vezetők

Ivica Dacic szerb házelnök, Aleksandar Vulin belügyminiszter és Mirsaf Djerlek, az egészségügyi minisztérium államtitkára is beolttatta magát az orosz Szputnyik-V koronavírus elleni vakcinával szerdán Belgrádban – idézte az MTI az N1 szerb hírcsatornát. A belgrádi Torlak virológiai intézetben beadott oltást követően Dacic elmondta: azért döntöttek a vakcina felvétele mellett, hogy példát mutassanak másoknak. A szerbiai gyógyszerügynökség december 31-én engedélyezte 2400 ampullányi Szputynik-V behozatalát Szerbiába és egyben biztonságosnak minősítette azt. Ez azt jelenti, hogy a Pfizer/BioNTech oltóanyaga mellett ezzel is olthatnak az országban. A kormány tájékoztatás szerint összesen kétmillió Szputnyik-V vakcinát rendeltek meg, jelentős része még januárban megérkezik az országba. A két vakcinával ezen a héten 11 ezer embert terveznek beoltani az Szerbiában. Branislav Zeljkovic, a boszniai Szerb Köztársaság egészségügyi minisztere kedden számolt be arról, hogy az országrészbe február végéig érkezik az első szállítmány szintén az orosz vakcinából.

Aleksandar Vulin szerb belügyminiszter megkapja az oltást
Fotó: Serbian Interior Ministry / hand / Anadolu Agency via AFP