Előfizetés

Rendszeresek az illegális Covid-bulik Budapesten

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.08. 17:18

Fotó: JEAN-FRANCOIS MONIER / AFP
Hiába a tiltás, titkos csoportokban szervezkednek a szórakozásra vágyó fiatalok.
Meghökkentően konspiratívan hozzák tető alá azokat a bulikat, ahol a szervezők mindent bebiztosítanak a lebukás ellen. Minden zárt Facebook-csoportokban indul, majd az előre megbeszélt válasz után már bárki beléphet a törvénytelen Covid-party helyszínére. Noha hiába nagy az odafigyelés, a Blikk riporterének mégis sikerült beépülnie egy társaságba, ahol ezeket a törvényen kívüli partikat rendezik, és nem törődnek a fertőzésveszéllyel. Mint írja, maszkot senki sem hord, és a helyszínek sem állandóak: mindig máshol tartják az összejöveteleket. 
Általában kibérelnek egy teljes apartmant. Valamelyik szervező minap azzal büszkélkedett, hogy a Blaha Lujza téren egy egész házat sikerült megszerezniük.

Volt, aki azt írta, hogy nyolcadmagával csatlakozna bármilyen bulihoz, beugrót is fizetnének, ha kell. A partira egy házhoz szállításra szakosodott vállalkozás biztosítja a koktélokat.   "Az emberi hülyeség határtalan!" - így kommentált Ócsai Lajos járványügyi szakértő, aki szerint a mulatozó fiatalok saját egészségüket is kockáztatják. Rusvai Miklós virológus is arról beszélt a lapnak, a szervezők és a résztvevők felelőtlenséget követnek el, mert az ilyen rendezvények csak fokozzák a járványveszélyt.  A most hatályos törvények szerint egy összejövetelen maximum csak 10 fő lehet, de a lap szerint ezzel nem nagyon foglalkoznak a bulizók. Mint ahogy azzal sem, hogy este 8-tól reggel 5-ig kijárási tilalom van. A cikképen francia fiatalok buliznak egy illegális szilveszteri partin. 

Tárolóedényekbe temetett emberi koponyákat őrző sírokat tártak fel Kínában

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.08. 13:00
Képünk illusztráció
Fotó: Yann Hubert / AFP
Több feltételezés is létezik a több mint kétezer éves, különleges temetkezési módszerre.
Tárolóedényekben eltemetett emberi koponyákat őrző, több mint kétezer éves sírokat tártak fel a délnyugat-kínai Kujcsou tartományban – jelentette a Hszinhua kínai állami hírügynökség. A szakértők szerint a mintegy 2300 évvel ezelőttről fennmaradt, 25 sírban lekerekített formájú tárolókban – egyebek mellett bronzból és vasból készült dobokban és edényekben – temették el az emberi koponyákat. Az 1970 óta folyó ásatás során továbbá bronz- és vastartókban elhelyezett emberi lábfejcsontokra is akadtak a régészek. A Hszinhua a tartomány régészeti intézetének egyik kutatójára hivatkozva arról számolt be, hogy a sírokat a Hadakozó Fejedelemségek (i.e. 475 - i.e. 221) korának kései szakaszától a Nyugati Han-dinasztia (i.e. 202 - i.sz. 25) végéig használhatták temetkezőhelyként, és feltehetően a Jelang kultúra részeit képezték. Jelang egy kisebbségben lévő nemzetiség királysága volt, amely a mai Kína délnyugati részén terült el, ahol napjainkban Szecsuan, Jünnan, Kujcsou és Kuanghszi tartományok találhatóak. A Hadakozó Fejedelemségek idejében létrejött királyság a Nyugati Han-dinasztia kezdetén érte el virágkorát, ám a dinasztia fennállási idejének közepére rejtélyes módon eltűnt, kevés nyomot hagyva maga után a történeti feljegyzésekben. Egyes kutatók úgy vélik, a különleges temetkezési módszer arra utalhat, hogy a Jelang királyság népe vallási jelentőséget tulajdonított a természetnek, a léleknek vagy esetleg a temetkezéshez használt edényeknek. Mások szerint a sírokban eltemetett emberek különleges nemzetiségi identitását jelképezték ilyen módon. Elképzelhető az is, hogy a temetkezési módszer egy olyan vallásos hiedelemhez kapcsolódik, amely hangsúlyozta a fejek megóvását. 

Első világháborús szerelmes leveleket kapott a címzett rokona

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.08. 12:14
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Kampány indul Nagy-Britanniában, hogy a több mint százéves, eddig egy komódban lapuló irományok a cél közelébe érhessenek.
Első világháborús szerelmes levelek kerültek vissza több mint száz év után a címzett családjához Nagy-Britanniában. „Nagyszerű dolog, hogy sokan ennyi erőfeszítést tettek, hogy megtaláljanak” – mondta David Bambrough, aki a címzett, Mary Fortune testvérének dédunokája. Miután a leveleket egy komód fiókjában Sunderland város egyik használtáru-üzletében megtalálták, kampány indult, hogy megtalálják a címzett, Mary Fortune leszármazottait. Az Ancestry.com internetes oldal hobbigenealógusai, családfakutatói találták meg az 53 éves rokont, David Bambrough-vel e-mailben vették fel a kapcsolatot.
A leveleket Mary férje, az első világháborúban katonaként szolgáló és később eleső George Fortune küldte feleségének. Lányuk, Marjorie csupán néhány hónapos volt, amikor apja 27 évesen meghalt. Mary, aki a háborúban két fiútestvérét is elveszítette, később újraházasodott, több gyermeke azonban nem született. Marjorie gyermektelenül hunyt el 2003-ban, személyes tárgyai szétszóródtak, mielőtt a család hozzáférhetett volna – írta a BBC.com. A levelek egyike V. György brit királytól származik, amely megerősíti George halálát.
David Bambrough
Fotó: David Bambrough