Előfizetés

Mint a hímestojást, úgy óvja Mészáros Lőrinc személyiségi jogait az MTI

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.08. 15:43

Fotó: illusztráció / Népszava
Az állami hírügynökség visszadobta MSZP közleményét vélhetőleg azért, mert beleírták a felcsúti dollármilliárdos nevét.
Újabb látlelet került elő az ún. "közmédia" működéséről. Történt ugyanis, hogy az MSZP közleményben reagált a kormányfő reggeli rádiós szereplésére. Ennek szövegét szerették volna megjelentetni az MTI OS felületén is, ahol a közleményeket változtatás nélkül teszik közzé. Annyira nem nyúlnak bele, hogy ha elírás van a tartalomban, azon sem módosítanak.  Arról, hogy mi jelenhet itt meg, azt egy rendkívül terjedelmes lista szabályozza. Többek között nem sértheti a "közszolgálati" média "jó hírnevét" vagy nem ütközhet személyiségi jogokba a közlemény tartalma.  
"nem lehet jogsértő, nem lehet alkalmas arra, hogy sértse mások személyhez fűződő jogát, így különösen nem lehet alkalmas más emberi méltóságának, becsületének, jóhírnevének, magánéletének, magántitkának és személyes adatai védelméhez fűződő jogának vagy üzleti titokhoz fűződő jogának megsértésére"

Erre hivatkozva tagadhatta meg az állami hírügynökség a szocialisták közleményét, mivel abban szerepelt az a név, hogy Mészáros "nemstróman" Lőrinc.
Nem tudni, pontosan miért akadhatott fenn a szűrőn. Korábban a felcsúti multimilliárdos azt állította magáról, nem stróman, így lényegében a valóságot takarja a név. Különösen érthetetlenné válik a dolog, ha felidézzük a Fővárosi Törvényszék minapi ítéletét, amely szerint lehet használni a "Tiborcz-adó" kifejezést, mivel nem sért személyiségi jogokat.  A letiltott közleményben egyebek mellett azt írja Tóth Bertalan elnök, hogy egyre kínosabb a miniszterelnök szerencsétlenkedése, mert azokat a vakcinákat sem tudta beadatni, amik az országban vannak. "Érthetetlen, hogy ha 78-79 ezer ember beoltására elég vakcina van az országban, akkor miért csak a felét használták fel eddig? Hiszen mindenki tudja, hogy a vakcina a legjobb helyen az emberekben van! Nem a raktárakban és nem a szóbeli ígéretekben! Ezért a tehetetlenkedésért Orbán Viktor a hibás!" - fogalmazott.  Bírálta a kormány gazdaságvédelmi intézkedéseit is. 
"Beruházni nem Mészáros „nemstróman” Lőrincbe és az oligarchákba kell, hanem az emberekbe: az egészségükbe, az oktatásukba és megélhetésükbe! Az egészségügyi világjárvány, a gazdasági és szociális válság idején pontosan rávilágított, hogy a Fidesz-rezsim ezeket a területeket hogyan pusztította le."

"Orbán Viktor tehát ne az EU-t kritizálja, mert a saját szerencsétlenkedése, önzése és arroganciája, hatalompolitikai megfontolásai állnak szemben mindazzal, amire az embereknek valójában szüksége van" - zárta közleményét az MSZP elnöke, Tóth Bertalan. 

Meghalt egy katona Ásotthalmon

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.08. 13:50

Fotó: Kisbenedek Attila / AFP
Azt nem közölte a Honvédelmi Minisztérium, hogy indult-e vizsgálat a történtekkel kapcsolatban.
A déli határszakaszon meghalt egy katona csütörtökön – írja a hvg.hu a Honvédelmi Minisztérium tájékoztatása alapján. Hozzátették, hogy nem incidens történt, de személyiségi és kegyeleti okokból többet nem árultak el a portál érdeklődésére. Egy napja a Zsaruellátó nevű csoport írt Facebookon arról, hogy egy katona életét vesztette Ásotthalmon. Közösségi oldalukon megjegyezték, hogy a történtekkel kapcsolatban vizsgálat is indult, de ezt a HM nem erősítette meg a hvg.hu kérdésére.

Újabb ingatlant kap a Kúria, mert nem fér el a belvárosból kiebrudalt Néprajzi Múzeum épületében

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.08. 13:29

Fotó: Népszava
A kormányhatározat szerint az Igazságügyi Palota méreténél fogva nem alkalmas a Kúria teljes szervezetének elhelyezésére.
A kormány döntése értelmében a Kúria egy másik épületet is kap a Kossuth téri mellé. Csütörtökön jelent meg a Magyar Közlönyben az a határozat, amely az Igazságügyi Palota és Agrárminisztérium épületének felújításáról szól – vette észre a napi.hu.   Eszerint az Igazságügyi Palota (volt Néprajzi Múzeum) és az Agrárminisztérium közös mélygarázst és ebédlőt kap, közös lesz a két épület gépészete is. Az Agrárminisztérium udvarát lefedik és azon szabad lesz az átjárás bárkinek. A Kúria viszont kap egy másik épületet is, hogy mindenkinek jusson hely.  A közös mélygarázs az Agrárminisztérium épülete alá kerül, de abból 23 százaléknyi részt az Igazságügyi Palota (a Kúria) használhat. A két épületben dolgozók közös étkezdét is kapnak. Az Agrárminisztérium középső udvara lefedésével egy új közösségi tér jön létre, mivel az átjárható lesz a Kossuth Lajos tér és a Kozma Ferenc utca között, de a közönség nem zavarhatja a minisztérium működését. Ennek az épületnek az Alkotmány utcával szomszédos szárnyában, a földszinten a Nemzeti Összetartozás Emlékhelye tematikájához kötődő kiállítótér jön létre, amelyet az Országgyűlés Hivatala üzemeltet. A minisztérium épületében a hungarikumok bemutatására és árusítására szolgáló mintapince és üzlethelyiség, valamint nyilvános étterem is lesz.  Mivel az Igazságügyi Palotában nem fér el a Kúria teljes személyzete, ezért a kormány előírta, hogy a közelben még egy állami tulajdonú épületet kell biztosítani az intézménynek. Arra a 444 hívta fel a figyelmet, hogy az Igazságügyi Palota átalakítását már évek óta tervezik, a Néprajzi Múzeumot is átköltöztetik a Városligetbe, nyáron pedig a Politikatörténeti Intézetnek is költöznie kellett. A friss kormányhatározat most elismerte, hogy „az Igazságügyi Palota méreténél fogva nem alkalmas a rekonstrukciót követően beköltöző Kúria teljes szervezetének elhelyezésére”. Egy másik, ugyanebben a közlönyben megjelent kormányrendelet a beruházás megvalósításához szükséges közterület-használat időtartamát a 2021. július 1. és a 2024. június 30. közti időszakra határozza meg.