Előfizetés

Az új vírustörzs ellen is védhet a Pfizer-vakcina

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.08. 16:40

Fotó: FILIPPO MONTEFORTE / AFP
Az első vizsgálatokkal 16 mutációval szemben tesztelték sikerrel.
A koronavírus Nagy-Britanniában és a Dél-afrikai Köztársaságban nemrég feltűnt és a korábbiaknál jóval erőteljesebb fertőzési képességgel bíró két új variánsának egyik kulcsmutációja ellen is hatékony lehet a BioNTech és a Pfizer cégek oltóanyaga – derült ki a csütörtökön közzétett előzetes adatokból. A Pfizer és a Texasi Egyetem egészségtudományi központjának szakemberei által végzett vizsgálatok eredményei szerint a vakcina valószínűleg 95 százalékban hatékony az új koronavírus-variánsokkal szemben. A kutatók a BioNTech/Pfizer-oltóanyaggal már beoltott 20 pácienstől származó vérmintákon végeztek laboratóriumi vizsgálatokat, amelyek szerint a vakcina hatékonyan semlegesíti a vírus tüskefehérjéjének úgynevezett N501Y mutációját, amely az erőteljesebb fertőzőképességéért felelős. A tanulmány, amelyet egyelőre nem közöltek tudományos folyóiratban és független szakértők sem vizsgálták felül, ugyanakkor csak korlátozott eredményekkel szolgál, mivel a szakemberek nem vizsgálták az új vírusváltozatok összes mutációját. Phil Dormitzer, a Pfizer egyik vezető kutatója szerint a mostanival együtt eddig összesen 16 mutációval szemben tesztelték sikerrel a vakcinát, ám ez nem jelenti, hogy a 17. mutáció nem lesz problémás. A szakemberek a mostanihoz hasonló vizsgálatokat fognak végezni a brit és a dél-afrikai variánsok más mutációival szemben is és remények szerint heteken belül új adatokkal tudnak szolgálni. Mind a Pfizer, mind a Moderna amerikai gyógyszeripari vállalat koronavírus elleni vakcinája szükség esetén rövid időn belül - mindössze hat hét alatt - módosítható, hogy hatékony legyen az új mutációkkal szemben.

Megint összehívtak egy uniós csúcsot a járvány elleni küzdelem jegyében

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.08. 15:44

Fotó: Dursun Aydemir / AFP
A videókonferenciát január 21-én tartják az Európai Tanács elnöke kezdeményezésére.
A koronavírus-járvány elleni küzdelem jobb összehangolása érdekében Charles Michel, az Európai Tanács elnöke csúcstalálkozót hívott össze január 21-re – közölte Barend Leyts, Michel szóvivője pénteken. Leyts azt is közölte, hogy a koronavírus-járvány visszaszorítását célzó intézkedések koordinációjáról szóló, videókonferencia keretében tervezett csúcstalálkozó 18 órakor kezdődik.
Információk szerint a virtuális EU-csúcs várhatóan a tagországok oltási kampányának összehangolására összpontosít majd.

Az Európai Unió mind a 27 tagállamában egységesen december 27-én, vasárnap kezdődött meg a lakosság koronavírus elleni összehangolt beoltása, miután az Európai Bizottság néhány nappal korábban engedélyezte a német BioNTech és az amerikai Pfizer gyógyszeripari vállalat által kifejlesztett vakcina európai alkalmazását. Azóta a szintén amerikai Moderna vakcináját is jóváhagyták, és 300 millió helyett 600 millió adag oltóanyag beszerzéséről állapodtak meg a Pfizer és a BioNTech vállalatokkal.

„A vakcinának az emberek karjában, nem a polcokon van a helye”

R. Hahn Veronika (London)
Publikálás dátuma
2021.01.08. 13:27

Fotó: KIRSTY O'CONNOR / AFP
Szerdától csak az indulás előtt legfeljebb 72 órával elvégzett negatív koronavírus teszt birtokában érkezhetnek be britek és külföldiek egyaránt Nagy-Britanniába. Ennek elmulasztása azonnali 500 fontos (200 ezer forint) büntetést von maga után. A tíznapos karantén is megmarad.
Grant Shapps közlekedési miniszter az utazási szakma által régóta sürgetett, de annak reményeit nem teljesítő új koncepcióról számolt be péntek reggeli tévéinterjúi során. A terv lényege, hogy az úton, vízen, sínen és a levegőben Nagy-Britanniába érkezőkre egyaránt érvényesen belépéskor indulás előtt legfeljebb 72 órával korábban elvégzett negatív koronavírus teszt eredményét kell tudni bemutatni. A skót parlament által is megkövetelt feltételnek nem eleget tevő beutazók 500 fontos, közel 200 ezer forintos pénzbüntetésre számíthatnak. Ahogy a konzervatív politikus fogalmazott, a kormány „semmilyen kockázatot nem vállalhat”, és ezzel a lépéssel próbálja távol tartani az új vírustörzseket, aktuálisan a Dél-Afrikából származót. A többek között a Sky News műsorvezetője által feltett kérdésre, a légiutasokat vajon miért nem a repülőtereken tesztelik, Shapps azt válaszolta, az újonnan bevezetett módszer „nagyobb biztonságot ad”. A kérdésben korábban számos alkalommal nyilatkozott John Holland-Kaye, a súlyos anyagi veszteséggel küzdő Heathrow repülőtér vezérigazgatója kétségbe vonta annak helyességét, hogy az előzetesen elvégzett negatív tesztet további tíznapos karantén kövesse a szigetországban. Jó hír viszont, hogy az aggodalmakkal ellentétben legalábbis a Pfizer/BioNTech oltóanyag mind az új brit, mind a frissen terjedő dél-afrikai vírustörzzsel képes megbirkózni. Igaz, a gyógyszergyár előzetes következtetése egyelőre húsz ember vérképére támaszkodik és nem vonatkozik a két új variáns valamennyi mutánsára.
Az Egyesült Királyságban nagy erővel, de fennakadásokkal folyik a tömeges oltási program. Sir Simon Stevens, az NHS England vezérigazgatója legutóbbi, csütörtök esti sajtótájékoztatóján büszkén hasonlította össze az angliai eredményeket egyes európai államok teljesítményével. Az 1,26 millió beoltott négyszerese az eddig Német- és háromszázszorosa a Franciaországban immunizáltaknak, ám a szám így is eltörpül a február 15-re tervezett 15 millió mögött. Addigra ígéri Boris Johnson, hogy a lakosság legérzékenyebb, legveszélyeztetettebb 70 éven felüli részét ellátja, hiszen a „vakcinának az emberek karjában, nem a polcokon van a helye”. A szlogen ellenére az oltási program kivitelezésére a „postai irányítószám szerencsejáték” kifejezés illik. Egyes területeken kiválóan működik az ellátás, máshová konkrét ígéret ellenére sem jut el az oltóanyag, így a már behívott, egyelőre 80 éven felüli időseket utolsó pillanatban értesítik a késés felől. Bizonytalanságot okoz az is, hogy nem tudni, a lakosság hány százaléka él az oltás lehetőségével. A legutóbbi téli influenza oltást rekord 80 százalék vette igénybe. Ha milliók utasítják el, nem csökken az egészségbiztosítóra nehezedő nyomás. A jelenlegi számítások szerint Londonban és Közép-Angliában január közepére kimerül a kórházi kapacitás, miután a napi betegfelvétel – csütörtökön országosan 3600, Londonban több mint 800 – meghaladja az áprilisi rekordot, kétségbeejtő helyzetbe sodorva az orvosokat és nővéreket.