Előfizetés

Százezerből egy embernél váltott ki heves allergiás reakciót a Pfizer-vakcina az Egyesült Államokban

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.07. 12:04

Fotó: SHANNON STAPLETON / AFP
A szakemberek hangsúlyozták, a koronavírus-fertőzés és a szövődményei sokkal veszélyesebbek, mint az immunizáció.
Százezerből egy embernél váltott ki heves allergiás reakciókat a BioNTech és a Pfizer cégek koronavírus elleni oltóanyaga az Egyesült Államokban – számoltak be szerdán amerikai egészségügyi szakemberek, hangsúlyozva, hogy az immunizáció előnyei jelentős túlsúlyban vannak. Az adatok az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és -megelőzési Központjától (CDC) származnak, amely 21 esetben dokumentált anafilaxiás sokkot 1 millió 893 ezer 360 oltás beadását követően a december 14. és 23. közötti időszakban – olvasható a Medicalxpress című orvostudományi hírportálon. „Ez azt jelenti, hogy átlagosan 11,1 anafilaxiás eset jut egymillió dózisra” – mondta Nancy Messonnier, a CDC vezető beosztású munkatársa, hozzátéve, hogy az influenzaoltások esetében ez az arány nagyjából 1,3, vagyis ennek a vakcinának az esetében az anafilaxiás esetek aránya csaknem tízszer magasabb. Messonnier ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a BioNTech/Pfizer-oltóanyagra adott túlérzékenységi reakció előfordulása még így is „rendkívül ritka” és az emberek legfőbb érdeke, hogy beoltassák magukat, tekintettel arra, hogy 
a Covid-19 és annak szövődményei sokkal nagyobb veszélyt jelentenek az egészségükre.

Az oltóanyagra rosszul reagáló 21 ember átlagéletkora 40 év volt. Tizenkilenc esetben nőknél jelentkezett heves allergiás reakció. A tünetek - köztük bőrkiütés, nyelvdagadás, nehéz légzés és rekedtség - átlagosan a beoltást követően 13 perccel jelentkeztek. Az anafilaxiás sokkot kapott emberek közül senki nem halt meg. Messonnier szerint a szakemberek már vizsgálják, hogy az oltóanyag mely összetevője válthatta ki az allergiás reakciót. Az egyik lehetséges anyag a polietilén-glikol (PEG), amelyet soha ezelőtt nem használtak még engedélyezett vakcinában, ám amely megtalálható olyan hétköznapi termékekben, mint a samponok és fogkrémek. Mind a Pfizer, mind a Moderna amerikai gyógyszeripari vállalat koronavírus elleni vakcinájában van PEG molekula.

Portugália sem siettetné a jogállami retorziókat

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2021.01.07. 11:47
Augusto Santos Silva
Fotó: BURAK AKBULUT / AFP
A január elsején hivatalba lépett soros EU elnökség folytatni kívánja a Magyarország ellen indított 7. cikkelyes eljárást.
Az uniós támogatások kifizetését a jogállami normák tiszteletben tartásához kötő rendelet előírásait csak azután fogják alkalmazni, hogy az Európai Unió Bírósága döntött a jogszabály törvényességéről - erősítette meg brüsszeli újságíróknak tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján Augusto Santos Silva portugál külügyminiszter. Ez azt jelenti, hogy idén valószínűleg nem születnek uniós szintű retorziók azokkal a tagállamokkal szemben, amelyekben az igazságszolgáltatás függetlenségét érő támadások vagy a nemzeti hatóságok nem megfelelő működése miatt sérülnek az EU pénzügyi érdekei. A rendelet alkalmazásának elhalasztása része annak a megállapodásnak, amelyet Orbán Viktor magyar és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő kötött Angela Merkel német kancellárral, s amelyet utóbb jóváhagyott az állam- és kormányfők 27 fős testülete. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter már bejelentette, hogy Budapest és Varsó februárban fogja bíróságra vinni a rendeletet, így az ítélet leghamarabb 2021 utolsó negyedében születhet meg. A január elsején hivatalba lépett soros portugál EU elnökség programját ismertető politikus közölte azt is, hogy folytatni fogják a tagállamközi Tanácsban a Magyarországgal és Lengyelországgal szemben elindított 7. cikkelyes eljárást, amelynek célja annak megállapítása, hogy súlyos és egyértelmű kockázatok fenyegetik-e a jogállam érvényesülését a két országban. Santos Silva hozzátette, hogy az EU elnökség újabb meghallgatásokat szeretne tartani. Magyarország esetében eddig két meghallgatásra került sor, az utolsót 2019. decemberében rendezték. Azóta nem tudtak újabbat napirendre tűzni, többek között a Covid-19 járvány miatt. A tanácsi szabályok szerint a 7. cikkelyes folyamat keretében felmerülő kérdésekről csak a miniszterek fizikai jelenlétében lehet tárgyalni, videokonferencián nem. A portugál külügyminiszter ismertette, hogy a miniszteri tanács a következő hónapokban öt újabb tagállam jogállami teljesítményét fogja megtárgyalni az Európai Bizottság múlt szeptemberben közzétett országjelentései alapján. Ezek: Franciaország, Görögország, Írország, Németország és Spanyolország. Az EU27-ek ábécé sorrend szerint tűzik napirendre az értékeléseket, és minden félévben öt ország helyzetéről tartanak vitát. 

Turistacsoportra zuhant egy vízesésről leszakadó jégtömb Kamcsatkán

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.07. 11:15

Fotó: Orlova Oksana / Shutterstock
Egy ember meghalt, hárman megsérültek, köztük egy gyerek, akinek súlyos az állapota.
Hatalmas jégtömb szakadt le egy vízesésről az oroszországi Kamcsatkán, egy ember meghalt, hárman megsérültek, köztük egy gyerek, akinek az állapota súlyos – közölte csütörtökön a helyi katasztrófavédelem. Az eset a távol-keleti félsziget hegyvidékén, a Viljucsinszk-vízesésénél történt, amely népszerű turisztikai látványosság. A vízesés 39 kilométerre délnyugatra fekszik Petropavlovszk-Kamcsatszkij településtől. A 2173 méter magas Viljucsinszkij vulkán lejtőin több gleccser van, amelyek patakokat táplálnak. A szóban forgó vízesés a vulkán északnyugati lejtőinél csordogáló patakokból alakult ki, a víz a vulkán lábánál negyven méteres magasságból zuhan egy hómezőre. Ezt a rendkívüli természeti látványosságot kereste fel csütörtökön egy turistacsoport idegenvezető kíséretében, amikor leszakadt a megfagyott vízesés egy nagy darabja. A sérülteket helikopterrel a körzeti kórházba szállították. A katasztrófavédelem helyszínre érkezett emberei átvizsgálják a leomlott jégtömb törmelékét, hogy megbizonyosodjanak arról, nincs több áldozata a jégomlásnak. Jaroszlav Muravjov, a helyi vulkanológiai és szeizmológiai intézet vezető munkatársa azt mondta, hogy ez a hely az egyik legveszélyesebb Kamcsatkán a lavinaomlások szempontjából. Úgy vélekedett, hogy egy lavina hozhatta mozgásba a jégtömeget, ami végül a megfagyott vízesés „jégnyelvének” leszakadását okozta.